Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 16. 17:24

Mostantól az Ubuntu-csapat tartja karban a 3.8-as kernelt

Az Ubuntu kernelfejlesztő csapata egészen 2014 augusztusáig fogja támogatni, patchelni és kisebb újdonságokkal kiegészíteni a februárban kiadott 3.8-as Linux kernelt.

A stabil kernel karbantartását Greg Kroah-Hartman végzi, ő azonban néhány napja befejezte a 3.8-as rendszermaggal kapcsolatos feladatokat, hogy a 3.9-re, valamint a két korábbi, hosszú távú támogatást élvező verzióra, a 3.0-ra és 3.4-re koncentráljon. A Kroah-Hartman által kiadott utolsó verzió a 3.8.13, innen az Ubuntu fejlesztői veszik át ennek a kernelnek a karbantartását.

A csapat vezetője, Kamal Mostafa által a kernel levelezőlistára küldött üzenet szerint egészen 2014 augusztusáig fogja a Canonical kernelcsapata reszelgetni a 3.8-as rendszermagot, ugyanolyan szabályok és elvek mentén, ahogy az az upstream Linux kernelben történik, csak éppen a saját infrastruktúráján, a 3.8.13 továbbfejlesztésével.A mindenkori legfrissebb verzió az Ubuntu saját repositoryjából lesz letölthető. Az Extended Stable kezdeményezés keretében az Ubuntu-csapat  számos kernelverziót gondoz így, a 2.6-ot például 2015 áprilisáig, a 3.2-t 2017 áprilisáig, a 3.5-öt pedig 2014 márciusáig. Ezek mind olyan rendszermagok, amelyekre valamely Ubuntu Linux épül, a 3.8-as változat például az Ubuntu 13.04 alapjául szolgál.

Az Ubuntu közösség márciusban döntött a támogatási és frissítési ciklusok megváltoztatása mellett. Az Ubuntu féléves kiadási ciklussal dolgozik, hagyományosan áprilisban és októberben érkezik új verzió, kétévente pedig egy LTS (Long Term Support) változat. A "rendes" Ubuntu-kiadásokhoz tizennyolc hónapig, az LTS-hez pedig öt évig biztosított a terméktámogatás. A márciusi döntés értelmében a "rendes" Ubuntu-kiadások támogatási ciklusa kilenc hónapra rövidül, a fejlesztők szerint ez lehetőséget ad számukra, hogy a korábbi verziók foltozása helyett az újdonságokra koncentráljanak inkább. Az Ubuntu Linux 13.04 ennek megfelelően már csak 9 hónapig támogatott, ettől függetlenül az alapjául szolgáló kernelt egészen 2014 augusztusáig gondotta az Ubuntu-csapat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy másik fontos döntést is hozott a műszaki tanács márciusban: az operációs rendszer át fog állni "rolling release" modellre. A népszerű disztribúció szakítana az eddig megszokott féléves kiadási ciklussal, amikor az operációs rendszert alkotó csomagok egyszerre frissülnek, a helyét átvenné egy folyamatos fejlődés, a csomagok azonnal kijönnek, ahogy a fejlesztés, tesztelés és validáció zajlik - így a felhasználók gyorsabban juthatnak hozzá kedvenc szoftvereik legfrissebb verzióihoz.

A 3.8-as kernel egyébként februárban jelent meg, viszonylag kevés újdonsággal - a fő újdonságoka a fájlrendszerek és a grafikus driverek köré összpontosulnak. A rendszermag leginkább arról lehet emlékezetes, hogy elsőként került ki belőle az Intel i386 architektúra támogatása - ez volt az a processzorváltozat, amelyen Linus Torvalds annak idején elkezdte a Linux fejlesztését, még a 90-es években.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról