Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 17. 14:38

Itt az SAP HANA új kiadása

Sokéves folyamatos beharangozás után végre beérni látszik az SAP HANA. A most zajló orlandói SAPPHIRE konferencián bemutatkozó HANA SP6 az in-memory feldolgozást fontos új üzleti funkciókkal párosítja. Bővül a HANA-alkalmazások ökoszisztémája is.

Az SAP a HANA fejlesztését szervizcsomagokon keresztül végzi, amelyek frissítésként és nem upgrade-ként települnek. A héten zajló SAPPHIRE konferencián bemutatkozott a hatos szervizcsomag, amely mától általánosan elérhető a felhasználó szervezetek számára.

"A HANA négy éves dicsérete után elértük a csúcspontot" - mondta Hasso Plattner, az SAP elnöke az orlandói konferencián. "Ez már nem csak a HANÁ-ról [és az in-memory előnyeiről] szól, hanem a HANA platformon futó alkalmazásokról." Az SAP továbbra is fenntartja, hogy a HANA az üzleti szoftverek világának leggyorsabban növekvő új terméke, amelyet ma már több mint 1500 ügyfél használ világszerte. A konferencián a szoftverház nem hagyott kétséget afelől, hogy középtávon a HANA válik központi termékké, amelyet minden SAP-felhasználó szervezetnek el szeretnének adni.

Heterogén adatforrások és Spacial Data Processing

A vállalati adatok sok esetben különböző gyártók adattárházaiban, strukturált és nem-relációs adatbázisokban találhatóak. Az új HANA adatvirtualizációs technológiákat kapott, amelyeken keresztül számos külső forrásból képes behúzni adatokat elemzésre, így Teradata, Hadoop vagy Sybase ASE rendszereket is kezel. Ez fontos előrelépés a HANA életében, a külső adatforrások kezelése ezzel automatizálódik. A Smarter Data Access fogja a dinamikus lekérdezéseket és hatékonyan osztja szét az adatbázisok között.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tipikus SAP-felhasználó szervezet számára ez nagy előrelépés lesz, a HANA erőssége ezzel egyre közelebb kerül a mindennapi használathoz. Például egy kereskedelmi szereplő be tudja húzni a fogyasztók viselkedésére vonatkozó adatokat a külső adattárházból, azokat HANÁ-val elemezni, majd ennek megfelelően célozni promóciókat, árleszállításokat.

A HANA már egy ideje kínál OLAP és OLTP funkciókat, szöveges keresést és adatbányászatot, ezt egészíti ki most a földrajzi adatok feldolgozásának lehetősége. A képességet olyan cégek tudják kihasználni, ahol fontos a tőkebefektetések pontos földrajzi helyének optimalizálása, például logisztika, közművek, szupermarketek. Az ideális helyszín meghatározásához a rendszer az üzleti adatokat földrajzi adatokkal párosítja és például képes meghatározni a potenciális ügyfelek maximális térbeli sűrűségét.

A HANA SP6 ezen felül számos ponton hoz újítást, van szövegelemzés (natural language processing), az alkalmazásfejlesztést gyorsító prediktív algoritmusok, integrált adatmodellezés, gyorsabb, natív ETL, és sokat fejlődtek a rendelkezésreállást és katasztrófát követő visszaállítást érintő képességek (aszimetrikus és aszinkron távoli failover).

Felhőből is

Az SAP néhány hete mutatta be felhős platformját, a HANA Enterprise Cloudot, amelytől a vállalat a HANA adoptációs rátájának további gyorsulását várja. A menedzselt szolgáltatás használható Business Suite, CRM és Business Warehouse futtatására is, HANA adatbázison. Az Enterprise Cloudhoz újabb és újabb partnerek csatlakoznak, többek között az Accenture, az IBM, a Savvis és a Virtustream is fog a közeljövőben SAP-felhőt kínálni saját adatközpontjából. A másik felhős opció a HANA One, a HANA némileg korlátozott verziójának futtatása Amazon Web Services-en. A felhasználók mostantól kipróbálhatják a Lumira adatvizualizációs szoftvert is, amely a jövőben várhatóan meg is vásárolható majd. A HANA One kapott prémium kiadást is, amely további integrációs eszköztárral gazdagodott a "mezei" verzióhoz képest.

Az SAP tervei szerint a HANA számára a következő lépés az egészséges ökoszisztéma kiépülése lesz. Ennek érdekében a HANA-ra fejlesztő startupokat finanszírozó Startup Focus alap nagyságát 155 millió dollárról 405 millió dollárra emeli az SAP. Az alapból egyébként eddig mintegy 400 különböző startupba fektetett a német szoftverház, a bővítéssel ez a szám mintegy ezerre is nőhet. Szintén a partnerek bevonását célozza HANA Open Initiative, amely támogatást és validációt biztosít a külső beszállítók HANÁ-hoz kapcsolódó szoftveréhez, legyen az üzleti intelligencia, ETL, illetve biztonsági mentés és visszaállítás. "A vásárlóink már beruháztak különböző szoftverekbe és harverekbe, az SAP biztosítani akarja őket, hogy rendszereik képesek együttműködni a HANÁ-val" - mondta David Jonker, az SAP termékmenedszere.

Project Kraken

Az SAP a HANA célgépek létrehozásában számos szervergyártóval együttműködik, a HP számít azonban a projekt elsőszámú partnerének. A két cég együttműködésének legújabb eredménye a Project Kraken, amely egyetlen gépben háromszor akkora memóriakapacitást vonultat fel, mint a korábbi modellek. A HANA-célgép (appliance) prototípusát a két vállalat a SAPPHIRE-ön mutatta be, a 16 darab Ivy Bridge-EX Xeont használó rendszer 12 terabájt memóriát képes fogadni. A Kraken képes a vállalatok OLAP és OLTP számítási feladatait konszolidálni magas rendelkezésreállás mellett, így egyszerre képes kiváltani a vállalati adatbázisokat és az adattárházakat is. A Kraken piaci rajtjáról a vállalatok nem nyilatkoznak egyelőre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról