Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 14. 19:11

Hivatalos: ingyen frissítésként érkezik a Windows 8.1

Windows 8 felhasználók számára ingyenesen elérhető lesz a nyár végén esedékes 8.1-es verzió - jelentette be ma a Microsoft. A frissítésként aposztrofált új szoftver fejlesztése során a cég hallgatott a felhasználók visszajelzéseire, de egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi változik majd.

A Windows 8.1-ről már egy ideje frissítésként (update) és nem új verzióként (upgrade) beszél a gyártó, a bennfentesek ebből már sejthették, hogy a rendszert a javítócsomagok mintájára fogja kezelni a Microsoft. Ezt erősítette meg véglegesen Tami Reller, a Microsoft Windows üzletágának pénzügyi vezetője. A 8.1 tehát a Windows Update-ből és a Windows Store-ból letölthető ingyenes frissítés lesz, nem pedig egy újra megvásárolandó új kiadás. A boltok polcain a Windows 8.1 várhatóan leváltja majd a Windows 8-at, az előddel azonos áron.

A bejelentés mégis hordoz információt, elképzelhető volt ugyanis, hogy a Microsoft az Apple kiadási logikáját követően évente ad ki majd új verziót a Windowsból, amelyre viszonylag olcsón, néhány tíz dolláros áron upgradelhetnek a felhasználók. Ehelyett úgy tűnik, marad a hároméves nagy kiadási periódus, azonban évente jönnek majd a szervizcsomagoknál nagyobb, a funkcionalitásba is alaposan belenyúló köztes kiadások.

Mit ad a Windows 8.1?

A Windows Blue, vagy immár hivatalos nevén Windows 8.1 a tavaly kiadott Windows 8 módosított újrakiadásának tekinthető. A rendkívül hangos felhasználói visszajelzéseknek és a hideg piaci fogadtatásnak betudhatóan a Microsoft számos ponton változtat a rendszer működésén, a Modern felületet pedig konzisztenciájában, használhatóságában javítja. A pontos módosításokról nincs rendelkezésre álló hivatalos információ, a kiszivárgó félkész szoftver és belsős értesülések szerint lazul a Modern felület kötelező jellege, és részben (vagy egészben) kikerülhető lesz. Nincs kizárva, hogy visszatérhet hagyományos formájában a Start menü és bejelentkezés után is azonnal az Asztal jelenne meg, ezzel a Modern felület teljesen háttérbe szorulna a hagyományos PC-ken.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows 8.1 különböző változatairól egyelőre nem beszélt a Microsoft, de várható, hogy a Windows 8 eredeti szegmentációját követően lesz végfelhasználóknak szánt "sima", céges környezetbe szánt Pro és nagyvállalati Enterprise kiadás is, valamint folytatódik a szintén a Windows 8 családba tartozó Windows RT karrierje is. Egyelőre nem tiszta, hogy a 8.1 megjelenése hogyan befolyásolja a Windows 8 támogatási ciklusát: amennyiben javítócsomagként kezeli a 8.1-et a Microsoft, akkor a "sima" Windows 8 támogatása a 8.1 kiadását követően 24 hónapon belül, már 2015 folyamán lejár.

A Windows 8.1 a korábbi bejelentéseknek megfelelően először a június 26-án kezdődő Build konferencián mutatkozik be, Customer Preview, béta állapotnak megfelelő verzióban. A végleges kiadási dátumról nem nyilatkozik a szoftverház, a júniusi béta alapján a korábbi Windowsok történetéből ítélve már augusztusra lehet kész (RTM, release to manufacture) termék. Reller a konferencián annyit mindenesetre megerősített, hogy a Windows 8.1 még az ünnepi szezon előtt elérhető lesz a felhasználók számára.

"Hallgatunk a felhasználókra"

A Windows 8 fejlesztésénél gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagytuk a felhasználóink igényeit - ismerte be közvetve Tami Reller, a Windows-üzletág vezetője. Ugyan a rendszerből már több mint százmillió darab fogyott, a média és az elemzők egyöntetű véleménye szerint a PC-k iránti keresletet inkább csökkentette, mint növelte és lassította a PC-k lecserélésének szokásos ütemét.

Az elmúlt hetekben hatalmas kommunikációs offenzívát indított a Microsoft, amelynek keretében a Windows 8.1-et úgy igyekszik beállítani, mint a felhasználói visszajelzésekre adott választ. Egy-egy rendszer fejlesztése évek munkája, microsoftos belső források szerint a Windows 8 már mintegy hat éve indult projekt megtestesülése. Felmerül a kérdés, hogy milyen szempontokat figyelembe véve készült a Windows 8, ha a felhasználói visszajelzésekre csak most, lassan fél évvel az operációs rendszer megjelenése után és másfél évvel az első nyilvános verziót követően tud odafigyelni a szoftverház.

A kérdésre csak találgatni lehet a választ. Egyes vélemények szerint a metrós felület rohamtempóban, az iPadra adott válaszként született meg, az Apple-tablet 2010-es megjelenése és zajos piaci sikere nyomán. A Metro (vagy újabb nevén Modern) felület hivatása a PC-s és a tabletes felhasználás összemosása, a piacok egységesítése lett volna, a elképzelés szerint a közös piacon pedig a Microsoft hatalmas PC-piaci fölényét átmentve a tabletek között is tarolt volna. A stratégia valószínűleg számolt azzal, hogy az új felület kényelmetlen és nehezen megszokható lesz a PC-s felhasználóknak, a Microsoft azonban bízva piaci erőfölényében ezt a tényt figyelmen kívül hagyta.

Ha valóban ez volt a stratégia, akkor egyelőre látványos kudarcnak tűnik: a tabletek között a Windows 8-as atomos és Windows RT-s ARM processzoros gépek sem fogynak, miközben a rendszer a PC-k iránti érdeklődést sem tudta felkorbácsolni, sőt, inkább visszafogta azt. A fogyasztók műszaki eszközre szánt költéséből egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alternatív rendszert futtató tabletek és az okostelefonok, a gyártóknak hatalmas szükségük lett volna egy versenyképes rendszerre, amely ezt az elvándorlási folyamatot legalább lassítani tudta volna.

Ezekre a problémákra lesz viszonylag gyorsan megszületett válasz a Windows 8.1, amely a vállalat reményei szerint ugyanúgy állítja vissza a rendszer nimbuszát, ahogy a Windows 7 a Vista után. Amennyiben a vállalat valóban komolyan veszi a felhasználók visszajelzéseit és hajlandó meglépni a fájdalmas részleges hátraarcot, akkor erre valószínűleg lesz esély: a Windows 8 műszaki alapjai korszerűek és versenyképesek, a felület hibái pedig viszonylag könnyedén javíthatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról