Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 9. 09:15

Betörne az e-könyv piacra a Microsoft

Kivásárolná a Barnes and Noble könyvkereskedőt a közös e-könyves vállalkozásból a Microsoft. A belsős információk szerint mélyen áron alul, mindössze egymilliárd dollárért lenne a szoftverházé a Kindle legnagyobb ellenfele.

A Microsoft egymilliárd dollárt ajánl a Nook Mediáért a Barnes and Noble könyvkereskedőnek - jelenti a Techcrunch. Az oldal által megszerzett dokumentumok szerint a Nook másfél éven belül befejezné az Android-alapú könyvolvasók gyártását és helyette más gyártók tabletjeire fejlesztenének olvasó alkalmazásokat, ahogy eddig. A ekönyv-olvasókat tovább gyártják majd.

Mi is az a Nook?

A Nook márkát a Barnes and Noble nagy amerikai könyvkereskedő hozta létre, feladata az Amazon ekönyv-olvasói és tabletjei ellen alternatívát kínálni. Az Amazon Kindle sorozat rendkívüli sikerével azonban a Nook nem tudta felvenni a versenyt és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A könyvkereskedő októberben külön vállalatba szervezte ki a Nookkal kapcsolatos üzletágakat, az ekönyvek forgalmazását és az olvasók illetve tabletek fejlesztését és gyártását, ez lett a Nook Media, amelyben a Microsoft is résztulajdonos, 16,8 százalékos részesedéssel. A nyilvános adatok szerint eddig mintegy tízmillió Nook eszköz talált gazdára, ezek között E Ink-alapú könyvolvasók és androidos tabletek is találhatóak. A rendszernek jelenleg 7 millió aktív előfizetője van, az olvasó alkalmazás pedig az összes nagyobb tabletes platformra elérhető, beleértve az iOS-t, Androidot és Windows 8-at is.

A jelenlegi felhozatal.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Barnes and Noble és a Microsoft együttműködése 2012 áprilisában indult a Nook kapcsán, a redmondi szoftvercég akkor 300 millió dollárral szállt be az ekönyv-olvasók fejlesztésébe és további 180 millió dollárral támogatta a Nook alkalmazás megjelenését az ősszel megjelent Windows 8-as platformon. A befektetésért cserébe a Microsoft később részesedést kapott a leválasztott Nook Mediában.

Nem zajos siker

A Techcrunch által megszerzett dokumentumok szerint a Nook az április 30-cal záruló pénzügyi évben 1,2 milliárd dolláros bevételt generált és 262 millió dolláros adózás előtti veszteséget könyvelt el. A belső előrejelzések szerint a bevétel a folyó évben 1,091 milliárd dollárra esik a tabletek kivezetésének köszönhetően, a veszteség pedig 360 millióra emelkedik. A cég hosszú távon optimista, 2017-re szinte kétmilliárdos forgalmat és 362 milliós adózás előtti nyereséget várnak. Érdekesség, hogy a dokumentumok szerint a Nook Media mintegy 1,6 milliárd dollárra értékeli magát, ehhez képest a Microsoft ajánlata alaposan alulértékeli a céget.

A Techcrunch a megismert dokumentumok szerint azt állítja, hogy 2014 elejére leáll az androidos Nook tabletek gyártása, a vállalat kivonul erről a piacról. Helyette a cég az alternatív tabletes platformokra, külső partnereszközökre koncentrál. Ennek jelentését nem tisztázza a dokumentum, ez jelentheti a mostani iOS-Android-Windows 8 platformok támogatását, de jelentheti kizárólagosan a Microsoft platformját is. E partner-tabletek a saját tabletek kivonásával egyidőben lépnek majd piacra a tervek szerint. A hagyományos, E Ink-alapú ekönyv-olvasók kivonásáról nincs szó, bár a dokumentum számol a termékkategória folyamatos elsorvadásával, ahogy a felhasználók az általánosabb felhasználású tabletek felé mozdulnak el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról