Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2013. május 27. 15:47

Megy a Lenovónak, duplázódott a profit

Enyhén növelte bevételét és megduplázta profitját a Lenovo, derül ki a múlt hét végén közzétett gyorsjelentésből. A cég hamarosan átveheti az első helyet a PC-piacon.

Tovább menetel a Lenovo, a világ második számú PC-gyártója. A kínai cég bevétele 4 százalékkal, 7,8 milliárd dollárra emelkedett a március 31-én véget ért pénzügyi negyedévben, profitja 126,9 millió dollárt tett ki, szemben az előző év hasonló időszakában elért 66,8 millió dollárral, a változás 90 százalékos növekedésnek felel meg. Az profit nagysága az elemzőket is meglepte, az elemzői konszenzus 108 millió dollárra várta a nyereséget. A befektetők számára nagyon jó jel, hogy jelentősen, 1,4 százalékról 12,3 százalékra emelkedett a bruttó eredményhányad.

A Lenovo bevételének már 9 százalékát teszik ki a tabletek és okostelefonok, ez az érték egy évvel ezelőtt még csak 5 százalék volt. A növekedés egybevág a szegmens 105 százalékos növekedésével, betudhatóan elsősorban a hazai, kínai piac húzóerejének. Hazai piacán a Lenovo már a második legnagyobb okostelefon-gyártó 13 százalékos részesedéssel, a cég háromszor annyi mobilt adott el Kínában, mint egy évvel korábban, miközben a piac "csak" duplázódott.

A noteszgépek 53, az asztali számítógéep 31 százalékot tesznek ki a tortából. Annak ellenére, hogy a PC-piac az IDC és a Gartner szerint világszerte majdnem 14 százalékkal csökkent, a Lenovo szinten tudta tartani a szállításait. A cég laptopjaiból 0,4 százalékkal több fogyott mint egy évvel korábban, igaz, árbevételben ez 2 százalékos csökkenést jelentett. Az eladott desktop gépek száma pedig változatlan maradt tavalyhoz képest, ami szintén 2 százalékos bevételcsökkenést jelentett. A kieső forgalmat viszont jól ellensúlyozták az új termékkategóriák, a tabletek és a telefonok.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az IDC első naptári negyedévre vonatkozó jelentése szerint egyébként a Lenovo volt az egyetlen PC-gyártó az öt nagy közül, amelynek eladásai nem zuhantak. A HP éves szinten 23 százalékos, a Dell 10 százalékos, az Acer 31 százalékos, az ASUS pedig 19 százalékos csökkenést szenvedett el. A Lenovo piaci részesedése azonban hajszállal még a HP-é alatt volt, az eddigi trendek folytatódása esetén azonban a második negyedévben már trónfosztás történhet és a kínai cég átveheti a PC-piac első helyét.

A Lenovo az elmúlt évek során akvizíciókkal is támogatta a növekedést, az IBM PC-részlegének beolvasztása mellett a kínaiak megszerezték többek között a Mediont, a brazil CCE-t, illetve az NEC PC-részlegét is. A cégnek 4,5 milliárd dolláros készpénzállománya van jelenleg, azaz megfelelő tőkével rendelkezik a további felvásárlásokhoz, amire a piac egyébként számít is. Korábban már felreppentek pletykák arról, hogy a Lenovo megvenné a BlackBerryt, a kínai cég nem is tagadta, hogy felmerült egy telefongyártó megvásárlása, azonban eddig az üzlet még nem köttetett meg.

A vállalat nem csak negyedévet, hanem évet is zárt: az 52 millió eladott PC, a 15,5 százalékos piaci részesedés, a 34 milliárd dolláros árbevétel és a 635 milliós eredmény egyaránt új rekord a Lenovo történtében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról