Szerző: Bodnár Ádám

2013. június 4. 09:29

Ezt adja a vállalatoknak a Windows 8.1

A Microsoft a múlt héten mutatta be hivatalosan, milyen újdonságok érkeznek az év második felében esedékes Windows 8.1-be. Akkor azonban csak az otthoni felhasználók számára látható vagy érdekes újdonságokról beszélt a cég, például hogy hogy változik a felület, milyen új testreszabási lehetőségek lesznek, vagy milyen beépített alkalmazások újulnak meg.

A héten zajló amerikai TechEd konferencián a Microsoft arról lebbentette fel a fátylat, milyen fejlesztések kerülnek be a Windows 8.1-be, amelyek nagyobb szervezetek számára lehetnek érdekesek Az újdonságok alapvetően három csoportba oszthatók. Az első csoportba kerülnek azok a változások, amelyekről a múlt héten már szó esett, tehát a változások a felhasználói felületen,  az új Start gomb, vagy a "boot to desktop". Ebben a csoportban egy érdekes újítást érdemes kiemelni, ami céges környezetben fontos lehet, az pedig az Assigned Access. Ez a képesség lényegében egy kioszkká alakítja a Windows 8.1-et, az operációs rendszer csak egy Metro/Modern alkalmazás futtatására lesz képes ezzel, a felhasználó máshoz nem férhet hozzá.

Biztonság

Egy második nagy csoportot képeznek a Windows 8.1 biztonsági fejlesztései. A cég tájékoztatása szerint a Windows az őszi frissítés után jobban ellenáll majd a kártevők támadásainak, a beépített tűzfal és a Windows Defender mellé egy hálózati forgalmat elemző modul is kerül, amely segítségével kiszűrhetők a változatos kártevők, illetve megakadályozható azok aktivitása. Emellett az Internet Explorer minden ActiveX-et ellenőrzi futtatás előtt, ezzel is csökkentve a kockázatokat.

A vállalati környezetben, vállalati adatok és alkalmazások elérésére használt privát gépek esetén jöhet jól a Remote Business Data Removal nevű képesség. Ez gyakorlatilag nem más, mint az elvesztett vagy ellopott, esetleg elbocsátott alkalmazott gépéről a céges adatok távoli törlésének lehetősége az eszköz teljes törlése (wipe) nélkül. A korábban a Windows RT-ben és a Windows Phone 8-ban elérhető teljes eszköztitkosítás is bekerül a Windows 8.1-be, mégpedig annak minden verziójába, ezt a céges kiadások (Professional, Enterprise) esetén még a BitLockerrel lehet kiegészíteni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az összes Windows 8.1 változat jobb biometrikus képességeket kap: az operációs rendszerben mindenhol támogatott lesz a biometrikus azonosítás és bejelentkezés (Windows belépés, távoli elérés, User Account Control, Windows Store stb.), ami egyszerűvé és kényelmessé teszi az emelt szintű biztonsági képességek és erős jelszavak használatát. A biztonsági képességek között érdemes még megemlíteni az automatikus VPN indítást: az új operációs rendszer egy VPN-t igénylő app vagy adat megnyitásakor automatikusan elindítja a VPN klienst és feldobja a bejelentkezési képernyőt, ami remélhetőleg kényelmesebbé teszi a VPN-ek használatát.

Mobilitás, BYOD

A most bejelentett fejlesztések harmadik nagy csoportját a mobil környezettel kapcsolatos újdonságok jelentik. A Windows 8.1 képes megosztani a rendelkezésére álló szélessávú kapcsolatot Wi-Fin keresztül legfeljebb 10 másik eszközzel, jobb támogatást nyújt az eszközökbe épített szélessávú modemek (3G, 4G) energiatakarékos funkcióihoz, csökkentve azok fogyasztását és növelve a készülékek akkuidejét. A mobilitással kapcsolatos újdonságok közé lehet még sorolni a Miracast szabvány támogatását, amellyel az eszközök képét lehet vezeték nélkül a megfelelő kijelzőkre, tévékre küldeni, a Wi-Fi Direct printing támogatást, illetve az NFC segítségével történő nyomtató-párosítást. Ez egyébként már meglevő nyomtatókkal is működik, a cégeknek elég egy NFC címkét helyezniük a printerekre, amelyhez az NFC-képes Windows 8.1 eszközt odaérintve megtörténik annak konfigurációja.

A Windows 8.1-ben a Microsoft láthatóan nagy figyelmet szentelt a BYOD (bring your own device) környezetben történő használatnak, az operációs rendszer sok olyan képességet kapott, ami megkönnyíti a saját eszközök alkalmazását vállalati környezetben. Az egyik legérdekesebb újdonság ezen a téren a Workplace Join. Korábban, akár a Windows 8 esetén vagy előtte egy PC vagy tagja volt egy AD tartománynak, és akkor a szervezet teljes kontrollt gyakorolhatott felette csoportházirendek segítségével, vagy pedig nem volt tag, de akkor nem férhetett hozzá céges erőforrásokhoz. A Workplace Join egy afféle arany középutat jelent, egy ilyen gép nem lesz teljes jogú tartománytag, csak bizonyos erőforrásokhoz kaphat hozzáférést, de a céges rendszergazdák sem gyakorolnak korlátlan ellenőrzést felette.

A Work Folders azt a problémát hivatott megoldani, amikor a céges alkalmazottak a hálózattól távol vagy offline nem férnek hozzá a megosztott dokumentumokhoz. A Windows 8.1 a kijelölt mappákat képes folyamatosan szinkronban tartani a helyi háttértárral, a létrehozott állományok és a módosítások a hálózathoz történő csatlakozás esetén felszinkronizálódnak a szerverre. A megosztott céges adatok eléréséhez korábban tartománytagság volt szükséges, a szinkronizációhoz pedig külön appot kellett bevezetni, a Windows 8.1-gyel elvileg ez megszűnik - ehhez a képességhez, mint ahogy a Workplace Joinhoz is, szerveroldali támogatásra is szükség lehet, feltehetően a Windows Server 2012 R2-ben benne lesznek a szükséges komponensek. A rendszergazdák a Dynamic Access Control szabályrendszert alkalmazhatják a Work Folder szinkronizációra és előírhatják az eléréshez a Workplace Join használatát is.

A mobileszköz-menedzsment (MDM) terén is előrelép a Windows 8.1. Ugyan sok szervezet alkalmaz Windows-flottájának menedzselésére System Center infrastruktúrát, de a MIcrosoft szerint számos helyen van igény arra, hogy a Windowst futtató tableteket mobil eszközként kezeljék. A Windows 8.1 OMA-DM API kompatibilis, így a legtöbb elterjedt MDM-rendszerből kezelhetővé vált - a Microsoft blogbejegzése az Air Watchot és a Mobile Iront emeli ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról