Szerző: Gálffy Csaba

2013. június 10. 09:33

Cisco: megelőző csapás az OpenFlow ellen

Többet, jobbat kínál az OpenDaylight és az onePK kombinációja, mint amiről az OpenFlow készítői álmodnak, állítja a Cisco. A szoftver felé mozdul el a cég, igen jó érzékkel.

Hatalmas lendületre tett szert nagyon rövid idő alatt az OpenFlow. A projekt kitűzött célja elválasztani a hálózat hardveres és logikai részét egymástól (ez az SDN felfogás), hogy a tulajdonképpeni vezérlés kikerülhessen az eszközgyártók "fekete dobozából", elérhető legyen a felhasználó szervezetek számára is. A megközelítés teljesen felforgatta a hálózati eszközök piacát és mindeddig példátlan szabadságot jelentene a felhasználók számára.

Gyors reakció

A Cisco a vártnál sokkal gyorsabban reagált a piaci igények megváltozására és igyekszik az OpenFlow mellett-helyett saját SDN-megoldása, az OpenDaylight felé terelni felhasználóit. Ennek érdekében a gyártó nem habozik felhasználni gigantikus telepített bázisát sem, szoftverfrissítés után mintegy 180 milliárd dollárnyi, felhasználóknál ketyegő hálózati eszköz lesz kompatibilis az új szabvánnyal. A Cisco bejelentése szerint egy éven belül általánosan elérhetőek lesznek ezek a frissítések, így új hardver vásárlása nélkül használható lesz az új képesség.

Ezzel a Cisco egyrészt megelőző csapást mért a versenytársak értékesítési stratégiájára, miszerint az SDN-képtelen Cisco-eszközök helyére majd tömegével adhatják el saját termékeiket. Másrészt a Cisco részesedése az SDN-képes eszközök piacán egy csapásra elsöprővé válik, az eddig légüres térben fejlődő OpenFlow azonnal a közmondásos mamuttal találja szemben magát.

Nagyobb lélegzetű, mint a pirossal kiemelt OpenFlow.

A lépés ugyanakkor azt mutatja, hogy a Cisco felfogta, a hálózatieszköz-piac drámai átalakuláson megy át. A vállalat számára a szoftverek felé való eltolódás létfontosságú lesz, a cég hardveres hálózati technológiája ugyanis gyorsan elvesztheti értékét. Az Intel már belépett a specializált hálózati lapkák (ASIC - application-specific integrated circuit) piacára, ezzel minden versenyző számára elérhetővé váltak a jó minőségű, olcsó alkatrészek, amelyek a routerek és switchek alapjait adják. A Foxconn, a Pegatron és a kínai telekom-gyártók árazásával lehetetlen lesz felvenni a versenyt hosszabb távon, ezért a Cisco számára gyakorlatilag kötelező a feljebb lépés az értékláncon.

Az SDN nagy húzása

Ilyen értelemben a gyártó számára jobbkor nem is jöhetett volna az SDN-hullám, amely elegánsan elválasztja a hálózati eszközök adatsíkját a tulajdonképpeni vezérlőszoftvertől. A "buta" dobozok piacát a Cisco boldogan átengedheti a távol-keleti gyártóknak, az igazi érték a vezérlő síkon keletkezik, így csupán arról kell gondoskodnia, hogy dominanciáját ezen a területen megőrizze.

A kritkusok szerint pontosan ez az OpenDaylight célja. Az OpenDaylight projekt egy széles iparági összeborulás, amelynek célja létrehozni egy nyílt forráskódú vezérlőrendszert, amely a "buta" hálózati eszközöket egységesen képes irányítani. Az OpenDaylight előnye lehet, hogy továbblép az OpenFlow kitűzött céljainál. Az OpenDaylight megközelítés fontos különbsége, hogy az OpenFlow-val ellentétben nem csak a "buta" eszköz és a vezérlő közötti ("southbound") kommunikációra kínál szabványos protokollt, hanem felfelé ("northbound"), a hálózati szolgáltatások és alkalmazások, menedzsmentszoftver felé is nyit API-kat, amelyekkel az infrastruktúra kiépítése (orchestration) és vezérlése magasabb szinten is megvalósulhat.

Felfelé tehát az OpenDaylight nyitja ki a hálózati eszközöket, de az alsóbb szintű kommunikációt sem hanyagolja el a gyártó. A Cisco igyekszik saját ökoszisztémát is kialakítani hálózati eszközei körül, ezt a célt szolgálja az One Platform Kit (onePK) fejlesztői eszköztár. Ezzel olyan alkalmazások írhatóak, amelyekkel közvetlenül vezérelhető a hálózat működése. Az elképzelésnek lehet létjogosultsága. Az API-kon keresztül kinyerhető a vezérlőknél felhalmozott analitikai információ, pontosabban szabályozhatóak az adatfolyamok és az útválasztások, akár egyes csomagok szintjén is be lehet avatkozni a hálózati forgalomba (például menet közben módosítani specifikus csomagokat). A megnyitott API-n keresztül tehát a felhasználók saját fejlesztésű alkalmazásai is mélyen bele tudnak nyúlni az eszközök működésébe.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az onePK (One Platform Kit) C-hez, Javához, és Pythonhoz kínál eszközöket, az elkészült alkalmazások pedig a Cisco-portfólió összes tagjával képesek működni, legyen az iOS, NX-OS vagy iOS-XR alapú. Az alkalmazás futhat közvetlenül a hálózati eszközön, kiegészítő blade-en vagy külön szerveren is, igény szerint.

Ez már politika

Az OpenDaylight mögött számos fontos iparági szereplő sorakozott fel, a Cisco mellett a Juniper, a Brocade, a Big Switch Networks, a Citrix, az Ericsson, az IBM és a Microsoft és a Red Hat számít kiemelt tagnak, de részt vesz a munkában a Dell, a HP, a Huawei, az Intel és számos kisebb hálózatos cég is. A tagok között azonban egyelőre nem felhőtlen az együttműködés, a Big Switch Networks képviselője a Network Worldnek adott nyilatkozatában a Cisco túlzott befolyása miatt aggódott. "Attól félünk, hogy a Cisco politizálni fogja a szabványosítás folyamatát és elkezdik eltávolítani az kód egy részét annak érdekében, hogy zártabb modell felé vigyék a szabványt. Ez azonban csak őket szolgálná, sem a versenytársaknak, sem a vásárlóknak nem lenne előnyös."

Az aggodalmak alaptalanok, a bekerülő kódot csak érték alapján szelektáljuk - mondja ugyanakkor Inder Gopal, az IBM hálózati fejlesztésekért felelős alelnöke. "A kód forrása nem számít. Ha a Daylight részévé válik, akkor az a Daylight kódja." Ezt támasztja alá, hogy az OpenDaylight projekt otthonául a Linux Foundationt választották, az alapítványnak nagy tapasztalata van a szabad szoftveres projektek menedzselésében és felel majd a szoftver függetlenségéért is.

Fájdalmas csapás

Nem vitás, az OpenDaylight színre lépése igen fájdalmas az OpenFlow kezdeményezés számára, rövid távon nehéz elképzelni, hogy mindkét szabvány tovább éljen. A helyzet iróniájához ad, hogy az OpenDaylight által használt protokoll közvetlenül az OpenFlow szabványra épül, azon alapszik. Dan Pitt, az ONF vezérigazgatója keserű szájízzel nyilatkozta egy áprilisi konferencián, hogy "[az OpenDaylight] az általunk végzett munkából származik, nem hiszem, hogy az OpenDaylight konzorcium létrejöhetett volna az általunk megalkotott alapok nélkül". A két entitás között pedig egyelőre semmilyen formális kapcsolat nincs, az ONF nem tagja az OpenDaylight konzorciumnak, így annak fejlesztésére sincs ráhatása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról