Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 15. 13:43

Lerohanta a Deutsche Telekom irodáit a versenyhivatal

Az internetes forgalom piacán élt vissza fölényével a Deutsche Telekom, az Orange és a Telefonica az Európai Bizottság gyanúja szerint. A nyomozás folyik, a lefoglalt adatok függvényében dönt a hatóság antitröszt-vizsgálat indításáról.

A múlt héten helyszíni vizsgálat zajlott néhány telekommunikációs szolgáltató irodájában - jelentette be az Európai Bizottság. A rajtaütésszerű helyszíni vizsgálaton az illetékes országok helyi versenyügyi hatóságai is részt vettek az európai illetékesek mellett. Ugyan a Bizottság közleménye nem nevesíti a szolgáltatókat, a Reuters értesülései szerint a Deutsche Telekom, az Orange és a Telefonica irodáit lepték meg a hatóságok, előbbi kettő el is ismerte a rajtaütés tényét.

A Bizottság gyanúja szerint az érintett vállalatok megsérthették az EU piacszabályozását és visszaéltek domináns helyzetükkel az internetszolgáltatások terén. A közlemény szerint a Bizottság azzal gyanúsítja az érintett vállalatokat, hogy jogellenesen befolyásolták a globális internetes forgalom piacát. A nagy szolgáltatók és a backbone-rendszerek összekapcsolódása hagyományosan piaci alapon történik, két szolgáltató közül jellemzően az fizet a kapcsolódásért, amelyik nagyobb forgalmat generál. Az EU illetékesei valószínűleg azzal gyanúsítják a szolgáltatókat, hogy egyedi helyzetükkel visszaélve torzították a tiszta piaci viszonyokat.

Deutsche Telekom-székház Bonnban - itt jártak.

Arra egyelőre nincs információ, hogy pontosan hogyan és milyen vállalatokat károsíthattak meg az említett cégek. Lehetséges, hogy párhuzam vonható a most indult vizsgálat és a Comcast-Level 3 közötti hálózati kapcsolódás nyomán indult amerikai vizsgálat között. Akkor a Level 3 azzal gyanúsította a Comcast internetszolgáltatót, hogy miután a Netflix a Level 3-at választotta szolgáltató partneréül, hirtelen kifarolt a költségmentes (peering-típusú) kapcsolódásból és fizetős (tranzit) megállapodásra váltott. A Level 3 szerint ebben az esetben a Comcast (amely a felvásárolt NBC révén a Netflix közvetlen versenytársává vált) visszaélt piaci helyzetével és szándékosan nehezíteni igyekezett a Netflix hozzáférését a Comcast-előfizetőkhoz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az európai mobilszolgáltatók a Skype, a vezetékes szolgáltatók pedig a YouTube ellen vívnak csatát. Míg előbbiek a nemzetközi hívásainak profitjába harap bele, utóbbi a generált forgalommal kényszerítette a cégeket infrastruktúrájuk fejlesztésére. Elképzelhető (bár ez pusztán spekuláció), hogy a szolgáltatók valamelyik online szolgáltatás forgalmát akarták megkülönböztetni, ezzel korlátozva annak elérését saját előfizetőikhez. A Comcast-ügyhöz hasonlóan itt is van érdekkonfliktus, az érintett szolgáltatók kínálnak saját hang- és tévéelőfizetéseket is.

Most is alaptalan?

A Deutsche Telekom közleménye szerint az illetékesek a konszern bonni irodáján ütöttek rajta és adatokat, illetve emaileket foglaltak ott le. A DT leszögezi, hogy "öldöklő versenyben vesz részt a globális internetes forgalom piacán. Ezt a piacot az Egyesült Államok nagy szolgáltatói dominálják, emiatt [a DT] nem a megfelelő célpontja ezeknek a vizsgálatoknak." A szolgáltató siet megemlíteni, hogy hasonló vizsgálatokat már a különböző tagországok versenyügyi illetékesei is végeztek, azonban eddig az összes vizsgálat alaptalannak találta a felhozott vádakat. A Deutsche Telekom együttműködik a hatóságokkal a helyzet tisztázása érdekében - áll a közleményben.

A Bizottság közleménye hangsúlyozza, hogy a vállalatok ellen egyelőre csak gyanú él, konkrét vádakról és főleg bizonyított bűnösségről egyelőre természetesen szó sincs. Az érintett cégek ellen hivatalos antitröszt-eljárás sem indult még. A hatóságok most kiértékelik a megszerzett dokumentumokat, majd ezek fényében döntenek eljárás indításáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról