Szerző: Dojcsák Dániel

2013. május 28. 15:52

Nem az LG gyártja a Nexus 5-öt

Az idei Google I/O-n ugyan nem is vártunk új Nexus készüléket, hiszen az klasszikusan az őszi-téli Android főverzió megjelenésével egyszerre szokott történni, fordulatról mégis beszélhetünk. A Samsung Galaxy S4-ből az I/O-n derült ki, azóta pedig a HTC One-ról is bebizonyosodott, hogy érkezik belőlük teljesen gyári Androiddal felvértezett verzió.

Sokan találgatták, hogy ezen hírek fényében vajon mi lesz a következő Nexus, illetve ki fogja azt gyártani. Egyesek a Samsung visszatérésére fogadnak, mások szerint eljött az ideje a házon belüli Motorola X Phone megjelenésének. Voltak olyanok is, akik szerint érkezik a második LG Nexus, de a koreai gyártó európai alelnöke kiábrándító nyilatkozatot tett ezzel kapcsolatban.

Kim Wong szerint nem az LG építi a Nexus sorozat következő tagját, illetve azt is hozzátette, hogy “a Nexus 4 sikere egyben azt is jelenti, hogy az LG-nek nincs szüksége ilyen marketing sikerre újra”. Ebből a nyilatkozatból arra lehet következtetni, hogy az LG számára nem volt annyira gyümölcsöző ez a kapcsolat, illetve valószínűleg a terjesztés korai szakaszában komoly presztízsveszteséget jelentett az a tény, hogy hiány alakult ki a termékből. Nem lehet tudni, hogy ez amiatt volt, mert a Google nem rendelt eleget vagy azért, mert az LG nem tudott szállítani, mindenesetre a közvélemény a gyártót hibáztatta.

Túl sok lenne a jóból

Az LG mindezek ellenére továbbra is barátságos viszonyban van a Google-lel - tette hozzá Wong - viszont a Samsung és a HTC példáját a koreaiak biztosan nem fogják követni és nem jelenik meg az aktuális csúcskészülék gyári Android szoftverrel. Az LG képviselői úgy gondolják, hogy a felhasználóknak igénye van az LG “barátságos kinézetű felületére”. A Samsung esetében mindenesetre jó példa lesz, hogy egy sokat vitatott felhasználói felület, a mostani iterációban a túl sok tárhely-igény miatt is támadott TouchWiz nélküli változat mennyire lesz keresett. A gyári androidos verzió elvileg valamivel olcsóbb lesz, de nem sokkal, a HTC esetében pedig még nem lehet tudni a pontos árakat és feltételeket.

Az LG mindenesetre láthatóan nem száll be ebbe a játékba, pedig mindenkinél több tapasztalata van a gyártó androidos készülékek értékesítésével kapcsolatban. A szakmai körökben a korábbi Nexus készülékek is keresettek voltak, de a Nexus 4 volt az első olyan, ami tömegszerű divattá vált, köszönhetően a jól belőtt ár/érték aránynak. A Nexus 4 igazi sztár lett, de annak ellenére, hogy nemrég az LG bemutatott egy fehér változatot, a cég több vezetője is úgy nyilatkozott, hogy nincs szükség több Nexus-ra a kínálatukban.

A közeljövőben tehát nem várható sem dedikált LG Nexus, sem gyári androidos LG, hiszen a saját szoftverezettség nélküli verziónak semmi értéke nincs a cég számára, egyszerű hardvergyártóvá degradálná a céget, amit hosszú távon mindegyik piaci szereplő igyekszik elkerülni. Ha a Google megszerezné a teljes szoftveres kontrollt, akkor a mostani mobilgyártók úgy járnának, mint korábban a notebook gyártók, amik a PC-piac hasznának csak igen csekély részét tudhatják maguknak, miközben a chipgyártó Intel és az operációs rendszer gazdája a Microsoft jól járt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az LG vezetése szerint a jelenlegi Google-Apple uralom nem tesz jót a piacnak, nem túl egészséges, ha két vezető platform határozza meg a folyamatokat. Ugyan az LG nem tervezi, hogy saját operációs rendszert mutat be, de a közeljövőben olyan eszközök megjelenésére lehet számítani, amik nem a két vezető platform valamelyikét használják. Itt a legegyszerűbb irány a Windows Phone bevezetése lenne, de egyes források szerint az LG a Microsoft operációs rendszere helyett hamarosan Mozilla Firefox OS-re épülő okostelefonokkal, illetve tabletekkel jelenhet meg a piacon. Az LG számára az elsődleges feladat, hogy a Samsung nyomában tudjon maradni és megtartsa a piaci erejét, akkor is, ha nem elsődleges szereplő.

LG Firefox OS

Ez alatt többek közt azt is lehet érteni, hogy az LG igyekszik minél kevesebb nem saját gyártású alkatrészt használni, s a Samsunghoz hasonlóan törekedni a minél kisebb külső függőségre. Az LG már most is használ saját tervezésű processzorokat, igaz csak televíziókban, de nem zárja ki a cég, hogy a jövőben mobileszközökbe szánt chipekkel is megpróbálkoznak. Addig is az akkumulátorok, kijelzők és egyéb alkatrészek terén tudnak belső erőforrásokra támaszkodni.

A közeljövőben egyébként várható egy LG androidos tablet, már több mint egy éve nem jelent meg új modellel a gyártó, viszont a mostani információk szerint nem fordultak el teljesen ettől a formátumtól. Sőt, az LG szerint a tabletek világa még nem kiforrott, alig szegmentált, van még tér a fejlődésre. Koreában piacra is dobott néhány Windows 8-as tabletet és hibrid gépet az LG, így várhatóan ez az irány jöhet a globális kínálatban is, kiegészülve a többi operációs rendszerhez készített altípusokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról