Szerzők: Gálffy Csaba, Hlács Ferenc

2013. június 6. 14:31

Google: mobil backend szolgáltatásként és új Maps API

MBaaS - szerveroldal szolgáltatásként. Hiányát látta ennek a Google, ezért saját kezdő csomagot állított össze, valamint partneri kapcsolat keretében "haladó" megoldást is kínál. Megújul a Maps API is, immár mi is küldhetünk adatot a Google-nek.

Előcsomagolt backend

A Google I/O-n mutatta be instant backed-rendszerét, a Mobile Backend Startert (MBS) a keresőcég. A szoftver az egyszerűbb mobilalkalmazások szerveroldali igényeit képes kiszolgálni Google App Engine platformon, így a fejlesztőknek nem kell alapoktól új kiszolgálórendszert írni az appok mögé. Az MBS a Google szerint gyakorlatilag egy kattintással aktiválható és némi konfiguráció után használható is. A Mobile Backend Starter tartalmaz kliensoldali könyvtárakat és egy mintaként szolgáló androidos alkalmazást is, megkönnyítendő a fejlesztők tanulását. A megközelítés szerint az MBS fix kódkészlettel, automatizáltan vehető igénybe, de szükség esetén a backend kód módosítható és futtatható az App Engine-en. A forráskód a projekt GitHub oldalán érhető el.

Az MBS beépítve tartalmazza már a Google új kommunikációs rendszerét, a backend és az alkalmazás közötti üzenetforgalmat koordináló Google Cloud Messaginget is (1:1 és 1:sok konfigurációban is, push üzenetekkel), valamint a vállalat saját beléptetőrendszerét, a Google Authentication szolgáltatást. A szerveroldalon az MBS korlátlan tárhelyet biztosít a felhasználói adatok számára és támogatja a folyamatos lekérdezéseket, amelyeknek eredményét valós időben közvetíti a kliensek felé (Prospective Search alapokon). Az MBS néhány száz felhasználóig ingyenesen igénybe vehető, ezt követően a felhasználók számával skálázódik az ára.

Ha többre van szükség

Van választási lehetőségük azoknak a fejlesztőknek is, akik számára a Mobile Backend Starter nem elengedő - vagy azért, mert komplexebb szolgáltatásokra van szükségük, vagy mert az Androidon túl is szeretnék használni. A Google és a Kinvey együttműködésének köszönhetően utóbbi cég saját fejlesztésű backendje is elérhető lesz Google App Engine-en. Ez a szoftver az MBS-t kiterjeszti iOS- és HTML5-kompatibilitással az Android mellett, valamint a viszonylag egyszerű szolgáltatáskínálatot is kiterjeszti.

A Kinvey által fejlesztett szoftver MBaaS (mobile backend as a service) formában érhető el, vagyis előfizetős szolgáltatás, ilyen értelemben a Facebook által nemrég felvásárolt Parse, a Stackmob, Appcelerator, Usergrid és számos startup ellen indul versenybe. A Kinvey specialitása a nagyvállalati funkciókban rejlik, a szoftver képes együttműködni az enterprise autentikációs rendszerekkel és tartalmaz middleware-t a korábbi generációs céges adatforrások felé is. A backend használatához itt is rendelkezésre állnak a megfelelő könyvtárak, amelyekből felépíthető a mobilapp megfelelő része.

Maps API-k

A Google Maps Engine két éve indult, kereskedelmi forgalomban pedig tavaly óta vásárolható meg. A szolgáltatás elsősorban olyan vállalatok fejlesztőit célozza, akik saját adataik alapján akarnak személyre szabott térképeket létrehozni. A Google most új funkciókkal bővíti a platformot, és alkalmazásprogramozási interfészt (API-t) ad ki a Maps Engine-hez, amivel a fejlesztők saját adataikat importálhatják a rendszerbe, majd integrálhatják saját alkalmazásaikba.

A keresőóriás szerint az új API-k hozadéka, hogy a különböző szervezetek a vállalat térképeinek gyors, felhőalapú infrastruktúráját használva a saját információikból rétegeket hozhatnak létre a Google Maps felületére építve, majd megoszthatják azokat vásárlóikkal és dolgozóikkal például. Noha a Google már adott ki Maps API-t, az a cég saját térképadataihoz engedett hozzáférést a fejlesztők számára, a Maps Engine API segítségével viszont a vállalatok is importálhatják saját anyagaikat. Az API egyelőre a Maps Engine funkcióinak csak egy korlátozott részéhez enged hozzáférést, mint a vektorinformációk vagy a térbeli lekérdezések, de a Google a közeljövőben az elérhető opciók bővítését tervezi.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A nem sokkal ezelőttig kísérleti fázisban lévő API a vállalati fejlesztőknek lehetővé teszi, hogy egyszerűen feltöltsék, hozzáférhetővé tegyék, illetve módosítsák az általuk feltöltött adatokat. A Maps Engine API termékmenedzsere Dylan Lorimer megjegyezte, hogy a cégek az új eszköznek köszönhetően térképeket és személyreszabott is létrehozhatnak, és megoszthatják adott csoportokkal.

Az API-t többek között a FedEx csomagküldő vállalat is tesztelte, és üzletkereső szolgáltatása mára teljesen a Maps Engine-en alapul. A FedEx IT-menedzsere Pat Doyle szerint a cég január óta használja a rendszert, a futárszolgálat olyan szoros együttműködést folytat a Google-lel, hogy az néhány ötletét át is vette az API fejlesztése során, például az adott földrajzi hely környékére adott keresési eredmények egyszerűbb szerveroldali rendezését. A FedEx az API használatával ötvenezernél is több kiskereskedelmi átvevőhelyének elérhetőségét tizenöt percenként frissíti, így a természeti katasztrófák vagy áramkimaradások esetén weboldalukon perceken belül elérhető a tájékoztatás. Doyle hozzátette, hogy a rendszer idáig száz százalékig megbízhatónak bizonyult, és a FedEx elemzései szerint az üzletkereső funkció hatékonysága is megnőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról