Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 5. 13:29

Kisvállalati adatközpont asztali PC méretben

Kimondottan a legkisebb cégek és fiókirodák részére mutatott be új szerverrendszert a Dell. A PowerEdge VRTX célja, hogy a kis szervezetek a számukra szükséges informatikai hátteret a méretüknek megfelelő tálalásban kapják.

Kisvállalatoknál vagy fiókirodákban jellemző, hogy a működést támogató szerverek, tárolók és hálózati eszközök egy sarokba vagy nem használt helyiségbe vannak száműzve, a gépek egymás tetején vagy sima polcokon üzemelnek, a kábelezésen pedig már senki sem igazodik ki. A Dell szerint egy átlagos kisiroda több mint 2 szerverrel rendelkezik, ezekhez kapcsolódik valamilyen külső tároló, hálózati eszközök és menedzsment-konzolok. Az IT-szállítók kínálatában egy ideje már megjelentek kis méretű, kimondottan irodai használatra szánt mini rackszekrények, azonban ezek a Dell szerint túl drágák ilyen környezetbe.

Adatközpont, piciben

A vállalat most egy új formátumú szerverrendszert mutatott be, a PowerEdge VRTX-et. A VRTX-be a Dell M520 és M620 szervereit lehet beépíteni, a cég tehát nem fejlesztett ki új szerverformátumot vagy blade-et, ugyanazok a gépek építhetők be ide, mint a nagy adatközpontokba szánt blade keretekbe. A kínálatban kétfoglalatos blade-ek szerepelnek, a Dell ennél kisebb szerverek piacra dobását nem is tervezi ehhez a kerethez, pedig ilyen környezetben valószínűleg lenne rájuk igény.

A keretbe a négy blade mellett összesen 25 darab 2,5" kivitelű meghajtót lehet építeni, ezek lehetnek diszkek vagy SSD-k, ha valaki pedig nagyobb kapacitású kiépítést szeretne, választhat 12 darab 3,5" meghajtót, a jelenleg elérhető legnagyobb modellekből építkezve ez 100 terabájt nyers kapacitást jelent. A diszkeket a Dell PowerEdge RAID Controller vezérlője hajtja meg, amely legfeljebb 1 gigabájt cache-t tartalmazhat és a a RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60 módokat is támogatja. Egy DVD-meghajtó is helyet kapott a toronyban a szoftvertelepítésekhez, ezen a szerverek megosztoznak.

A doboznak része négy redundáns tápegység, egy gigabites Ethernet-switch 16 belső és 8 külső porttal, valamint egy PCI Express 2.0 switch, amely a szerverek, a diszkvezérlő, illetve a hálózati interfész közötti kapcsolatot bonyolítja. Emellett a VRTX-be került még egy Chassis Management Controller, amely felügyeleti hozzáférést biztosít minden hardverelemhez. A rendszert távoli segítségnyújtási lehetőséggel is ellátták, a VRTX bizonyos eseményekről képes értesíteni a Dell supportot, illetve ha fiókirodában van beüzemelve, akkor a céges IT-csapatnál hibajegyet is tud nyitni. A VRTX dobozok a nyáron kerülnek piacra, az árukat a Dell egyelőre nem közölte.

Új Active System rendszerek

A Dell tavaly ősszel jelentette be első Active System rendszerét, most továbbiakkal bővítette a sort. Az Active System rendszerek a Dell szervereiből, hálózati eszközeiből és tárolóiból álló, központi felületről menedzselhető rendszerek, amelyek előre integrálva kerülnek az ügyfelekhez. Egészen idáig egyetlen konfigurációból állt a kínálat, az Active System 800-ból, most ehhez csatlakozott az 50, 200 és 1000 jelű modell.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A modellszámok nagyjából arányosak a méretekkel és teljesítménnyel, a kínálatban az Active System 50 a legkisebb, ebben két kétfoglalatos Dell PowerEdge R620 szerver van, egy EqualLogic PS6110x tároló 7,2 terabájt nyers kapacitással, valamint 4 Dell PowerConnect 7024 switch. A 200-as modellbe alapkiépítésben két darab kétfoglalatos PowerEdge 720 szerver kerül, de a számuk egészen hétig bővíthető. A tároló egy EqualLogic PS6100 21,6 terabájt nyers kapacitással, de továbbiak is beépíthetők, a kapacitás négyszerezhető. A hálózati összeköttetésről 2 Dell Force10 S4810 10/40 top-of-rack switch gondoskodik.

A legnagyobb elérhető modell jelenleg az Active System 1000, ebben már két teljes blade keret lehet legfeljebb, összesen 32 darab szerverrel, a tárolók pedig a Compellent SC8000 tömbök, legfeljebb 115 terabájt kapacitással. Ebbe a szekrénybe a ForceTen top-of-rack switchek mellett Broace FC-switchek is kerülnek. Az új Active System gépek június végétől rendelhetők az Egyesült Államokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról