Szerző: Koi Tamás

2013. július 10. 12:26

Felpuhult a francia kalóztörvény

Felpuhította a kormány Franciaországban azt a több mint három évvel ezelőtt hatályba lépett törvényt, melynek célja az illegálisnak ítélt internetes letöltések visszaszorítása volt.

Kormányrendeletben módosította a kormány azt a törvényi rendelkezést, melynek célja az illegálisnak vélt internetes letöltések, illetve a kalózkodás háttérbe szorítása volt. A 2010-ben hatályba lépett, Nicolas Sarkozy volt elnök nevéhez fűződő "Création et Internet" (Alkotás és internet) nevű törvény, vagy ahogy a szlengben nevezték, kalóztörvény több figyelmeztetést követően szankciókat alkalmazott a beazonosított elkövetők ellen - ezekből a szankciókból törölt el egy lényeges elemet a szocialista kormány.

A módosított kalóztörvény értelmében a bíróság a jövőben senkit nem foszthat meg az internethez való hozzáférés jogától, ahogyan az szerepelt a törvény korábbi változatában. A bíróság azután hozhatott ilyen eltiltó határozatot magánszemélyek ellen, ha azok többszöri figyelmeztetés után is folytatták illegális tevékenységüket. A passzus ezen pontját már a törvény megszületésekor is hevesen bírálta az ellenzék és több jogvédő szervezet is, mondván az internethozzáférést a mai modern társadalmakban alkotmányos alapjognak kell tekinteni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Erre hivatkozva szüntette meg ezt a szankciót a jelenlegi vezetés: "Azért volt szükség a változtatásra, mert egy olyan büntetést szüntet meg, amely nem illik a mai környezetbe, és mert a kormány azon szándékait tükrözi, hogy új fronton kívánja felvenni a harcot az online kalózkodással" - nyilatkozta az új szabályozás megszületése kapcsán Aurelie Filippetti kulturális miniszter. Az említett irányváltás a miniszter elmondása szerint elsősorban azt jelenti, hogy a francia igazságszolgáltatás mostantól nem az illegális letöltésen ért magánszemélyeket kívánja elsősorban szankcionálni, hanem azokat, akik üzletet csinálnak az illegális letöltésből.

A 2010-es kalóztörvény által létrehozott kormányzati szerv, a HADOPI (Haute Autorite pour la Diffusion des Oeuvres et la Protection des Droits sur Internet) működését ez a módosítás nem érinti, miként a többi szankció is érvényben marad, így hatályban marad a pénzbüntetés, illetve különösen súlyos esetben a szabadságvesztés is. Az internethozzáférési lehetőség megvonását, mint büntetési tételt egyébként eddig egyetlen esetben alkalmazták a kalóztörvény hatályba lépése óta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról