Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 6. 10:39

Frissül az AMD asztali processzorainak kínálata

A várakozásoknak megfelelően nem nagy durranás az AMD Richland, néhány száz MHz-es órajel-emelést és fejlettebb energiagazdálkodást hoz. Trinity-ről váltani nem érdemes, de van helye a frissítésnek.

A Richland kódnevű processzorfejlesztés sem új gyártási eljárást, sem drámaian új mikroarchitektúrát nem kapott, minden tekintetben a Trinity család frissített újrakiadásának felel meg. Maradt a GPU-k felépítése (a csúcsmodellben 384 egység, majd 256, 192 és 128), a másodszintű gyorsítótár mérete (4 megabájt a 4 magos modellekben, 1 megabájt a kétmagosokban), valamint a hőkeret is 65 és 100 watt (konfigurációtól függően).

A kínálat csúcsán az A10-6800K váltja az A10-5800K-t, a névleges órajel 3,8 GHz-ről 4,1 GHz-re emelkedett, a maximális Turbo órajel 4,2 GHz helyett 4,4 GHz lett. Az alaposan átalakított energiamenedzsmentnek köszönhetően az AMD szerint a Richland a Trinity-hez képest sokkal sűrűbben felpörög a maximális sebességre. Míg az előd jellemzően inkább a névleges sebességen ketyegett, az új modellek ugyanolyan terhelés mellett gyakrabban és hosszabban mennek maximális órajelen. Csak ennek a változásnak betudhatóan a teljesítmény 5-25 százalékkal emelkedik feladattól függően.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A GPU-k felépítése nem változott, az AMD itt is az órajelek visszafogott emelésétől vár némi gyorsulást. A csúcsmodell grafikus alegysége 800 MHz helyett 844 MHz-en jár, ez mintegy 5 százalékos gyorsulásnak felel meg ideális (nem sávszélesség-limitált) körülmények között. Az AMD ezzel az integrált grafikák között átengedi a koronát az Intel Iris Pro (GT3e kivitelű) lapkáinak, ez utóbbi korlátozott hozzáférhetősége (csak alaplapra forrasztott változatban kapható, viszonylag borsos áron) miatt mégsem jelent igazi alternatívát.

A Richland működik az összes már létező FM2 foglalatot használó alaplappal (A85X, A75 és A55 chipset) és a következő generációs, FM2+ alaplapokkal is kompatibilis lesz. Ez a Trinity-felhasználók számára minimális érték, Richlandre váltani nem nagyon van értelme, a most AMD-t vásárlók számára viszont elérhetővé teszi az olcsó FM2-es alaplapokat, ezzel a teljes vásárlás költsége alacsony maradhat.

Nem versenyképtelen

Szokás szerint az AMD elképesztően olcsóan szórja ki az új processzorokat. A csúcs-Richland listaára 150 dollár, ami számottevően olcsóbb a legolcsóbb Haswell lapkáknál és az i5-ös Ivy Bridge-nél is. A Richland tehát az Intel Ivy Bridge-alapú i3-as és Pentium processzoraival száll harcba, azokkal pedig mind árban, mind teljesítményben bővel felveszi a versenyt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról