Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 15. 18:04

RAMPconf: "növekedésálló" infrastruktúrákról, profiknak

A három nagy magyar startup a Prezi, a LogMeIn és a USTREAM gyakran együttműködik, igyekeznek formálni a hazai technológiai vállalkozói kontextust, vonzóvá tenni a munkát, a szakmaiságot a hazai közegben. Ennek eredménye az újabb, májusi nemzetközi konferencia, ezúttal skálázódás témájában.

"Növekedésálló" architektúrák tervezése, létrehozása és működtetése, a meglévő infrastruktúra skálázása lesz a LogMeIn, a Prezi és a Ustream közvetkező nemzetközi konferenciájának témája. A konferencia célja bevonni Budapestet a nemzetközi szakmai körforgásba, és egy kiemelkedő eseménnyel emelni a város reputációját.

Budapestet felemelni

A hazai konferenciák általában magyarul folynak, így nem tudnak nyitni a nemzetközi előadók és résztvevők irányába, emiatt a nagy nemzetközi trendek sokkal később kapnak hazai szakmai nyilvánosságot. A rendezők éppen ezért azt a célt tűzték a zászlajukra, hogy ezen változtassanak, és a szakma krémjét hozzák el a konferenciára, amely révén a hazai szakemberek is bekerülnek a nemzetközi körforgásba. Az erőfeszítés első állomása a februári mloc.js konferencia volt, a sort pedig most a RAMP folytatja.

A RAMP konferenciára olyan szakembereket hívtak a szervezők, akik a terület abszolút szakmai elitjét képviselik. Az első nap keynote-előadója Theo Schlossnagle lesz, az IT-veterán, az OmniTI alapítója, gyakorlott konferencia-előadó. Specialitása a problémás, rosszul skálázódó rendszerek "gatyába rázása", átalakítása a nagyobb terhelés igénybevételére. Schlossnagle ezekben a körökben legendának számít, konzultációs szolgáltatásait a Microsofttól a National Geograpicig számtalan kliens veszi igénybe.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az előadók közt lesz Andreas Ehn, a Wrapp társalapítója, aki korábban a Spotify műszaki vezérigazgatója volt a szolgáltatás felfutása idején. Jeremy Edberg a Netflixnél "reliability architect", az infrastruktúra skálázódásáért felel. Előző munkahelye sem kevésbé érdekes, a Reddit népszerűvé válásakor devops-vezetőként kezelte a hirtelen népszerűséggel jött problémákat. Korábban a Dropboxnál dolgozott Rajiv Eranki, a keze alatt néhány ezerről néhány tízmillióra nőtt a tárhelyszolgáltatás felhasználóinak száma, van tehát tapasztalata az extrém skálázódásban.

Nagyságrendek kérdése

A nagy backend rendszerek üzemeltetésében a legtöbb tapasztalata a legnagyobb, igazi "webscale" vállalatoknak van, mint a Google, a Facebook vagy az Amazon. Hasonló, a skálázódással kapcsolatos problémákba azonban minden olyan vállalat belefut, amely hirtelen nő nagyon nagyra - a netes startupok többsége pedig ilyen álmokat dédelget. Fontos kérdés ilyenkor, hogy milyen tervezési döntéseket érdemes hozni, amelyek nem járnak az elején aránytalanul nagy befektetéssel és később, a nagyobb terhelés miatt sem kell alapjaiban átalakítani a rendszert.

Tapasztalatok pedig vannak már a témában, az elmúlt években startupok sora nőtte magát ki százmillió felhasználós nagyságrendűvé, az általuk már egyszer megoldott problémákba pedig ma is számtalan induló startup fut bele. Az MVP (minimum viable product) mantra ugyan rendkívül produktív tud lenni kis méretben, ahogy azonban a felhasználók (és a funkciók) szaporodnak, az eredeti rendszerről hamar kiderülhet, hogy nem tud megfelelően skálázódni, hosszas és költséges átalakításra van szükség. A ló másik oldala, ha az első naptól fogva tútervezett, túlméretezett infrastruktúra várja a felhasználókat, amelynek kifejlesztése időigényes, fenntartása idejekorán kiszárítja a startup pénzügyi erőforrásait.

Menő konferencia, menő helyen

A konferencia sajátossága, hogy a Devopsdays hagyományait átvéve a délutáni programok dinamikusan, helyben, a jelenlévők érdeklődését figyelembe véve dőlnek el. Az előadói ambíciókkal rendelkező résztvevők témaötleteire szavaz a közönség, és a legnépszerűbbeket meg is beszélheti. A rendezők elképzelései szerint ezek az előadások a közösség által irányított beszélgetésekbe folynak át, ahol műhely-hangulatban igazi tapasztalatcsere folyik. Erre érdemes előre felkészülni saját problémákkal, amelyekre a közösség adhat jó megoldásokat.

Ilyen volt az Mloc.js

A rendezők tervei szerint a résztvevőknek mintegy 30-40 százaléka külföldi lesz. Egyrészt jönnek résztvevők "nyugatról", Európából és Amerikából, de sok jelentkezőre számítanak a környező országokból is. A külföldi résztvevőket a rendezők reményei szerint a sziporkázó előadói felhozatal és a megfizethető belépő is vonzza majd, de persze a LogMeIn-Prezi-Ustream hármasnak is van csalogató ereje.

A RAMP konferencia az Mloc.js-hez hasonlóan a Design Terminálban lesz, a rendezvénnyel kapcsolatos további részletek megtalálhatóak a rampconf.com-on. A konferencia napokra a korai jelentkezési szakasz már lezárult, de jegyek még igényelhetőek a weboldalon keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról