Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 4. 14:28

Felvásárlással turbózza okostévéit a Samsung

Felvásárolta a média-streaming eszközeiről ismert Boxee céget a Samsung. Az óriáscég mintegy 30 millió dollárt költött az izraeli vállalatra, amelytől főként okostévéihez biztosított internetes szolgáltatásainak fellendülését reméli. A dél-koreai cég a Boxee-alkalmazottak nagy részét megtartja.

A Samsung felvásárolta az izraeli Boxee vállalatot. A The Marker szerint 30 millió dollárért megszerzett, média-streaming készülékeket gyártó vállalattól a dél-koreai óriáscég azt reméli, képes lesz rávenni a vásárlókat, hogy jobban kihasználják majd az okostévéin és egyéb termékein igénybe vehető online szolgáltatásokat.

Keret az online filmnézésnek

“Megerősíthetjük, hogy a Boxee csatlakozik a Samsunghoz” - mondta el az izraeli vállalat szóvivője. A cég korábban mintegy 26,5 millió dollárt gyűjtött össze amerikai és izraeli befektetőktől, és eleinte csupán új befektetőkre vadászott, az elmúlt néhány hónapban azonban már felvásárlókat keresett, ekkor csapott le rá a dél-koreai óriás. A Samsung nagyjából 40 Boxee-alkalmazottat is megtart, amelyek fele Izraelből dolgozik.

A Boxee 2008-as indulásakor csupán egy alkalmazás volt; egy készülékek széles skálájára fejlesztett nyílt forráskódú médiaszoftver, amihez rövidesen saját hardver is társult, ez lett a Boxee Box. A Boxee szoftvere egy látványos, távirányítóval is jól működtethető keretet ad az online streaming médiaszolgáltatásoknak mint a Netflix, Vudu vagy a Spotify. A Boxeet emellett Facebook- és Twitter-intergrációval is ellátták, ami képes automatikusan felismerni a hírfolyamokban megjelenő videókat és azokat egy tévén is mutatós felületen tálalni.

Az otthoni hálózaton lévő multimédiás tartalmak természetesen merevlemezről, vagy egyéb adathordozóról is érkezhetnek, amelyekhez a szoftver az IMDB adatbázisából automatikusan letölti a kapcsolódó metaadatokat. Talán legjobb tulajdonsága azonban a “Video Library” funkció, ami különböző szempontok szerint (műfaj, év, cím, színészek, rendező stb.) kategorizálja a tárolt tartalmakat. A Boxee és a D-Linkkel együttműködésben készített legújabb set top boxaival a TV műsorok a Boxee szervereire rögzíthetők, később pedig a felhőből streamelhetők televízóra, számítógépre és egyéb okoskészülékekre. Ez a szolgáltatás azonban a Samsungba olvadással együtt megszűnik.

Sok az okostévé, kevés a néző

Az Informa Telecoms and Media elemzése alapján a Samsung tavaly világszerte 54 millió okostévét adott el, és a cég reményei szerint 2017 ez az érték 221 millióra nő. A legutóbbi felvásárlás még jól is elsülhet - véli az Informa. A Samsung, sikeressége ellenére ugyanis úgy tűnik, hiába győzködi vásárlóit, hogy online szolgáltatásait is használják. Paul Jackson, az Informa vezető elemzője szerint bár az emberek szívesen vásárolnak okos televíziókat, kevesen veszik igénybe azok internetes funkcióit, még akkor is ha egyébként szélessávú kapcsolatuk van. A gyártók ugyanakkor optimisták, és úgy gondolják, a közeljövőben ezek a szolgáltatások teret hódítanak majd.

A Boxee ehhez kiváló eszköz lehet, saját felhasználói felületével jó hírnévre tett szert a hardver és a back-end szolgáltatások összekapcsolásában. Ugyanakkor a felhőalapú televíziózás még mindig gyerekcipőben jár, és az izraeli cég is nehezen termel profitot, így ésszerűnek tűnik, hogy egy nagyobb rendszer részévé váljon, ahelyett, hogy saját lábán próbálna megállni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról