Szerző: Koi Tamás

2013. május 31. 10:27

Ennyibe kerül júliustól a mobilozás az EU-ban

Július elsejétől az Európai Unió vonatkozó rendeletének érelmében ismét olcsóbb lesz a mobilhasználat a nemzetközösség tagországaiban barangolva, vagyis nyaralás vagy üzleti út alkalmával. A három hazai mobilszolgáltató közül kettő már nyilvánosságra hozta az új tarifákat, melyből kiderül, hogy a legnagyobb mértékben az adathasználat díja csökken.

Egy hónap múlva tovább csökkennek az Európai Unión belül alkalmazott roamingdíjak, beleértve a hívásindításért és a hívásfogadásért, az SMS-küldésért és az adatforgalomért fizetendő tarifákat. A mobilszolgáltatók árazását hatóságilag előíró rendelet tavaly újult meg, célja pedig, hogy pár év távlatában gyakorlatilag teljesen eltörölje az EU-n belüli roaming intézményét. A téma most különösen aktuális hiszen Neelie Kroes, az Európai Bizottság illetékes biztosa a napokban minden eddiginél határozottabban állt ki az EU-s roamingtarifák mielőbbi eltörlése mellett.

Végképp eltörölni

Az európai szabályozási politika 2012 nyarán hozott rendelete értelmében idén július elsejétől nettó 0,29 euróról 0,24 euróra csökken egy percnyi indított hívás az Európai Unió mobilhálózataiból az EU-s mobilhálózatokba, míg a fogadott hívások esetében nettó 0,08 euróról 0,07 euróra változik a hatósági tarifa. Egy roaming SMS nettó ára júliustól valamivel kisebb mértékben, 0,09 euróról 0,08 euróra csökken. Fontos, hogy a legtöbb belföldi díjcsomaggal ellentétben a szolgáltatóknak az indított hívások esetében az első 30 másodpercet követően másodpercalapú számlázást kell alkalmazniuk, míg fogadott hívásoknál az első másodperctől kezdve ezt a számlázási módszert kell alkalmazniuk.

A legnagyobb mértékű árcsökkentés ugyanakkor nem a percdíjakat, hanem a mobiladat-használatot érinti majd idén júliustól. Az EU a tavalyi, új szabályozás életbe lépéséig csak az adatforgalom nagykereskedelmi árát szabta meg a szolgáltatóknak, ám ez láthatóan nem vezetett a kiskereskedelmi árak várt szintű csökkenéséhez, ezért a Bizottság a Tanáccsal és a Parlamenttel egyetértésben a kiskereskedelmi ársapkák meghatározása mellett döntött. Így idén júliustól a szolgáltatók egy megabájtnyi EU-n belül forgalmazott adat után nem kérhetnek többet nettó 0,45 eurónál, jövőre pedig még ezt az összeget is kevesebb mint a felére kell csökkenteniük a cégeknek.


Forrás: mobilszolgáltatók
HWSW-grafika

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tavaly és idén már új metodika szerint átkonvertált árfolyamok alapján a három magyar mobilszolgáltató közül kettő már nyilvánosságra is hozta a július elsejétől élő roamingtarifáit. Ezek szerint a T-Mobile és a Vodafone Magyarország (illetve a Vodafone MVNO-partnere, a Tesco Mobile) ügyfelei az EU-díjövezetben egy percnyi indított hívás után a mostani bruttó 106,8 helyett 91,4 forintot, fogadott hívásoknál pedig percenként 26,6 forintot fizetnek majd 29,4 forint helyett. Az SMS-ek darabára 33,2 forintról 30,4 forintra csökken, míg az EU-n belül barangolva egy megabájtnyi adatforgalom 171,5 forintba kerül július 1-től, a jelenlegi 259 forint helyett.

Vízválasztó

Jövőre a további árcsökkentések mellett az EU a szolgáltatók közti verseny élénkítését is célul tűzte ki, lényegében azzal, hogy teljesen kinyitja, transzparenssé teszi a roamingszolgáltatások piacát. 2014. július 1-jétől a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy maguk válasszák ki a legkedvezőbb ajánlatot, vagyis a barangolás céljára külön mobilszolgáltatási szerződést kössenek, akár a hazai mobilszolgáltatójuktól eltérő céggel, s eközben hívószámukat megőrizzék. Az új rendszerben valahányszor a fogyasztó átlép majd egy országhatárt, a telefonja az általa kiválasztott szolgáltató hálózatára fog kapcsolódni, anélkül, hogy ehhez bármilyen további beavatkozásra szükség lenne. A fogyasztóknak arra is lehetőségük lesz, hogy egy országba ellátogatva a helyszínen közvetlenül válasszanak mobilszolgáltatót az adattovábbításhoz.

Könnyen lehet, hogy a fenti, technikailag egyébként rendkívül nehezen megvalósítható megoldásra végül egyáltalán nem lesz szükség, legalábbis ezt erősítette meg Neelie Kroes digitális portfólióért felelős biztos egy tegnapelőtti parlamenti meghallgatáson. A kemény kezű holland politikus egyik legfőbb célkitűzése az egységes európai távközlési piac létrehozása, az ezzel kapcsolatos reformjavaslatok még a nyáron elérhetők lesznek és az októberi EU-csúcson vitathatják meg a főbb sarokpontjait a szakpolitikusok. Vélhetően ennek a csomagnak lesz a része az újabb roamingszabályozás is.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról