Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 20. 10:00

Felpuhultak az Xbox One korlátozásai

Múlt héten óriási felháborodást keltett a Microsoft bejelentése az E3 kiállításon, amely szerint a hamarosan megjelenő Xbox One folyamatos online kapcsolatot igényel és korlátozottan lehet a használt játékokat cserélgetni. A potenciális vásárlók dühe és az előrendelések alakulása jobb belátásra bírta a Microsoftot.

A kurrens játékkonzol-generációban az Xbox 360 volt a domináns szereplő, de ezt a dominanciát könnyen elveszítheti a Microsoft, ha az új generáció debütálása nem sikerült jól, illetve ha bármilyen ok miatt a felhasználói bizalom sérül. Mivel a generációk közti kompatibilitás limitált, ezért a játékosok többsége könnyedén vált egyikről a másik platformra, sokan talán már csak azért is, mert az éveken keresztül tartó Halózás után esetleg kipróbálnák a Gran Turismo jövőbeni részeit vagy fordítva.

A Microsoft bejelentései az Xbox One és a hozzá tartozó Live verzió korlátozásairól éppen ezért nagyon meglepőek, a rajongók többségét a hírek sokkolták. A Microsoft valószínűleg nem számított ekkora ellenkezésre, sokkal inkább bízott a korlátozások révén biztosított előnyökben, de ezeket nem tudta eléggé kidomborítani a bemutatón. A véleményvezérek lázongása végül célt ért, tegnap este Don Mattrick, a Microsoft interaktív szórakoztatás üzletágának elnöke egy hivatalos közleményben jelentette be, a cég visszalép a tervezett szigorítások tervétől.

A játékosok sírtak, a Microsoft most vigasztal

“Elmondtátok, hogy mennyire szeretitek a rugalmasságot, amit a lemezen terjesztett játékok adnak nektek. A lehetőség, hogy kölcsönadjátok, megosszátok és újra eladjátok a játékokat saját magatok, hihetetlenül fontos számotokra. Továbbá az is számít, hogy tudjatok offline játszani bármilyen hosszú ideig és bárhol a világon” - foglalta össze a kritikák esszenciáját Mattrick. A folytatás pedig természetesen az, hogy ezen igényeknek megfelelően a Microsoft visszavonja a korábban bejelentett korlátozásokat.

A világ szerencsésebb országaiban novemberben megjelenő konzolnak egyetlen egyszer lesz szüksége lesz online aktiválásra, rögtön a vásárlást követően, de ezután korlátlan ideig használható lesz offline is. Nem lesz kötelező 24 óránként a bejelentkezés a Live-ba, illetve a Live-ról megvásárolt játékok is játszhatóak majd offline. A lemezes játékoknál pedig csupán annyi a megkötés, hogy a lemeznek a meghajtóban kell lennie, de online ellenőrzés, és fiókhoz kötés nem lesz. Ezzel a szabad cserelehetőség is megmarad. Nem lesz semmilyen módon korlátozva az ajándékozás, eladás sem.

Ezen felül a Microsoft a régiózárakat is feloldja, a világon bárhol meg lehet vásárolni a játékokat és azok bármelyik Xbox One-on futtathatóak. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem lesz értelme régiónként külön időpontokban rajtoltatni a játékokat, ami megjelenik az USA-ban vagy Ázsiában, azt az Európaiak is megvehetik gond nélkül. Sőt, ez az árak alakulását is befolyásolhatja, a kiadók nehezen tudnak majd árkülönbséget érvényesíteni a régiók között, illetve a használtpiac is globálissá válik.

A korábbi tervezethez képest ez mindenképp jó hír a játékosoknak, hiszen eddig arról volt szó, hogy a lemezes játékok is teljesen telepítendőek lennének a konzolra és a telepítéskor az adott példány hozzákötődött volna az aktív Live-fiókhoz. Az újraeladás kizárólag a Microsoft kontrolljával történhetett volna, a cég a kiadókkal karöltve így próbálta volna a használt játékok kereskedelméből származó bevételkiesést minimalizálni.

A hátrányok mellett elszállnak az előnyök is

Az Xbox Live-hoz tartozó új Live korlátozásait a közönség ugyan nagyon negatívan fogadta, pedig a Steamhez hasonló terjesztési rendszer alacsonyabb játékárakat eredményezhetett volna, illetve a kerítésen belüli lehetőségek rugalmasabbak lettek volna. Kiesik például az a lehetőség, hogy a játékos saját szoftverkönyvtárát megossza 10 szabadon választott barátjával, akik az általa megvásárolt játékokkal szabadon játszhatnak. Búcsút inthetnek továbbá a játékosok annak a lehetőségnek, hogy átmennek egy barátjukhoz és a saját Live ID-jükkel bejelentkezve letöltik saját játékaikat és onnan folytatják, ahol otthon abbahagyták.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft valószínűleg ezek miatt a funkciók miatt bízott az új terjesztési rendszerekben, s az iTunes és a Steam sikeréből kiindulva bátran számított arra, hogy a felhasználóknak tetszeni fog ez a megközelítés. A fejlesztők számára is sokkal hálásabb lett volna egy ellenőrzött rendszer, hiszen biztosak lehettek volna benne, hogy megkapják a munkájukért a jussukat. Így viszont minden bizonnyal tovább folytatódik az a szomorú tendencia, hogy a játékok alapára csak egy belépő és a teljes élményhez további DLC-k megvásárlása szükséges.

A visszatáncolás és a felhasználói panaszok meghallgatása pozitív képet festhet a MIcrosoftról, de ettől függetlenül a rosszul sikerül bejelentésnek minden bizonnyal nyoma lesz az értékesítés kezdeti fázisában. A kritikák között szerepelt még a Kinect kötelező megvásárlásának problémája is, de úgy tűnik, ezzel kapcsolatban a Microsoft egyelőre hajthatatlan. A jövőbeni játékok és egyéb szoftverek fejlesztői bizonyára nagyobb lelkesedéssel használják majd kis a Kinect SDK-t, ha tudják, hogy minden egyes felhasználó biztosan rendelkezik a szükséges hardverrel.

Az Xbox One a kiemelt piacokon idén novembertől lesz elérhető, ami azt jelenti, hogy idén a legnépszerűbb karácsonyi ajándék szinte biztosan az Xbox One lesz. Magyarországon viszont a HWSW információi szerint egészen 2014 év második feléig kellene várni a megjelenésre. Azt egyelőre nem tudni, hogy a One-hoz tartozó Live is rugalmasan bánik-e a régiókkal, amennyiben igen, akkor a leglelkesebb magyar játékosok külföldről megrendelve hozzájuthatnak az új géphez még azelőtt, hogy a hivatalos forgalmazás elkezdődne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról