:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 30. 15:00

Csak Start gomb lesz a Windows 8.1-ben

Pontot tett a találgatások végére a Microsoft, egy hivatalos blogbejegyzésben részletezte a Windows 8.1 képességiet. Az új operációs rendszer első nyilvános előzetesét június 26-án adja ki Redmond, a végleges verzió pedig az ősszel érkezhet - amint azt már korábban megtudhattuk, ingyenesen.

Régóta keringenek pletykák és különféle kiszivárgott képernyőképek a Windows 8.1-ről, a Microsoft most végre hivatalosan is felfedte, mire számíthatunk az új operációs rendszertől. Az Antoine Leblond Windows-programmenedzser által írt blogbejegyzésből kiderül, a Windows 8.1, vagy ahogy korábban ismertük, Windows Blue felülete és működése számos helyen módosul - alapvető, mindent felforgató változások azonban nem lesznek, a Microsoft láthatóan eltökélten ragaszkodik a Metro/Modern felülethez, a kritikákra hallgatva azonban szeretné kényelmesebbé tenni azt.

Start gomb igen, de menü nem

A tapasztalt felhasználók a Windows 8 kapcsán alighanem azt sérelmezték a legjobban, hogy az operációs rendszer indítása után rögtön az új stílusú Start képernyő fogadja őket, ráadásul eltűnt a megszokott Start menü is. Az első hiányosságot a Microsoft most teljes mértékben pótolja, lehetővé válik az operációs rendszert egyből a desktopra bootolni, a Start képernyő kihagyásával. A korábbi Windows-verziókból ismert Start menü viszont nem lesz része a rendszernek, a desktop bal alsó sarkában, a szokott helyen felbukkan az új típusú, monkróm Windows-logó, azonban ide kattintva a csempés Start képernyőt kapjuk, nem lesz tehát klasszikus Start menü.

Ezt a funkciót egyébként eddig is elő lehetett hívni, ha valaki a kijelző bal alsó sarkába vitte az egeret, és a Start képernyő ott megjelenő előnézeti képére kattintott ballal, most azonban jobban láthatóvá válik mindenki számára, pontosan hol és mit is kell csinálni ahhoz, hogy a főmenübe jussunk. Az operációs rendszer számos szolgáltatását kell egér-billentyűzet kombó esetén valamelyik sarokból "előhúzni", a kijelzőn láthatatlan felületi elemekkel interakcióba lépve - ez talán afféle beismerése annak, hogy az elgondolás mégsem volt a legjobb. Az új verzióban a Microsoft állítása szerint azt is szabadon be lehet majd állítani, melyik sarokba mi kerüljön.

A legfontosabb kérdés után lássuk a többi újdonságot. A feloldó képernyőt ("lock screen") mostantól saját képek megjelenítésére is lehet használni, be lehet álltani, hogy a helyben vagy a SkyDrive-on tárolt saját fotóink pörögjenek itt, a Microsoft szerint ezt sokan kérték, hogy személyesebbé tehessék az operációs rendszert és a PC-jüket. Ugyanígy a hagyományos desktop mellett a Metro/Modern felületen is lehet saját háttérképet használni, nem csak a Microsoft által rajzolt grafikákat, amelyek között most már animáltak is vannak.

Szintén a Start képernyőt érintő változás, hogy két újabb csempeméret is bekerül a Windows 8.1-be. A Windows 8-ban két különféle méretű csempe van ("egész" és "dupla"), az új verzióban ezekhez csatlakozik a "negyed" és a "négyszeres" méret, a vállalat szerint ezáltal jobban rendszerezhetők az alkalmazások, illetve több információt jeleníthet meg egy-egy csempe. Az Appokat a frissítést követően már rendszerezni is lehet név, telepítés ideje, illetve használat gyakorisága szerint, a frissen feltelepített alkalmazások így nem feltétlen kerülnek a képernyő jobb szélére. Kategória szerinti rendezés is lehetséges.

Alkalmazások

A beépített alkalmazások is fejlődtek, ami valljuk be őszintén, rájuk is fér - főleg a Mail az, amely messze alulmúlja a várakozásokat, ami főleg annak fényében érthetetlen, hogy a Microsoft fejlesztőcsapata egy egész pofás webes levelezőt tudott fejleszteni (Outlook.com).  Ami biztos, hogy megváltozik a képnézegető és a Music app, illetve a hírek szerint érkezik egy videoszerkesztő is a kínálatba. Hogy az appok pontosan mire lesznek képesek a frissítés után, egyelőre nem részletezte a cég, ezekről feltehetően majd a június végi Build konferencián hoznak nyilvánosságra további információkat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows 8 Metro/Modern felületén eddig is lehetett több alkalmazást egymás mellett futtatni és megjeleníteni, a 8.1-ben azonban az eddigi korlátok ledőlnek, többé nem fix a két alkalmazás által elfoglalt képernyőterület, hanem a felhasználó által szabadon módosítható. Ráadásul, derül ki a blogbejegyzésből, megfelelő monitorkonfiguráció mellett akár egyszerre három Metro/Modern app is nyitva lehet egymás mellett. Szintén újdonság, hogy egy alkalmazásnak két példánya is futhat párhuzamosan, így lehet akár két Internet Explorer ablakunk is nyitva a Metro/Modern felületen. Apropó Internet Explorer, a Windows 8.1-be már a 11-es verzió kerül.

A Windows Store is megújul, több információ látszik majd az appokról, illetve ajánlók is bekerülnek. Ami nagyon fontos, és a Windows 8-ból érthetetlen módon kimaradt, az az alkalmazások automatikus frissítése: a 8.1-ben az új verziók egyből letöltődnek a felhasználóhoz, amint bekerülnek a Windows Store-ba, és természetesen ha az adott adatkapcsolat nem "számlázott" - havdíjas mobilneten keresztül valószínűleg senki sem akarja több tíz megabájtos app-frissítések kérdés nélküli letöltését engedélyezni. Egy másik fontos mulasztását is pótolja a Microsoft, a Windows 8.1-ben az összes beálltás elérhető lesz a "PC Settings" menüből, nem szükséges némelyekhez a Control Panelt megnyitni, ami még tapasztalt felhasználókat is könnyen összezavar.

Elég lehet?

A blogbejegyzésben közölt információk alapján a Microsoft sok helyen "lesorjázta" a Windos 8-at, eltüntette a bosszantó, inkonzisztens apróságokat, amelyek az operációs rendszert eddig jellemezték. Az viszont továbbra is nagy kérdés marad, mennyire tudja ezzel a rendszer megítélését javítani, szerethető és szeretett termék válhat-e a szoftverből vagy sem. A tét ugyanis mára nem csak a Windows 8 sikere vagy bukása, hanem a PC mint formátum sorsa is nagyban múlik az új operációs rendszeren. Amennyiben a különféle innovatív, érintős gépeket a vevők szívesen veszik kézbe a Windows 8.1-gyel, a PC-piac csökkenése is lassulhat, vagy akár meg is fordulhat, ellenkező esetben viszont még erősebb lehet a tabletek előretörése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.