Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 2. 11:49

Az Xbox-divízió vezetője a Zyngához igazolt

Hónapokkal az új Xbox piaci rajtja előtt hagyja el a Microsoftot Don Mattrick, a konzolos üzletág feje. Mattrick a Zynga elnök-vezérigazgatói pozíciójában folytatja, feladata a szebb napokat látott játékfejlesztő felvirágozgatása lesz.

Elhagyja a Microsoftot és a Zynga elnök-vezérigazgatói pozíciójában folytatja tovább Don Mattrick, jelentette be a két érintett vállalat. Az iparági források szerint Mattrick és Mark Pincus Zynga-alapító között már hosszabb ideje folytak tárgyalások, a távozásának nincs közvetlenül köze a hamarosan esedékes Microsoft-átszervezéshez vagy az Xbox One tervezett DRM-rendszerének visszavonásához. A Microsoft-közeli pletykák szerint Mattricket az Electronic Arts is szerette volna elcsábítani, a játékcég hónapok óta képtelen embert találni az elnök-vezérigazgatói pozícióra, Mattrick azonban végül a Zyngát választotta.

Fejetlen Xbox

A vezető távozása valószínűleg komoly problémát jelent a Microsoft számára, Mattrick volt az elmúlt években az "Xbox arca", ő képviselte a céget az iparági konferenciákon (például az E3-on). Az időzítés nem is lehetne rosszabb a Microsoft szemszögéből, az Xbox One piaci bevezetése a célegyenesbe fordul, és jelenleg nem látszik, hogy cégen belül kinek van akkora rálátása erre a folyamatra, mint amekkora Mattricknek volt. Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója levelében szűkszavúan méltatta Mattrick munkáját a Microsoftnál, utódját azonban nem jelentette be, ideiglenesen saját hatáskörben vezeti majd a részleg munkáját.

Mattrick 17 éves korában alapította a legendás Distinctive Software játékfejlesztő céget, a Test Drive vagy a Grand Prix Circuit készítőjét (az Accolade csak terjesztette a játékokat, a fejlesztő a DSI volt). A céget 1991-ben vásárolta fel az Electronic Arts, Mattrick ezután fokozatosan egyre nagyobb felelősséget kapott a cégen belül, távozásakor számos fejlesztő stúdió működését felügyelte, vezetése alatt készült a Need for Speed, a Harry Potter és a The Sims sorozat néhány tagja is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mattrick 2007 közepén csatlakozott a Microsofthoz, az Xbox és PC-s játék üzletág vezetői pozíciójában jó másfél évvel az Xbox 360 megjelenése után, J Allard és Robbie Bach 2010-es távozásával pedig a szórakoztató divízió vezetőjévé lépett elő. Vezetése alatt az Xbox telepített bázisa 10 millióról 80 millióra nőtt, az aktív Live-felhasználók száma pedig 6 millióról 50 millióra ugrott, a divízió pedig veszteségesből vastagon nyereségessé vált. Mattricknek aktív szerepe volt a Kinect fejlesztésében és piacra dobásában, az Xbox-kiegészítő látványos sikert ért el a piacon és a mai napig rekorder a legjobban rajtoló elektronikai termék kategóriájában.

Pont a Zynga?

Talán Mattrick távozásánál is nagyobb meglepetést okozott, hogy hová érkezett - a Zynga elnök-vezérigazgatói székébe. Mark Pincus, a szebb napokat látott játékfejlesztő cég alapító-vezetője átadja tehát a kormányrudat az általa épített cég élén és a jövőben a cég elnöki pozícióját látja el, valamint a termékfejlesztésért felelős vezérigazgatói pozíciót tartja meg.

A találgatások szerint Mattrick távozásához hozzájárulhatott, hogy az Xbox-divízió fokozatosan kinőtte mára a szorosan vett játékos közeget, ma a konzol az otthoni szórakozás egyik központjává vált, amely történetesen játékokat is képes futtatni. Mattrick azonban egész életében a játékokkal foglalkozott, elképzelhető, hogy az Xbox új generációját már a komfortzónáján kívülinek érezte (annak ellenére, hogy az Xbox-vízió pont a Mattrick vezetése alatt teljesedett ki). A Zynga ilyen szempontból kiváló választásnak tűnik: olyan cég, amelyben hatalmas potenciál rejtőzik továbbra is, anélkül, hogy hagyományos piacai visszafognák vagy korlátoznák az új elnök-vezérigazgatót.

Az elmúlt években a Facebookra élősködőként kapaszkodó Zynga alól hirtelen eltűnt a gazdatest, miután Mark Zuckerberg Facebook-vezér úgy döntött, hogy az agresszív marketinggel rendelkező játékok inkább ártanak a közösségi szolgáltatásnak. Ezzel a Zynga elvesztette korábbi gyors növekedésének motorját, újra pedig egyelőre nem lelt. A cég tőzsdei teljesítménye és változatos mutatói is ezt tükrözik.

Mattrick leigazolásának hírére a Zynga részvényei 10 százalékkal ugrottak meg, ahogy a befektetők megkönnyebbültek, a kiégett Pincus helyére kompetens vezér került. A cég értékelése ugyan még mindig csak 2,4 milliárd dollár (a csúcson többet ért, mint az Electronic Arts), Mattrick azonban várhatóan friss ötletekkel érkezik a vállalathoz, ezeket pedig a szélesebb nyilvánosság felé is hamarosan vázolni fogja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról