Szerző: Koi Tamás

2013. május 23. 14:15

Száműzné a jelterhelést a Nokia Siemens Networks

A mobilhálózatokat üzemeltető cégeknek manapság egyre nagyobb kihívást jelent kezelni a hálózatra felcsatlakozó okostelefonok bizonyos alkalmazásai által generált jelterhelést. A Nokia Siemens Networks most olyan szoftverfejlesztéssel rukkolt elő, mellyel a hálózatok hatékonyabban kezelhetik a kis adatcsomagokat.

Az okostelefonok forgalmának felfutása nem kizárólag a meredeken növekvő adatforgalmi mutatók révén okoznak egyre nagyobb fejtörést a mobilhálózatokat üzemeltető cégeknek. A készülékeken rendszerszoftvere, illetve a felhasználó által telepített, vagy gyárilag a készüléken lévő alkalmazások által generált jelterhelés (vagyis a nem optimalizált, rendkívül kis méretű adatcsomagok, illetve az azokkal kapcsolatos további jelkommunikáció) kezelése egyre komolyabb feladatot jelent a hálózattervező mérnököknek. A 3G-s szabványokat megalkotó testületek igyekeztek erre a problémára is előre felkészülni, de a gyártóknak is vannak saját megoldásaik a jelenség kezelésére.

A Nokia Siemens Networks a héten zajló CTIA Wireless konferencián és kiállításon bemutatott egy ilyen szoftveres rendszert: a Liquid Radio W-CDMA bázisállomás-vezérlőkörnyezet egy új modulja többek közt alkalmas arra, hogy azonosítsa, és eltérő profillal kezelje azokat a telefonokat, melyek szoftveres felépítésüknél fogva túlzott jelterhelést generálnak a hálózaton.

A szoftverplatform új eleme emellett a Fast Cell PCH Switching nevű technológia, mely révén a hálózat képes megtanulni egyes okostelefon-típusok jelforgalmazási "viselkedésmintáját" és ahhoz igazítani a teminálkezelést, míg a High Speed Cell FACH eljárás általánosságban hivatott a az RNC (Radio Network Controller), a bázisállomás és a terminálok közti jelterhelés csökkentésére. A Nokia Siemens Networks szerint ezek a szoftveres optimalizációs eljárások alapvetően hozzájárulhatnak a meglévő hálózatok hatékonyabb kapacitás-kihasználásához, valamint a működési költségek lefaragásához.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Míg a Nokia Siemens Networks saját technológiákat részesít előnybe, addig más iparági szereplők a 3GPP szabványok részét képező módszerekkel próbálja ugyanazt a célt, vagyis a hálózati jelterhelést csökkenteni. Az Ericsson a Qualcommal karöltve tavaly számolt be azokról a kísérletekről, melyek azt vizsgálták, hogy a HS FACH, E-FACH és UE DRX szabványokra épülve mennyivel lehet hatékonyan kiküszöbölni, illetve drasztikusan visszaszorítani a jelterhelést.

Akkor az Ericssonnál úgy vélték, hogy a terminálok és a bázisállomások közt mozgó kisebb adatcsomagok mérete az esetek több mint felében nem éri el az 1 kilobájtot, ez pedig mind a cellára, mind pedig a készülék akkumulátorára a kelleténél nagyobb terhet ró.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról