:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. május 22. 12:10

Ért a szóból az Xbox One

Tegnap bemutatta az Xbox konzol legújabb generációját a Microsoft. Az Xbox One-t a gyártó nem csupán játékgépnek, hanem teljes multimédiás központnak szánja. A készülékkel debütált az új, sokszor pontosabb Kinect szenzor is, ami a szívverés érzékelésére is képes.

A Microsoft tegnap leleplezte az Xbox sorozat legújabb generációját. Elődje, az Xbox 360 nyolc éven át  képviselte kategóriáját, ezzel annak legöregebb rendszerévé avanzsált. Az új készülék Xbox One névre hallgat, motorházteteje alatt pedig a next-gen konzoloktól elvárt vas dübörög.

A Microsoft szerint a készülékben találkozik az összes elképzelhető otthoni szórakoztatóelektronika, az új Xbox tehát nem egyszerű játékkonzol, sokkal inkább egy új életstílust felvezető multimédiás eszköz. Don Mattrick, a Microsoft Interactive Entertainment Business elnöke elmondta, hogy megőrizze vezető pozícióját, a vállalatnak új kérdésekre kell válaszokat adnia. A cél, hogy olyan minden lehetséges funkciót tömörítő készülék érkezzen, ami egyszerűen, azonnal, és a teljesség igényével ad otthont a játékok új generációjának, a tévénézésnek, és a szórakoztatásnak is.

Parancsra indul

A rendszer egyik újdonsága a továbbfejlesztett hangvezérlés, amire a konzollal érkező új Kinect ad lehetőséget. Szóbeli utasításokkal, a készülék bekapcsolásától kezdve a felhasználói fiókok testreszabásán át, gyakorlatilag minden vezérelhető. A készülék az "Xbox on" felszólításra bekapcsol, és a tevékenység ott folytatható, ahol előtte abbahagytuk. A hangvezérlés a bemutató során kifogástalanul működött, az azonban nem biztos, hogy tényleges teljesítményt láthattunk, vagy csak egyszerű szimulációt.

A hangalapú irányítás nem korlátozódik a konzol szoros értelemben vett feladataira, például az "Xbox, watch TV" (Xbox, nézzünk tévét) parancsra az eszköz tévéadásra vált. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag bármilyen funkció elérhető, a játékoktól a televízión és a böngészőn keresztül a filmekig, elég kiadni az "Xbox go to ..." (“Xbox menj a ... “ - igen, tudjuk) utasítást. A konzolnak tehát elég elmondani mit szeretnénk csinálni, és ő azt gyorsabban hajtja végre, mintha csatornát váltanánk a tévén - állítja a Microsoft. A szóban adott parancsok mellett a rendszer természetesen kézmozdulatokkal is vezérelhető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A rendszer megkapta a Windows 8-ból ismert "Snap Mode" funkciót is. Ennek segítségével egy adott tevékenység mellett, egy oldalt felugró sávon egy másik is végezhető. Filmnézés közben elolvashatjuk az arról írt kritikákat, játék közben megkereshetjük annak végigjátszását, vagy akár Skype-olhatunk is. Ez utóbbi most használható először Xboxon.

Isten veled, PowerPC

Az Xbox One megjelenését megelőző pletykák beigazolódni látszanak, a processzor a PlayStation 4-éhez hasonló nyolcmagos AMD chip. A készülékben 8 gigabájt RAM, Blu-ray meghajtó, 500 GB-os merevlemez, HDMI ki- és bemenet és USB 3.0 csatlakozó is található. A merevlemez nem cserélhető, de a tárhely bővítésére USB-porton keresztül van lehetőség.  A konzolon futó szoftver gyakorlatilag olyan, mintha három operációs rendszert olvasztottak volna egybe, a játékok, alkalmazások és filmek közti zökkenőmentes váltás érdekében.

Az Xbox és a Windows architektúrát egy harmadik operációs rendszer kombinálja, ezzel lehetővé téve a legkülönbözőbb feladatok akár párhuzamos elvégzését - a pontos részleteket ennek módjáról egyelőre nem ismertette a cég. Az új architektúra hátulütője, hogy a konzol előző generációjának játékai nem lesznek kompatibilisek az Xbox One-nal. Ennek a problémának az orvoslására a bemutatón a Microsoft nem tért ki, de valószínűsíthető, hogy a PlayStation 4-hez hasonlóan streaming megoldást használva teszik elérhetővé a korábbi sikercímeket.

Még a szívdobbanást is látja

Az új Kinectet teljesen átalakították, a hangvezérlés komoly felturbózása mellett, a mozgást már 13 nanoszekundum alatt érzékeli, ez gyakorlatilag annyi idő, míg a fény a szenzorhoz jut. A készülék 1080p videó rögzítésére képes, másodpercenként 60 képkockával, az érzékenysége pedig megsokszorozódott. Képes észlelni a csukló elfordítását, az egyensúlyi helyzetet, de a Microsoft szerint még a szívverést is. A látószög 60 százalékkal lett szélesebb. A Kinect egy infravörös sugarat használva méri le, hogy a kibocsátott fény mennyi idő alatt jut vissza az érzékelőhöz, és vállalat szerint teljes sötétségben is működik. A kontroller is számos új funkcióval bővült, többek között a fejlesztők egyenesen a vezérlő ravaszaiba is küldhetnek visszajelzést.

A keddi bemutató során nem taglalták hosszan a konzolra érkező játékok listáját, néhány címet azonban kiemeltek az előadók. Az EA Sports játékai közül a Madden 25, a FIFA 14, az UFC biztosan várható a konzolra, és a Forza Motorsport ötödik részének Xbox One-ra készült verzióját is megerősítették. A Call of Duty sorozat Ghosts című epizódja pedig kizárólag Xbox One-on elérhető tartalmakat is kínál majd.

Az új, cloudra épülő funkciók kiszolgálását az Xbox One Live szolgáltatása 300 ezer szerverrel végzi. Ide feltölthetők a játékmentések, médiatartalmak, sőt játékok is. A konzol emellett egy DVR funkcióval is bővült, amivel rögzíteni lehet az egyes játékmeneteket, és megoszthatók a mentések, sőt a játék akár streamen is közvetíthető. A híresztelésekkel ellentétben a készülék nem igényel majd folyamatos internetkapcsolatot, ugyanakkor az offline, egyjátékos módhoz is legalább naponta egyszer csatlakozni kell a világhálóra. Az online játékmód sajnos úgy néz ki, korlátozza majd a használt játékok adás-vételét, mert azokat az aktiváció után az Xbox Live fiókhoz köti. Az Xbox Live Gold előfizetéshez viszont az egy háztartásban élők ezentúl több fiókot is csatolhatnak.

Az Xbox One-ról további hírekkel a Gamekapocs szolgál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.