Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 17. 09:38

Ötödére esett vissza a Dell nyeresége

Csütörtök este, a tőzsde zárása után közzétette első negyedéves gyorsjelentését a Dell. A külföldi lapokba néhány napja már kiszivárgott, hogy a cég nagyon gyenge profittal zárta az időszakot, így a 80 százalékos nyereségcsökkenés nem lepett meg senkit sem.

Az áprilisban véget ért első negyedévben 14,1 milliárd dolláros árbevételt ért el a Dell, ami éves szinten 2 százalékkal esett vissza - az erős PC-piaci kitettségű vállalatot érzékenyen érintette a PC-eladások meredek csökkenése. A Dell forgalmának több mint a fele származik PC-eladásokból, a vállalat tájékoztatása szerint mind a desktop, mind a mobil gépek forgalma erősen visszaesett. Annak érdekében, hogy megszerzett piaci pozícióit tartani tudja. a Dell árcsökkentésekre is kényszerült, ami szembe megy a pár éve meghirdetett, prémium szegmens felé törekedésről szóló stratégiával.

A vállalati megoldások iránt nőtt a kereslet

A vállalati termékek és szolgáltatások terén egészséges növekedést tudott felmutatni a cég. A gyorsjelentés szerint a szerverek és hálózati eszközök terén 16 százalékos bevételnövekedést könyvelhetett el a Dell, elsősorban a nemrég felvásárolt Force10 hálózati megoldások sikerének köszönhetően - a Force10 részleg árbevétele 42 százalékkal dagadt éves összehasonlításban. A tárolók terén ugyanakkor 10 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el a cég. A vállalati hardverek forgalma összességében 3,1 milliárd dollárt tett ki, ami 10 százalékkal több mint tavaly ilyenkor.

A 3,1 milliárdos szolgáltatási részleg ennél már jóval kisebb, 2 százalékos bővülést könyvelhetett csak el - elsősorban az infrastruktúra, cloud és biztonság terület hasított, miközben a támogatási és üzembehelyezési (deployment) szolgáltatások iránti kereslet enyhén, az üzleti szolgáltatások iránti kereslet pedig meredeken csökkent. A szoftverrészleg árbevétele megállt 300 millió dollár alatt és veszteséget termelt. A Dell folyamatosan igyekszik értékesítési képességeit megerősíteni, amely jelenleg nagy költségekkel jár, de a cég ígéri, hamarosan már a szoftvereladás is nyereséges lesz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalati termékek és szolgáltatások összesen 5,5 milliárd dollár bevételt hoztak a Dellnek, ami 12 százalékkal több mint tavaly. Ezzel állnak szemben a 9 százalékkal csökkenő PC-eladások, amelyek ráadásul a nyereséget is elvitték. A Dell a most lezárt időszakban jelképes, 130 millió dolláros nettó eredményt ért el, ami 79 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. "Lépéseket tettünk versenyképességünk javítása érdelében olyan kulcsfontosságú területeken mint a végfelhasználói számítástechnika, ami a nyereségességet is érintette" - mondta Brian Gladden pénzügyi vezető. "Emellett továbbra is befektetéseket hajtunk végre hogy stratégiának és hosszú távú nyereségességünket támogassuk."

Bizonytalan a Dell sorsa

A most véget ért negyedév tipikusan olyan, amelyet utálnak a tőzsdei befektetők, de szükségesek ahhoz, hogy a cég nyereségesen növekedő pályára állhasson. Ezért is próbálja meg az alapító-névadó-cégvezető Michael Dell magánkézbe venni a céget, hogy az kikerüljön a tőzsde nyomása alól és a rövid távú eredmények helyett a hosszú távú stratégiára koncentrálhasson. Michael Dell még februárban nyújtotta be ajánlatát a Dell igazgatótanácsának, azonban több ellenajánlat is érkezett, amelyeket a tanács szintén megvizsgál. Az egyik ajánlattevő azóta visszalépett, de a Dellnek még mindig több lehetősége van, a sorsa ennek megfelelően nem tudni, mi lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról