:

Szerző: Koi Tamás

2013. június 25. 11:49

Vízálló szörnyeteg: itt a Sony Xperia Z Ultra

Minden szempontból impozáns paraméterekkel rendelkezik a Sony legújabb csúcskategóriás készüléke, a méretét tekintve az okostelefonok és a tabletek közé illeszkedő Xperia Z Ultra.

Újabb csúcskategóriás taggal bővíti az okostelefonokból és jelenleg egy tabletből álló Xperia Z termékcsaládját a Sony. A japán gyártó ezúttal egy olyan készüléket jelentett be, mely méretét tekintve a két említett eszköz közé ékelődik, teljesítménye alapján azonban minden eddigi megoldást túlszárnyal. Az Xperia Z Ultra esetében hab a tortán, hogy a készülék a család eddigi tagjaihoz hasonlóan víz- és porálló.

Az Xperia Z Ultra az okostelefonok mezőnyében valóságos monstrumnak számít, 6,44 hüvelykes, 1080x1920 pixeles kijelzőjével. A hasznos kijelzőfelület tehát nagyjából harminc százalékkal nagyobb, a jelenlegi csúcs-okostelefonnak számító Xperia Z-hez képest, a felbontás azonban nem változott, az Xperia Z Ultra ugyanakkor így is bőven hozza a felsőkategória átlagszintjét a kijelző pixelsűrűségét illetően.

A Sony monstrumára nem csak a mérete (a mobil 179x92,5x6,5 milliméteres készülékházat kapott), hanem teljesítménye alapján is illik a szörnyeteg jelző. A készülékben a Qualcomm jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű, Snapdragon 800-as rendszerchipje dolgozik, a négymagos CPU 2,2 GHz-en ketyeg, a grafikus számításokat pedig egy dedikált Adreno 330-as GPU végzi. A gyárilag Android 4.2.2-vel érkező készülék 2 GB rendszermemóriával rendelkezik, a beépített flash háttértár mérete pedig 16 GB. Az Xperia Z Ultra a mai csúcskateógirás kínálatnak megfelelően természetesen már kompatibilis az LTE-hálózatokkal.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A japán gyártó a korábbi Z termékcsalád tagjaival megegyező tanúsítványokat biztosítja az Xperia Z Ultra esetében is, így a készülék megfelel az IP58 tanúsításnak, azaz legfeljebb egyméteres vízmélységet is elvisel akár 30 percig. Az újdonság dizájnja alig változott a korábbi Z-sorozatú megoldásokhoz képest, a 210 grammost készüléket ugyanakkor a 3000 mAh-s akkumulátor ellenére is sikerült pengevékonnyá, mindössze 6,5 milliméteres vastagságúvá varázsolni.

A telefonhoz egyfajta második kijelzőként a Sony egy okosórát is forgalomba hoz, a SmartWatch 2 az Xperia Z család tagjaihoz hasonlóan vízálló, az 1,6 hüvelykes képátlójú 220x176 pixeles érintőkijelzőn pedig az első szériához hasonlóan olyan alap információk jelenhetnek meg (a pontos időn kívül), mint az értesítések, e-mailek betekintőnézete, vagy a médialejátszó vezérlőszervei.

A Sony Xperia Z Ultra a harmadik negyedévben jelenhet meg a boltok kínálatában. A készülék fekete, fehér és bíbor színekben lesz kapható. Az újdonság árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra a szolgáltató.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.