:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 3. 09:10

Az okosórák futtathatják fel a mobilfizetést

Az utóbbi évek izzadtságszagú technológiai fejlesztései között kettő is van, amiről már nagyon sokat beszélünk, de még nem törtek be a hétköznapokba. Az egyik ilyen a mobilos fizetés, ami annak ellenére, hogy az okostelefon-penetráció az egekben, sem az USA-ban, sem Európában nem indult még be.

A másik a hordható informatika, ami egyelőre sci-fi, de talán a két terület együtt lesz képes változást előidézni. A szakértők szerint a piac egyszerűen még nem készült fel komoly paradigmaváltásokra a fizetéssel kapcsolatban és gyakorlatilag a most meglévő formátumok apró lépésenként való megújításával tartjuk fenn a fejlődés látszatát. A másik oldalról persze ott vannak a felhasználók, akik minden digitális rendszer esetében biztonsági problémáktól tartanak, ami a készpénzzel szemben teljesen alaptalan, másrészt viszont ha a biztonságot úgy értjük, hogy ellenőrizhető, felügyelhető-e a tranzakció, akkor jogos a frusztráció.

NFC vagy Bluetooth?

Mindennek ellenére, ha lassan is, de fejlődni látszik a mobilfizetés. Shooks Pong, a Synapse tecnhológiai alelnöke a Venturebeaten megjelent cikkében kifejti, hogy a mobilfizetés nem magától érthetődően abban a formában fog elterjedni, ahogy most kinéz. Egyrészt az okostelefon, mint eszköz túl kompromisszumos, a mobilfizetés előnyei sokkal könnyebben kiaknázhatóak majd a viselhető mobileszközök segítségével, mint a PC-szerű okostelefonokkal. Másrészt pedig Pong szerint messze nem biztos, hogy a mobilfizetés technolgóiai alapjait az NFC jelenti majd. Ha a piac nem indul be a következő egy évben, akkor a szakértő szerint a helyét egyszerűen átveheti a Bluetooth LE (Low Energy).

A Synapse szerint az NFC elterjedése túl lassan történik és akadnak kisebb-nagyobb problémák a biztonság, használhatóság terén is. Egy egészen új technológia felemelése persze ugyanilyen fájdalmas lenne, viszont a Bluetooth már most itt van, a legtöbb mobileszköz támogatja, biztonságos és kényelmes is - írja Pong. Az igazi erejét a nem csak pár centi távolságból működő megoldás akkor mutatná meg, ha azt a most alakuló hordható eszközökbe integrálnák be. Vajon nem terjedne-e sokkal gyorsabban a mobilfizetés, ha azt órába vagy éppen szemüvegbe építve kínálnák a felhasználóknak?

Minden bizonnyal az Apple kivárása mögött is megbújhat a bizonytalanság az okostelefonos mobilfizetéssel és az NFC-vel kapcsolatban. Könnyen előfordulhat, hogy a késlekedés egyáltalán nem is az NFC-nek, hanem inkább az okostelefonnak szól, ami úgy tűnik, nem képes masszív igényt kelteni a mobilfizetéssel kapcsolatban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Amennyiben viszont megjelenik egy iWatch az Apple-től, vagy hasonló megoldások más gyártóktól, akkor a kiegészítő és a fő eszköz, illetve a cloud közötti tranzakciós megoldások biztosan kulcsszerepet játszanak majd. A most is elérhető PassBook az okostelefonon alkalmas a kuponok, jegyek, kártyák és engedélyek rendezgetésére, de a felhasználáshoz tökéletesen elegendő egy korlátozott interfész is, amit például az óra ad.

A Google, a Samsung, Microsoft és az Apple is biztossá tette, hogy a következő években jelentős fókuszt helyeznek a hordható technológiákra. Az IMS Research kutatása azt jósolja, hogy ez a piac 2016-ban több mint 6 milliárd dolláros lesz. Ehhez azonban nem elég az, hogy a most is meglévő SMS, Facebook és egyéb üzeneteket dobjuk ki egy kisebb, könnyebben elérhető kijelzőre, új funkciókra lehet szükség, olyanokra, ami a technológia által nem megérintett 60 évesek és a tinik is ugyanazzal az egyszerűséggel vesznek birtokba. A fizetés és egyéb tranzakciók újratervezése ideális főszereplő lehet a következő évek technológiai fejlődésében.

Csábító új kontextusok

Az okosórák elsősorban nem azért érdekesek, mert láthatóvá tesznek dolgokat, amit eddig zsebben hordtunk, hanem azért, mert a csuklón vagy hasonlóan kiemelt helyen hordott eszköz tökéletes kapcsolódás a felhasználóhoz. A szándékolatlan használat esélyét is csökkenti a kézre helyezett eszköz, illetve a felhasználó mozgását, aktivitását, állapotát is figyelembe vehető kontextust lehet létrehozni vele.

Kommunikációra és tranzakcióra az NFC és a Bluetooth is alapvetően alkalmas, mindkettővel lehetne ajtót nyitni, buszjegyet érvényesíteni, fizetni és plakátot is olvasni. Az első hullámban az okostelefonos formátum még biztosan egyeduralkodó lesz, de biztosan nem érdemes idő előtt temetni egy területet, csak azért, mert egyelőre nem tökéletes az elegy. Magyarországon a napokban indul el az okostelefonos mobilfizetés első éles tesztelése, illetve az ígéretek szerint a BKV-n akár két éven belül már használhatunk NFC-s okoseszközöket jegyérvényesítésre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.