Szerzők: Dojcsák Dániel, Hlács Ferenc

2013. június 26. 14:09

Androidot futtat az új Garmin túra-GPS

A hegy és föld szavak latin megfelelőjének kombinációja alapján Monterra névre keresztelte új túraeszközét a Garmin, ami az eddig megszokottal ellentétben nem saját operációs rendszert, hanem Androidot futtat. A készülék természetesen nem szenved hiányt érzékelőkben és víz- és rázkódásálló is.

A navigációs készülékeiről, és sportolóknak szánt teljesítmény figyelő óráiról ismert amerikai cég Monterra néven mutatta be idei újdonságát, ami vélhetően a Montana, illetve Oregon termékcsalád utódja lehet. A készülék külsőre nagyon hasonlít a gyártó Montana modelljére, fontos különbség azonban, hogy Android operációs rendszerrel szerelték fel, így a gyártó termékeitől megszokott funkciók mellett, a Play Store-ból letölthető alkalmazások tömkelegével bővül.

Tovább okosítható

Amellett, hogy az androidos telefonról vagy tabletről megszokott appok is használhatók rajta, sokoldalúsága számos túrázással, vagy kültéri sportokkal kapcsolatos alkalmazással is növelhető. Valószínűleg a Garmin maga is ad ki speciális szoftvereket a készülékhez, de külső fejlesztők is probléma nélkül írhatnak alkalmazásokat az eszközre. Bár nem valószínű, hogy tömegével jelennének meg rá szoftverek, de a már meglévő túratámogató szoftverek, térképmegoldások és naplózó programok, mint például a Locus bizonyára kihasználja az extra hardveres lehetőségeket.

Az eszköz IPX7-es szintű védelemmel látták el, így rázkódás- és vízálló, 1 méter mélyen akár fél órát is kibír. Az IP jelölésben az X azt jelzi, hogy a porállóságra nem minősítették. Ennek ellenére nem kell félteni a kütyüt, a 4 hüvelykes multitouch kijelzőnek sem lesz baja egy leejtéstől vagy egyéb külső hatásoktól, ami ellen a rugalmas burkolat kellő védelmet biztosít.

A napfény erősségét is méri

A Monterra szenzorokban sem szenved hiányt. A kétsávos GPS és Glonass vevő a Garmin szerint az erősen árnyékolt területeken és szakadékok mélyén is pontos. A kütyü ezen felül beépített háromtengelyes iránytűt és gyorsulásmérőt is kapott, így bárhogy tartva pontos irányokat kapunk. A barométeres magasságmérő túraeszközöknél alap, ezzel a gyenge GPS-lefedettség mellett is pontos magasságadatokat kapunk vissza.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Garminnál szokásos ANT+ révén a készülékhez csatlakoztathatóak további külső szenzorok szívritmus, hőmérséklet, pedálfordulat méréséhez. Ami viszont szokatlan és újszerű a túra-GPS kategóriában, az az UV érzékelőt, amivel a napsütés erősségét tudja mérni az alapos túrázó. A kapcsolódási lehetőségek teljes tárháza is rendelkezésre áll, a Monterra WiFi, Bluetooth 3.0 és NFC csatlakozási lehetőséget, valamint beépített FM rádiót is kínál. Ez utóbbin keresztül a NOAA időjárásjelentési rendszer értesítéseit is lehet fogadni, az NFC pedig majd a következő években valószínűéeg a geocaching és túrázás területén lehet praktikus technológia.

A készülékbe egy 8 megapixeles kamerát is beletuszkoltak, ami mellé LED vaku is társul és 1080p HD videó rögzítésére képes. A 8 gigabájt belső tárhely microSD-kártyával tovább bővíthető, a felvett tartalmakat a Garmin Adventures szoftver segítségével meg is oszthatjuk az ismerősökkel. A Monterra cserélhető akkumulátora mellett AA ceruzaelemekkel is működik. Komoly kérdés, hogy az Android miatt az Oregon és Montana készülékekhez képest az üzemidő csökken-e. Ez a megjelenés után derül ki, amire még néhány hónapot várni kell. A készülék a gyártó szerint idén, a harmadik negyedévben kerül a boltok polcaira, és 650 dollárért lesz megvásárolható, ami Magyarországon várhatóan 190-200 ezer forintos kiskereskedelmi árat jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról