Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 10. 12:56

Michael Dell nyerésre áll

Az institutional Shareholder Services (ISS) azt javasolja a Dell-részvények birtokosainak, fogadják el az alapító Michael Dell és a Silver Lake Partners tőkebefektetési társaság ajánlatát és adják el nekik a részvényeiket darabonként 13,65 dollárért.

Az ISS a nagy alapoknak ad tanácsokat az ilyen és ehhez hasonló döntések meghozatala előtt. A társaság szerint azzal, hogy a jelenlegi tulajdonosok eladják papírjaikat az alapítónak és érdekeltségének, megszabadulhatnak a zsugorodó PC-piac fenyegetésétől. Hasonló tanácsot adott ügyfeleinek egy másik cég, a Glass, Lewis & Co. is, és a Dell igazgatótanácsa által létrehozott bizottság is ezt javasolta a tulajdonosoknak. "A tranzakció visszautasítása a Dellt és a részvényeseit komoly kockázatnak és bizonytalanságnak teszi ki, amely árt a cég üzletének és csökkenti a részvényesi értéket is" - közölte a bizottság.

Tőzsdéről magánkézbe

A Dell még februárban jelentette be, hogy kiszállna a tőzsdéről, amennyiben a tulajdonosok eladják a részvényeiket a Michael Dellnek és a Silver Lake befektetési alapnak, amelyek tulajdonában a cég újraszervezné a működését. Az elképzelés szerint a tőzsdei nyilvánosság és a rövidtávú növekedési elvárások nélkül a Dell agresszívebben koncentrálhatna üzleti átalakulására. Az új fókusz szerint a társaság nagyvállalati megoldásszállítóvá lépne elő, szerverek, hálózati eszközök, tárolók, a hozzájuk tartozó szoftverek és szolgáltatások adnák a forgalom legnagyobb részét. A jelenleg a bevétel szinte felét adó PC-gyártás alaposan átalakulna, várhatóan az üzleti gépek, valamint a csúcskategóriában versengő konzumer PC-k maradnának a portfólióban.

A Dellért az alapító mellett Carl Icahn nagybefektető is versenyez, aki időközben a Southeastern tőkebefektetőt állította maga mellé, hogy biztosítsa a kivásárláshoz szükséges tőkét. A két ajánlat között fontos különbség, hogy Michael Dell az összes részvényt megvásárolná és teljesen kivezetné a Dellt a tőzsdéről, hogy az a befektetői nyomástól megszabadulva tudjon átalakulni, addig Icahn ajánlata csak a részvények 58 százalékára szól, a fennmaradó mennyiség továbbra is a tőzsdén maradna. Korábban a Blackstone is előállt egy saját ajánlattal, azonban később visszavonta azt.

Ennyi és nem több

Az ISS és társainak "jóváhagyása" azt is jelenti, Michael Dellnek valószínűleg nem szükséges megemelnie ajánlatát, hogy a részvényesek közgyűlésén megszerezze a tulajdonosok jóváhagyását a terve végrehajtásához. Az átszervezés nyomán egy kisebb, erőteljesebb Dell térhetne vissza, amely a tőzsde számára is vonzóbb lehetne, a magántőkés társaságok pedig jó megtérülést realizálhatnának. A befektetők számára pedig az árfolyamnyereség lehet csábító, a Michael Dell által felkínált ár majdnem harmadával magasabb annál, mint amit a papírok a kivásárlásról szóló hírek előtt értek.

Car Icahn és csapat ugyanakkor úgy vélik, a tulajdonosok akkor járnak jobban, ha az ajánlat ellen szavaznak, helyette pedig az ő részvényenként 14 dolláros ajánlatát fogadják el. A nagybefektető szerint a Dell előtt fényes jövő áll és a jelenlegi tulajdonosoknak nem szabadna elszalasztania a lehetőséget, hogy ebből profitáljanak. Icahn és a Sotheastern egyébként már a Dell több mint 12 százalékát birtokolja, de ez távolról sem elég ahhoz, hogy 18-án meg tudja torpedózni Michael Dell ajánlatát, amelynek elfogadásához a részvényesek többségének szavazata szükséges.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tranzakció tőkeáttételes felvásárlással valósulhat meg, vagyis a felvásárlást csak kis részben finanszírozzák saját készpénzzel, legnagyobb részt a vállalat terhére felvett hitelből vásárolnak részesedést. Ezt jellemzően két tényező teszi lehetővé, egyrészt a tőkepiacon nagyon olcsón lehet banki hiteleket bevonni a finanszírozásban, másrészt a gyengélkedő PC-piac hatására a Dell piaci értéke roppant alacsony.

A Dell részvények árfolyama 10 dollár körül kezdte az évet, majd januárban, a magántőkés kivásárlásról szóló pletykák felreppenésekor 13 dollár fölé ugrott. A hivatalos bejelentést követően tovább erősödtek a papírok és egy ideig 14 dollár felett is járt az árfolyam, ami arra utal, a részvényesek azt várták, érkezik egy jobb ajánlat a papírokra. Az ilyen várakozások azonban látszólag lecsendesedtek, az árfolyam április 19. óta a Michael Dell által ajánlott 13,65 dollár alatt van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról