Szerző: Koi Tamás

2013. június 7. 10:10

Nyugat-Európára és Ázsiára koncentrálódik az IPTV-piac

Lassan de biztosan erősödik az internetalapú televíziózás, vagyis az IPTV globális jelenléte a különböző tévés műsorközvetítő technológiák közt, ma a húsz legnagyobb IPTV-szolgáltatónak már csaknem 60 millió ügyfele van világszerte.

Világszerte 57,7 millió háztartást szolgált ki 2012 végén a világ húsz legnagyobb IPTV-szolgáltatója, a legnagyobb arányban Nyugat-Európában és Ázsiában használják ezt a technológiát televíziós műsorközvetítésre - áll az SNL Kagan jelentésében. Az internetalapú televíziózás bezzegországa egyértelműen Kína, ahol már a húszmilliót is átlépte az IPTV-s háztartások száma, a technológia térhódítása pedig töretlennek tűnik.

A tanulmány szerint régiós tekintetben az internetes televízió őshazájának tekinthető Nyugat-Európa még tartja magát az élen, a húsz legnagyobb IPTV-szolgáltatóból kilenc működik ebben a térségben, míg az ázsiai régióból hét szolgáltató kerülhetett bele a listába. A nyugat-európai térségben továbbra is Franciaországban üzemel a legtöbb háztartásban IPTV-szolgáltatás, az országban négy szolgáltató több mint 3,5 millió ügyfelet szolgál ki összesen. A legnagyobb amerikai piaci szereplőnél, a Verizonnál ennél valamivel több, 4,03 millió IPTV-s ügyfelet tartanak számon.


IPTV set-top box Franciaországból: a nyugat-európai hídfőállás

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az IPTV-s platformok körében a legelterjedtebb technológia az SNL Kagan szerint a Microsoft MediaRoomja, mely világszerte a teljes előfizetői bázis nagyjából 16 százalékát szolgálja ki. A kutatás rámutat, hogy számos szolgáltató saját fejlesztésű komponenseket használ a csomagtovábbításhoz, felhasználói felülethez, illetve általában a teljes köztesréteghez, emellett a szolgáltatók általában a saját régiójukban működő beszállítókat részesítik előnyben a hálózat összeállításánál, bővítésénél.

Hazánkban a teljes IPTV-előfizetői bázisról legfeljebb becslések állnak csak rendelkezésre. Itthon két szolgáltató, a Magyar Telekom és az Invitel üzemeltet saját infrastruktúra-alapon IPTV-szolgáltatást, előbbi az idei második negyedév végén 336 ezer előfizetővel rendelkezett, míg az Invitelnél az IPTV-s előfizetői bázis száma néhány tízezer. Ezzel az IP-alapú műsorközvetítő technológia hazai penetrációja a tévészolgáltatással rendelkező háztartások körében körülbelül 12-13 százalékos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.