Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 14. 13:52

iPhone-ra is megjelent a Microsoft Office

A Microsoft kiadta az Office iPhone-on futó verzióját. A klienst minden Office 365 előfizető ingyen letöltheti mától az amerikai App Store-ból, jövő héten pedig a szoftverek minden országban elérhetővé válnak, összesen 29 nyelven.

Régóta keringenek a pletykák egy iOS-en futó Office-verzióról, amelyet ma hivatalosan is bejelentett a Microsoft. Az Office Mobile for iPhone-nal Word, Excel és PowerPoint állományokat lehet megtekinteni és szerkeszteni, internetkapcsolat nélkül is. A kezelőfelületet z iPhone kijelzőméretéhez igazította a Microsoft - a szoftver képességei gyakorlatilag megegyeznek a Windows Phone-ra kiadott változatéval.

A vállalat a mobilos felhasználási körülményeket tartotta szem előtt a fejlesztésnél: nem valószínű, hogy valaki az iPhone-ján írna meg egy dokumentumot vagy egy táblázatot (a lehetőség persze adott), inkább azokat a műveleteket igyekeztek kényelmessé tenni, mint egy prezentáció gyors átpörgetése, vagy egy dokumentumhoz írt megjegyzések elolvasása, új megjegyzések hozzáfűzése. A képességek között a Microsoft hangsúlyozza a formátumkompatibiitást, a mobilos kliensben ugyanúgy jelennek meg a dokumentumok, mint az asztali vagy a webes verzióban, és fordítva.

A program csatlakozni tud a felhasználó SkyDrive, SkyDrive Pro vagy SharePoint-fiókjához, az ott található állományok is elérhetők belőle, valamint látja a legutóbb PC-n szerkesztett dokumentumok listáját is - sőt, képes a dokumentum arra a pontjára ugrani, ahol a PC-n abbahagyta a szerkesztést a felhasználó. A szoftver futtatásához iPhone 4 vagy újabb telefonra van szükség, vagy legalább ötödik generációs iPod touchra, valamint az iOS 6.1-es verziójára. A program persze iPaden is fut, de egyelőre nincs iPadre optimalizált kliens, az iPad-tulajdonosoknak a böngészőben futó Office Web Applicationt ajánlja a Microsoft.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Office Mobile for iPhone minden Office 365-előfizető számára ingyen elérhető az App Store-ban: az erre jogosító konstrukciók: Office 365 Home Premium, Office 365 Small Business Premium, Office 365 Midsize Business, Office 365 Enterprise E3 és E4, Office 365 Education A3 és A4, Office 365 ProPlus, és az Office 365 University. Érdemes megjegyezni, hogy a mobilos kliens nem számít bele abba az 5 tabletbe, PC-be és Macbe, amelyre az Office 365 előfizetői telepíthetik a programot. Egy előfizető egyébként legfeljebb 5 iPhone-ra vagy iPadre telepítheti fel a mobilos klienst, az Office University esetén ez a korlát pedig 2 készülék.

Az iPhone-on futó Office-kliens megjelenése várható és időszerű is volt: azzal, hogy a Microsoft átalakította irodai csomagját termékből előfizetéses szolgáltatássá, jogossá vált az igény a felhasználók részéről, hogy mindenféle készülékről elérhető legyen és a legjobb élményt nyújtsa - úgy tűnik, a cég egyelőre hisz az iPad böngészőjében és az Office Web Applicationsben, ugyanakkor úgy látja, a telefonon a natív app nyújt jobb teljesítményt és szolgáltatásokat a böngészős verziónál. Ettől függetlenül nem lenne meglepetés egy iPadre optimalizált verzió kiadása sem, hiába hasonlít az Office Web Applications megszólalásig a telepíthető Office-ra, internetkapcsolat nélküli megtekintést és szerkesztést  nem nyújt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról