Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 28. 14:05

Stabilizálta működését a BlackBerry

Nagyjából a várakozásoknak megfelelően teljesített a kanadai telefongyártó, vékony veszteséget de növekvő bevételt mutatva fel. Az új csúcsmodellek nem találtak pozitív fogadtatásra, a 2,7 millió BB10-es telefon nagy csalódás.

Tudta növelni bevételeit a szebb napokat látott kanadai telefongyártó - áll a BlackBerry ma kiadott jelentésében. A cég a június 1-jével záruló pénzügyi negyedévben 3,1 milliárd dolláros forgalmat ért el, ez 9 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az általánosan elfogadott könyvelési irányelveknek szerint számolva a veszteség 84 millió dollárt tesz ki.

A jelentés szerint a negyedév során a gyártó 6,8 millió okostelefont adott el, azt (az előző negyedévtől eltérően) most nem részletezte, hogy ebből mennyit tettek ki az új generációs operációs rendszert, a BB10-et futtató eszközök. Az elemzői konszenzus mintegy 7,4 millió egység volt, a meglehetősen optimista jóslatot a gyártó nem érte el. A telefonok mellett elkelt még százezer PlayBook tablet is, ezeket jellemzően az eszközt rendszeresítő nagyvállalatok vásárolhatták a tönkrement készülékek pótlására. A forgalom 71 százalékát tették ki a hardvereladások, 26 százalékot a szolgáltatások és 3 százalékot a szoftvereladások illetve egyéb bevételek.

BlackBerry Q10 - jól fogyott?

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cég jövőjéért aggódók számára megnyugtató hír, hogy a BlackBerry készpénzállománya stabilizálódott 3 milliárd dollár körül, az előző negyedéves zárómérlege 2,9 milliárd dollár volt, most 3,1 milliárd dollár lett. Ez azt jelenti, hogy a cég kényelmesen tudja finanszírozni a napi működését, pénzügyileg stabil, rövid távon nem fenyegeti veszély a gyártót. Ezt a szintet mára a Nokiának is sikerült elérnie, a két legendás gyártó így még egy ideig biztosan piaci tényező marad.

Folytatódó veszteség

A cég pénzügyi beszámolója szerint szekvenciálisan a Dél-Kelet Ázsiában és Észak-Amerikában elért bevétel mintegy harmadával nőtt, Európában azonban csak 9 százalékkal emelkedett a forgalom. Enyhe visszaesést (6 százalékos zsugorodást) mutat Dél-Amerika, elsősorban a venezuelai valutaátváltási korlátozásoknak betudhatóan. Ez utóbbi egyszeri negatív hatását a BlackBerry mintegy 72 millió dollárra becsüli, enélkül a vállalat gyakorlatilag nullára hozta volna a negyedévet.

A tőzsde nem értékelte a piaci jelentést, a nyitás előtti kereskedésben jelen pillanatban 20 százalékos esésnél jár a részvény, egyrészt az elmaradt nyereség, másrészt a viszonylag homályos jelentés miatt: a piaci elemzők várakozásaikat jórészt a BB10-es eszközök számában határozták meg, ezt az adatot azonban a gyártó nem adta ki, így bizonytalanságot keltett a kereskedésben.

Negatív maradt a vállalat következő negyedévre kiadott előrejelzése is, a BlackBerry a most folyó időszakra is veszteséget prognosztizál, betudhatóan az erős piaci versenynek. A cég bejelentése szerint a folyó negyedévben aktívan fektet majd a BlackBerry Messenger üzenetküldő hálózat sikeressé tételébe (a program rövidesen iOS és Android platformokon is megjelenik majd) és más kezdeményezésekbe, aminek szintén hatékonyságjavító hatása lesz rövidtávon.

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően a BlackBerry elemzői konferenciahívásán elmondta, hogy a leszállított okostelefonoknak mintegy 40 százalékán fut a BB10 operációs rendszer, vagyis mintegy 2,7 millió készüléken. Ez a szám rendkívül alacsony, az elemzői várakozások 3-4 millió készülékről szóltak, de a Societe General például egyenesen 5 millió BB10-es telefont várt. A 2,7 milliós szám azt jelenti, hogy az új termékek után így kifejezetten alacsony volt a kereslet, a kiválóan indító Z10 eladásai az első hónap után visszaestek, a Q10 pedig szűk egy hónapos értékesítési periódusa alatt a várakozások alatt teljesített. A befektetők számára aggasztó lehet, hogy a készülékekre számolt nyereséghányad a cég vezetése szerint csökkent, feltehetően a régi modellekre nehezedő árprés miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról