Szerző: Hlács Ferenc

2013. június 4. 13:18

Hibridhadsereg az ASUS-tól

Rengeteg új termékkel állt elő a tajvani ASUS az idei Computex kiállításon. A vállalat a tablet-notebook hibridektől a médiacenteren és a perifériákon át, egészen a gőzmozdony teljesítményű asztali számítógépekig mutatott be készülékeket.

A világ egyik legrangosabb IT kiállításának, a Computex 2013-nak kétségtelenül az ASUS volt az egyik legaktívabb résztvevője. Az idén 23. alkalommal megrendezett eseményen a cég rengeteg új termékkel állt elő, talán csak a rotációs kapa maradt ki a vállalat nevével fémjelzett eszközök soraiból. A gyártó idei kulcsszava idén kétségtelenül a “hibrid”, rengeteg termék egészült ki másodlagos, vagy éppen újabb elsődleges funkciókkal.

Új tabletek

A vállalat Transformer családjának új képviselője hardver tekintetében igen komoly versenyzőnek bizonyult. A tablet-notebook hibrid 10,1 hüvelykes kijelzője ugyanis 2560x1600 pixel felbontású, processzora pedig 1,9 gigahertzes négymagos Tegra 4. A készülékhez USB 3.0-porton, vagy 3.0-s Bluetooth-on keresztül csatlakozhatunk, de akad rajta egy HDMI-port is, ami - dobpergés - 4K-s UltraHD tartalmakat is képes a megfelelő képességekkel rendelkező külső kijelzőre varázsolni. A fém borítás az ASUS termékeihez híven körcsiszolt felületet kapott. A dokk funkciót ellátó billentyűzet a szériától már megszokott tulajdonságokkal rendelkezik, és SD-kártyahely is található rajta. A Transformer Pad Infinity 4.2-es Androidot futtat.

A vállalat ennyivel még korántsem futott ki a tabletekből. Legkisebb, 6 hüvelykes képátlójú készüléke, a FonePad Note 3G antennájának hála, az akár 42 Mbps sebességű DC-HSPA+ adatforgalom mellett telefonhívásra is képes lesz - az emberiség érdekében reméljük, ehhez mindenki headsetet használ majd. A telefon-tablet határmezsgyéjén imbolygó készülék stylus-támogatással érkezik, SuperIPS+ kijelzője 1080p felbontású, az előlapra pedig az 1,2 megapixeles kamera mellé sztereó hangszórókat is kapott. A hátoldalon lévő szenzor 8 megapixeles, a kütyü kétmagos processzora pedig 1,6 gigahertzen ketyeg, amihez 2 gigabájt RAM társul.

Három az egyben

Az előző termékhez hasonló, klaviatúrába dokkolható hibrid érdekessége, hogy azon a szokásos Android mellett, a gyártó Transformer AIO gépéhez hasonlóan, teljes értékű Windows 8 is megbújik. A két operációs rendszer között egy fizikai gombbal váltogathatunk, de csak dokkolt állapotban. A 11,6 hüvelykes FullHD kijelzőjű kütyüt foglalatából eltávolítva, az Android Jelly Beannel kell beérnünk.

A processzort illetően mindkét operációs rendszer megkapta a magáét: a Windows 8-at egy Haswell-generációs Core i7-4500U chip hajtja, az Androidot pedig egy 2 gigahertzes Intel Atom Z2580. Nemcsak szoftverből és CPU-ból, de akkumulátorból is kettő található az eszközben, méghozzá egy 33 és egy 19 wattórás. A dokkban található merevlemez tetemes, egy terabájt tárhelyet biztosít, a tabletben ehhez még 64 gigabájt terület társul. A kütyü áráról egyelőre nem sokat tudni, de nem valószínű hogy fillérekért dobják majd az ember után.

Nem úgy, mint a MeMo Pad HD 7-et. A 7 hüvelykes tablet talán legnagyobb erőssége ugyanis 149 dolláros ára, a 16 gigabájtos verzió esetében, a feleekkora belső tárhelyért pedig csak 129 dollárt kér a gyártó. A Nexus 7 nem hivatalos utódján a kijelző felbontása 1280x800 pixel, az előlapi kamera 1,2, a hátsó pedig 5 megapixeles szenzorral kémleli a fürdőszobatükröt. A barátságos árú kütyüben ARM Cortex A7 négymagos processzor duruzsol, nagy előnye továbbá a Nexus 7-tel szemben, hogy a készülék tárterülete microSD-kártyával bővíthető. A MeMo Pad HD 7 Android 4.2-t futtat.

Érdekes vezérlő

A tableteket félretéve, a vállalat egy kompakt kis Windows 8-as otthoni médiacenterrel is előállt, ami állítása szerint akár normál asztali PC-ként is használható. A motorháztető alatt egyelőre nem tudni mi lapul, a gyártó azonban annyit elárult: a kis gép 802.11ac szabványú Wi-Fit is támogat, ami HD videók streamelésére is alkalmas.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nincs médiacenter távirányító nélkül, de az ASUS erre is gondolt. A frissen bemutatott VivoMouse megállja a helyét akár a tévé alatti, akár az íróasztali géphez szánjuk. A vállalat korábban sejtelmesen annyit közölt új perifériájáról, hogy "ő mozgat meg téged", ami most végre értelmet nyert. A gyártó szerint ez a világ első egér-érintőpad hibridje, bár ehhez könnyen lehet, hogy az Apple-nek és a Microsoftnak is lenne egy két szava. Az viszont tényleg előnyére válhat a kis eszköznek, hogy kialakításának köszönhetően kézben tartva, a kör alakú érintőfelületet hüvelykujjal kezelve távirányítóként is használható

A VivoPC-ben is látott 802.11ac WiFi szabványt az ASUS nem hagyta router nélkül, ennek eredménye az RT-AC68U. A vállalat szerint ez az első kétcsatornás, a fenti szabvánnyal rendelkező, 1900 Mbit/s-os adatátvitelre képes router. Mindez az AiRadar technológiának köszönhető, ami nemcsak stabilabb kapcsolatot, de 150 százalékkal nagyobb lefedettséget is biztosít. Ezen felül az ASUS routerekhez USB-n csatlakoztatott meghajtók között a fájlok egyszerűen szinkronizálhatók, így nincs szükség bekapcsolt számítógépre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról