Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 16. 14:37

A Zimbrát is eladta a VMware

Lassan lezárul a VMware átszervezése és profiltisztítása, sikerült megválni a Zimbra kollaborációs szoftvertől is. A vállalat újra az adatközpontok és az infrastruktúra felé fordul, ahol az elmúlt években új piacok keletkeztek.

Megszabadult elvetélt stratégiájának egyik utolsó darabjától a VMware, a Zimbra vállalati kollaborációs és email-megoldást a Telligent Systemsnek adta el. A tranzakció részletei nem nyilvánosak, ahogy azt sem tudjuk, hogy mennyiért vásárolta a VMware a Zimbrát, most azt sem tudjuk, hogy mennyiért adott túl rajta.

Ctrl-Z

A VMware 2009 és 2011 között az előremenekülés stratégiáját választotta, a gyorsan értéktelenedő virtualizációs technológiák mellett egy új lábat növesztve. A Paul Maritz vezette cég akkor a SaaS-ban, a vállalati szoftverszolgáltatásokban látta meg a jövőt, ennek megfelelően néhány év alatt megvásárolta a Zimbra kollaborációs és email-megoldást és a SlideRocket innovatív online prezentációkészítőt. A két sikeres szoftverre alapozva ütős vállalati szoftvercsomagot vizionált a VMware (ez volt a Project Horizon), különböző okokból kifolyólag ez azonban sosem készült el.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Néhány éves stagnálás után a télen döntött profiltisztítás mellett a vállalat, ennek keretében a nagyobb bevásárlásokat "visszavonta", márciusban a SlideRocket, most pedig a Zimbra eladását is bejelentette, a vállalat pedig új stratégiát hirdetett, marad a "cloud", vagyis az automatizált adatközpont-technológiák piacán, ahol a privát cloud és szerverekről a tárolókra és hálózatra is kiterjedő virtualizáció-automatizáció új piacokat teremtett. Erre a stratégiára rímel a Nicira nemrég végrehajtott akvizíciója is, amellyel a hálózatok virtualizációja terén szerzett hiteles technológiát a VMware. A private cloud mellett a VMware a nyilvános felhő vonatra is felkéredzkedik, május végén bemutatta saját szolgáltatását, a vCloud Hybrid Service-t.

Virtualizált adatközpont- VMware, Platformszolgáltatások - Pivotal

Szintén a fókuszáltabb működés érdekében a VMware és annak többségi tulajdonosa, az EMC a Pivotal nevű új cégbe szervezte ki számtalan felvásárlás maradékát. az olyan technológiákat, amelyek sem a tárolókra fókuszáló EMC-nél, sem az automatizált adatközpontokban utazó VMware-nél nem találtak helyet. A Pivotal élére az eredeti stratégiát kitaláló Paul Maritz került, az ő vezetése alatt válhat életképessé a platform-modell.

Paul Maritz bemutatja: Pivotal

A "felesleges", részben szabad szoftveres technológiák (Greenplum, SpringSource, Redis, RabbitMQ, Groovy, Grails, OpenChorus, MADlib, Tomcat Application server, GemFire, stb.) gyűjtőhelyévé váló Pivotaltól azt várja az EMC, hogy a rábízott megoldásokból innovatív és piacilag is sikeres alkalmazásplatformot, "consumer grade enterprise platform-as-a-service"-t farag. A Pivotal háza tája az elmúlt hónapokban nagyon csendes volt, az ígéretek szerint év végére tesz majd valamilyen bejelentést a boszorkánykonyha.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról