Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 29. 10:39

Szerverekbe is piacra dobja a Jaguart az AMD

Bejelentette Opteron X-sorozatú processzorait az AMD, amelyeket mikroszerverekbe szán. A lapkák papíron sokkal többet tudnak mint az Atom-alapú Intel szerverchipek, de elmaradnak az alacsony fogyasztású Xeonoktól.

A múlt héten rajtoltak el hivatalosan a vadonatúj fejlesztésű, Jaguar magra épülő AMD mobil processzorok, amelyek mától Opteron X márkanéven is hozzáférhetők. A vállalat lényegében ugyanazt lépte meg, amit az Intel is csinált az Atommal: egy eredetileg tabletekbe és notebookokba szánt processzort "csomagolt" újra, hogy meghódítsa a mikroszerverek egyre növekedő piacát.

Az AMD eredetileg "Kyoto" kódnéven fejlesztette az Opteron X sorozatú szerverchipjeit. A lapkák a  Bobcat-utód Jaguar magra épülnek, amelyek a PlayStation 4-ben és az Xbox One-ban is dolgoznak például. A Jaguar magokat alaposan áttervezte az AMD, így az ok a közvetlen előd Bobcatnél magasabb órajelen működhetnek, de órajelenként is nagyobb teljesítményt nyújtanak - a cég várakozásai szerint 25 százalék körüli az ugrás. Alaposan átalakult a Jaguar lebegőpontos műveletekért felelős része, amely immár 128 bites utasításokat is képes fogadni, így az ilyen utasítások elméleti sebessége megduplázódik. A Jaguar támogatja az SSE4.1 és SSE4.2 utasításkészletet és fogadja az AVX utasításokat is.

Összehasonlítani, de mivel?

A Kyoto kapcsán az AMD elsősorban az Atom S1260-hoz mért előnyöket emeli ki: az Opteron X négymagos felépítésű, 32 gigabájt memóriát kezel, nagyobb DRAM sávszélességgel és L2 cache-sel rendelkezik - igaz, a 2 megabájton itt négy mag osztozik, míg az Atom S esetében az 1 megabájtos másodszintű gyorsítótárra két mag jut, vagyis a magonkénti L2 cache mérete azonos. Emellett az X2150 modellben ott egy GCN generációs Radeon GPU, amelyet számítások gyorsítására is be lehet vetni - igaz, a kereskedelmi szerverfeladatok vagy a mikroszerverek által megcélzott területeken (pl. webhoszting, email) ennek még nincsenek hagyományai.

A terméksorozat jelenleg két tagot számlál,az X2150 gyakorlatilag egy szerverekbe szánt Kabini (négy mag és GCN-alapú Radeon 8000 GPU), az X1150-ből viszont hiányzik a grafikus vezérlő. A mobil változatokhoz képest fontos eltérés a memóriavezérlő, amely itt DDR3-1600 szabványú és ECC-vel védett. A processzorok órajelével kapcsolatban az AMD csak maximumot ad meg, mivel az a vevő igényei alapján széles tartományban állítható be. Az X2150 esetében 1,1-1,9 GHz-es tartományt ad meg az AMD, az X1150 esetében pedig 1-2 GHz a specifikációban szereplő érték.

Ezzel együtt skálázódik a fogyasztás is, az X2150 esetén az AMD 11-22 wattos tartományt ad meg, míg az X1150 termikus kerete 9-17 Watt között alakul. Ez egyelőre nagyon nehézzé teszi az Opteron X összehasonlítását az Intel kínálatával, a megadott TDP-keret alja ugyanis egyértelműen az Atom S chipekkel helyezi egy kategóriába a Kyotót, amelyet teljesítményben kényelmesen le is hagy: az AMD mérései szerint az X1150 processzor SPECint_rate_base2006 pontszáma 28,9, ami több mint kétszerese az Atom S1260 eredményének, és hasonló a különbség egyszálú programfuttatás (SPEC_int2006) alatt is.

Az új chipekre megadott TDP-tartomány teteje viszont már a Xeon E3-1220LV2 kategóriája, erre a processzorra ugyanilyen (17-20W) termikus keretet ad meg az Intel. A SPEC weboldalán elérhető publikus eredmények szerint a Xeon E3-1220LV2 egyszálú teljesítménye viszont majdnem ötszöröse az Opteron X2150-ének (a legjobb SPECint_2006 eredmény 46,6 pont) , míg többszálú kódfuttatás alatt az Intel chip előnye háromszoros (SPECint_rate_base2006: 91,3). Igaz, a Xeon E3-1220L listaáron sokkal többe kerül mint egy Opteron X2150: 189 dollárért hirdeti az Intel, míg az Opteron X2150 99, az Opteron X1150 pedig 64 dollárba kerül.

Árnyaltabbá válik a kép, ha az egyes processzorokhoz tartozó teljesítményadatokat elosztjuk a gyártók által megadott termikus kerettel. Az alábbi táblázatban a fenti SPEC CPU2006 pontszámokat és az egyes chipekhez tartozó, gyártók által publikált TDP értékkel osztottuk el, így az egy Watt teljesítményre jutó SPEC pontok számát kaptuk. A Xeon esetében az Intel 17 wattos fogyasztás ad meg, az Atom S1260 esetében pedig 8,5 Wattot. Az AMD Operon X1150 esetében a gyártó által publikált maximummal, 17 Wattal számoltunk, mivel a teljesítményteszteket a gyártó a 2 GHz-es maximális órajelen végezte. Látható, hogy ebben az összehasonlításban az Opteron eredménye már inkább az Atomhoz közeli - igaz, a számítás nem veszi figyelembe, hogy az Intel chipjeihez egy I/O hubra is szükség lehet, ami további wattokat jelenthet.

Magas fokú integráció

Az Atom- és Xeon-alapú rendszerek a processzorból eredő árkülönbség mellett más tényezők miatt is drágábbak lehetnek: az Opteron X egy rendszerchip, amely egy szerver építéséhez szükséges minden alkatrészt tartalmaz, integrált USB-, SATA-, Ethernet- és PCI Express-vezérlő is van rajta. A magas fokú integráció nem csak helytakarékos, hanem teljesítménytakarékos is, nincs szükség külön I/O-hubra, ami miatt az Opteron X-alapú gépek kisebbek és végeredményben energiahatékonyabbak lehetnek mint az Atomra vagy Xeonra épülő társaik, összességében nagyobb magsűrűséget és teljesítménysűrűséget eredményezve.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Más teljesítményadatokat az AMD egyelőre nem közölt, az Opteron X-ek lebegőpontos teljesítményét például egyelőre homály fedi, mint ahogy más iparági standard benchmarkok alatt nyújtott sebességük sem nyilvános még, illetve a cég elmulalszotta a mikroszerverek számára releváns feladatok (pl emailszerver, webhoszting vagy akár big data workloadok) alatt tesztelni az új chipeket. Ez a feladat valószínűleg a jövendőbeli vásárlókra hárul majd, a feladatok és az azokhoz használt alkalmazások, infrastruktúrák különbözősége, az egyedi fejlesztésű vagy erősen testre szabott szoftverek elterjedtsége miatt különösen felértékelődik a saját környezetben elvégzett tesztek szerepe.

Ettől függetlenül elmondható, hogy az Opteron X család tagjai vonzó alternatívát jelentenek a szerverekbe szánt Atomokkal és a legalacsonyabb fogyasztású Xeonokkal szemben, ha az ár, a teljesítmény és a fogyasztás egyaránt szempont. A lapkák mától rendelhetők az AMD-től, de hogy mennyire lesznek sikeresek a piacon, az azon is múlik, a szervergyártók felkarolják-e őket. Az AMD egy nagy partnert már megnyert az Opteron X-ek számára, a hivatalos sajtóközlemény szerint a HP tavasszal bemutatott, Moonshot generációs mikroszervereiből érkezni fog AMD-alapú változat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról