Szerző: Peresztegi Gábor

2013. május 13. 15:45

2020-ra 5G-t ígér a Samsung

Habár sok helyen még a 4G-s LTE sincsen elterjedve, a Samsung Electronics már 5G-ben gondolkodik. Bejelentésük szerint kifejlesztették az alap technológiát a következő generációs vezeték nélküli adatátvitelnek. Állítják, már 2020-ra elég kiforrott lesz, hogy a felhasználókhoz is eljusson. Európa már készül a váltásra.

Az 5G (ötödik generációs mobil adatátvitel) több tíz Gbps le- és feltöltési sebességet ígér, a jelenlegi maximumot teljesítő 4G hálózattal szemben, ami egyelőre 75 Mbps-os adatátvitelre képes, a következő generáció pedig mintegy 150 megabitet tud majd. A Samsung álláspontja szerint a nagy átviteli sebesség eléréséhez a kulcs a milliméteres hullámhosszú adóvevő technológiában rejlik.

A cégnek ahhoz, hogy ezt a sebességet teljesíteni tudja milliméteres tartományban, 64 antennamodulra van szüksége, ezek segítségével ki tudja küszöbölni a magas frekvenciatartomány miatti jelterjedési veszteséget. A jelenlegi teszt igazolja a dél-koreai gyártót, hiszen technológiája segítségéve sikeresen küldött 28 GHz frekvencián 1,056 Gbps sebességgel adatokat két kilométer távolságra. A Samsung pár másodperces filmletöltést ígér, de hasznos lehet Ultra HD (UHD), vagy 3D tartalmak streamelésénél is, melyre eddig sávszélesség-igényük miatt nem volt mobil lehetőség.

Nem csak a Samsung foglakozik a következő generációs átviteli technológia fejlesztésével. Az NTT DoCoMo már februárban prezentálta saját kísérletét, melyben 10 gigabites sebességet mért, igaz ez egy antennákkal teletűzdelt autóval érte el, 400 Mhz-es frekvencián.

Presztízs és gazdasági kérdés

A sebességnövekedés mellett a fejlődő országoknak is nagy segítségére lehet az 5G - azokon a helyeken, ahol nincs kiépített kábelhálózat, a vezeték nélküli megoldásokra kell koncentrálni. A fejlődő országokban már most is az okostelefon jelenti széles tömegek első számítástechnikával kapcsolatos élményét, ezek a régiók egyszerűen átugorják a vezetékes internet korszakát és rögtön a mobilnettel kapcsolódnak a világhálóra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az 5G-s hálózat 2020-ban történő elindítására nem egyedül a Samsung gondolt. Az Európai Bizottság februárban már 50 millió eurót különített el a technológia fejlesztésére és a Samsunghoz hasonlóan a Bizottság is 2020-ra szeretné az első kereskedelmi szolgáltatást beindítani. Európa azt szeretné, hogy az öreg kontinens élen járjon az 5G hálózat bevezetésében, úgy, mint ahogy Észak-Amerika magáénak tudhatja a 4G-t. Annak ellenére, hogy a 4G kifejlesztése nem amerikai cégek eredménye, az Egyesült Államokban a mobilszolgáltatók fontos versenyelőnyt láttak a technológiában és emiatt sokkal gyorsabban építik ki hálózataikat, mint az európai társaik.

A versenyben Kína sem szeretne lemaradni, az ország is szeretné megteremteni saját 5G kompetenciáját. Ezért megalapította a hivatalosan “IMT-2020 (5G) Promotion Groupnak" nevezett,  állami felügyelet alatt álló kutatócsoportot, mely szintén az 5G hálózat fejlesztésére szakosodott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról