Szerző: Bodnár Ádám

2013. július 5. 10:46

Megkeresi elveszett okostelefonjait a Sony

My Xperia nevű, az elvesztett vagy ellopott telefon megkeresését segítő szolgáltatással állt elő az Xperia okostelefonok japán gyártója. Ennek segítségével a telefon távolról lezárható, törölhetők a rajta tárolt adatok, hangjelzést ad és térképen is bemérhető.

Saját fejlesztésű, okostelefonokra készült biztonsági szolgáltatást mutatott be a Sony. A My Xperia névre keresztelt megoldást tesztüzeme év eleje óta zajlott az északi országokban, most pedig világszerte elérhetővé válik a gyártó Xperia okostelefonjait használók számára. A kérdés az, hogy a My Xperia - ami a következő hetekben lesz elérhető a Sony készülékeire  - fel tudja, illetve fel akarja-e venni a versenyt a hasonló androidos alkalmazások seregével.

“A My Xperia lehetővé teszi, hogy hangjelzés segítségével megtaláld készüléked és térképen is lásd annak pozícióját. Amennyiben elveszíted, törölheted a telefon adatait és/vagy le is zárhatod azt” -  írja a Sony a szolgáltatás weboldalán, ahol az elkóborolt okostelefonokat nyomon követhetjük. A hangjelzéses megoldás persze inkább akkor jön jól, ha a szeretett Xperia készülék nem szökött messzebb a kanapé párnái között lévő résnél, szerencsétlenebb esetben ugyanis nem biztos, hogy jó ötlet felhívni a tolvaj figyelmét rá, hogy valami nincs rendben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az adatok törlése, a térképes keresés és a lezárás viszont tényleg hasznos, a kérdés csak az, milyen pontossággal képes bemérni a szolgáltatás elhagyott az készüléket, valamint hogy ér-e valamit abban az esetben, ha annak offline üzemmódban, netán kikapcsolva kél lába. Nagy előnye viszont, hogy beállítása rendkívül egyszerű: csupán Google fiók és internetkapcsolat kell hozzá. A következő néhány hét során minden (2012-ben és 2013-ban megjelent) Xperia modellre elérhető lesz, a megjelenés pontos időpontja típustól és szolgáltatótól függően változik.

Természetesen a Google Playen is számtalan lopásgátló alkalmazást találunk, a legtöbb ráadásul a My Xperia funkcióinak többszörösét tudja. Ilyen például a Cerberus Anti Theft, a Lookout Security & Antivirus vagy a magyar fejlesztésű Webkey, ami noha csak rootolt készülékre érhető el, azok minden létező funkcióját elérhetővé teszi a böngészőből. Persze nem elvetélt ötlet a Sony kezdeményezése sem, elérhetővé teszi az alapvető biztonsági megoldásokat, ráadásul sokan jobban megbíznak a gyártóban, mint a harmadik féltől kapott alkalmazásokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról