Szerző: Dojcsák Dániel

2013. május 23. 11:06

Világhódításra indul a Kindle Fire HD

Az Amazon beindítja a világhódító gőzhengerét, az eddig csak néhány országban elérhető Kindle Fire HD tabletek mostantól több mint 170 országban vásárolhatóak meg, s ezzel együtt ezeken a helyeken is elérhetővé válnak a digitális tartalmak, sajnos a filmek és sorozatok kivételével.

Június 13-tól a világon szinte bárhol, feltételezhetően Magyarországon is kapható lesz az Amazon saját androidos tablete, illetve legálisan, trükközés nélkül is hozzáférhetőek lesznek a digitális tartalmak, legalábbis a több mint 300 ezres Kindle exkluzív könyvkatalógus, a rengeteg alkalmazás, játék, hangoskönyv és a magazinok is.

A bejelentés nem túl nagy meglepetés, inkább csak nyomatékosítja az Amazon elkötelezettségét a globális kereskedővé válásban, hiszen múlt hónapban a cég már bejelentette, hogy az Amazon Appstore néhány kivételtől eltekintve a világ minden országában elérhető lesz. Ez ugyan azt jelenti, hogy bármilyen androidos eszközre telepíthető az Amazon piactere, de a lényeg a világ legnagyobb online kereskedője számára az, hogy teljesen házon belül tartsa a médiafogyasztást.

Jobb, ha a fogyasztónak nem kell választania

Ehhez pedig az kell, hogy lehetőség szerint kizárja a Google Play szolgáltatásait és minden egyéb más felületet, például a Samsung Apps-et is. Ezt pedig hatékonyan akkor tudja megtenni, ha a hardvert is ő szállítja saját szoftverrel. Az Amazon első nekifutása a piacnak anno a Kindle e-könyv olvasóval sikeresnek bizonyult, s az eredetileg papírkönyveket és CD-ket árusító boltban néhány év alatt felülkerekedett a papíron az e-könyv értékesítés. A továbblépés után sajtótermékek, zenék, filmek, sorozatok és alkalmazások követték az irodalmat, s értelemszerűen ezekhez is dukált egy dedikált hardver. Ez lett a Kindle Fire, illetve a második generációban a Kidle Fire HD, ami azonnali siker lett az amerikai piacon.

Számottevő részesedést azonban nem volt képes szerezni a teljes tortából, ugyanis csak nagyon kevés országban kezdetben kizárólag az Egyesült Államokban, majd később az Egyesült Királyságban volt kapható. A mostani bejelentés 170 országról szól, ahol elvileg mától előrendelhető a hardver. Több nyugat-európai ország és Japán biztosan a listán van, feltételezésünk szerint Magyarország is, de a ma reggel végzett tesztek szerint az Amazon.com nemzetközi oldala még nem frissült, a Kindle Fire HD-t a korábbi feltételekkel lehet kosárba rakni, de a rendszer a magyar postacímre közli, hogy ide egyelőre nem szállít. A változást az egyes országokra specifikus aloldalakon lehet tetten érni, például Ausztriában, Japánban, a spanyol-ajkú országokban, Németországban. Az előrendelési opciók mellett június 13-i szállítási dátum szerepel, ami előfordulhat, hogy csak ezekre az országokra vonatkozik, de várhatóan néhány napon belül kiderülhet a többi körülbelül 150 országra érvényes feltételrendszer is.

Arra a fentiektől függetlenül senki ne számítson, hogy két hét múlva az Amazon.com oldalon látható 199-214 dolláros áron rendelheti meg a kiváló 8,9 hüvelyk képátlójú tabletet. Ez egyrészt nettó ár, tehát az Egyesült Államokban is számolnak rá helyi adót és ÁFÁ-t, másrészt a nemzetközi kínálatban egyébként is valamivel magasabb ár jellemző, illetve a szállítási költségekkel is érdemes számolni. Ezzel együtt valószínűleg 80 ezer forintos bruttó ár becsülhető a magyarországi vásárlóknak, amennyiben mi is benne vagyunk a 170 országos listában.

Személyes élmény és sokféle tartalom

A megrendelt Kinde Fire eszközök egyébként eleve úgy érkeznek meg a felhasználóhoz, hogy a vásárlást kezdeményező fiókkal lesznek előtelepítve, a dobozból kibontva és bekapcsolva a tabletet, azonnal saját nevén köszönti a felhasználót új digitális társa. Ezzel együtt azonnal elérhetőek a korábban megvásárolt tartalmak, nincs szükség hosszas beállításra, regisztrációra. A Kindle Fire felületéről kezdeményezhető ugyanúgy egyklikkes vásárlás, mint az e-könyv olvasóról vagy a webes felületről, illetve az ezen fogyasztott tartalmak folytathatóak más eszközökön is, az Amazon folyamatosan szinkronizál.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A nemzetközi vásárlóknak meg kell elégedni az egyszerűbb tartalmakkal és a csábító hardveres specifikációkkal, mint például az 1920x1200 pixeles felbontás, ami a 8,9 hüvelykes kijelzőn 254 képpontot jelent hüvelykenként. A bejelentés igazi üzenete azonban inkább az, hogy az Amazon nem viccelt a globális terjeszkedéssel, s nem is késlekedik vele. A dél-amerikai piacnyitás mellett Európa, Ázsia és kifejezetten Kína is rajta van a listán, néhány éven belül teljes fedést érhetnek el globálisan.

Globális boltok

Magyarországról nézve a következő fontos fordulópont az lesz, amikor megkapjuk a teljesértékű fizikai termékeket forgalmazó boltot. Ehhez egy környékbeli logisztikai központ hiányzik, ami a pletykák szerint Pozsonyban épül vagy épül majd. Az Amazon egyelőre nem komoly fenyegetés a hazai online kereskedők számára, az eNet felmérései szerint az 1,65 millió online is vásárló magyar közül csak 2-300 ezerre tehető azok száma, akik külföldi, illetve nem magyar nyelvű online üzletekből is rendelnek. A helyzet akkor változik meg gyorsan, ha az Amazon vagy más hasonló szereplő nem csak elérhetővé teszi a magyarországi rendelést, hanem aktív, mainstream közönség számára is látható szereplővé lép elő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról