Szerző: Dojcsák Dániel

2013. május 8. 10:23

Alapértelmezetté teszi magát a Google iOS-en

A Google nem áll meg az iOS-felzárkóztató programjában. A Google Now bemutatása után egy újabb trükkel áll elő az Androidot jegyző cég a konkurens platformon, kikerülve az iOS egyik klasszikus korlátját.

Az elmúlt héten az iOS-es Gmail alkalmazás kapott egy frissítést, amiben a felületi újdonságok mellett a legfontosabb extra az volt, hogy a Gmail alkalmazás közvetlenül képessé vált linkelni más Google appokba, például YouTube-ba, de akár bármilyen weboldal megnyitható volt közvetlenül Chrome-ban. Az iOS-en belül ez nem olyan triviális, az Apple operációs rendszerében az alkalmazások nem adhatnak át egymásnak feladatokat szabadon, megosztani és bármilyen appból egy másikat nyitni csak az Apple által kőbe vésett irányokba lehet. Így például egy fotót el lehet küldeni e-mailben, meg lehet osztani Twitteren és Facebookon, lehet használni háttérképként, de Instagramnak vagy Snapseednek átadni nem lehet, csak ha elindítjuk ezeket a programokat és azokon belül a kívánt fájlt előkeressük.

Határok feszegetése

Ugyanígy a linkeket sem lehet szabadon átadni, elvileg minden a Safari böngészőn keresztül nyílik meg. A Google azonban egy olyan interakciós megoldást készített, ami kijátsza ezt a keretet és közvetlenül kommunikálhatnak a hivatalos Google appok egymással. A Chrome for iOS egy olyan integrációs eszközt kapott, amivel a többi Google alkalmazás képes beágyazott böngészőként használni a Chrome-ot, amennyiben a felhasználó telepítette azt. Elsőként ez a Gmail appban mutatkozott be a héten, de a Google nyilvánossá tette az API-t, így a jövőben bármelyik fejlesztő prioritásra emelheti a Chrome-ot a Safari előtt. Valószínűleg a Google mérnökei mellett a jogászok is foglalkoztak a kérdéssel, de szinte biztos, hogy ez csípni fogja az Apple szemét.

Az iOS-en az lecserélhetetlenül alapértelmezett böngésző a mobilos Safari WebKit motorja. Ez annyira igaz, hogy az iOS-es Chrome szintén ezt használja, a különbség csak a felületet érinti, illetve a Chrome fiókszinkronizáció szempontjából van eltérés, az oldalak renderelését nem a Google eszközei végzik, hanem a részben limitált beépített Apple-féle WebKit.

Amennyiben egy külső fejlesztő mégis kedveskedne az iOS-en is Google-höz lojális felhasználóknak, akkor alkalmazásában használhatja a Google által kiadott “OpenInChromeController” osztályt az “x-callback” funkcióval. Az eredmény az lesz, hogy amennyiben a Chrome telepítve van, akkor a linkek a Safari helyett ott nyílnak meg és a szoftveres vissza gomb nem a régebbről ott maradt böngészési előzményekhez, hanem a kiinduló alkalmazáshoz visz vissza.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az app először leellenőrzi, hogy van-e telepítve Chrome, majd ha bebizonyosodik, hogy igen, a linket átadja a Google böngészőjének a callback funkcióval vagy anélkül. Az is beállítható, hogy egy új tabon vagy a korábban nyitott helyére nyíljon meg az oldal. Ugyanezt a közvetlen átadást a múlt heti Gmail frissítés a YouTube videókkal és a térkép linkekkel, címekkel is képes megcsinálni. A YouTube videók a Facebook alkalmazásból eddig is közvetlenül a dedikált YouTube appban nyíltak meg, most ugyanez működik a Gmailből is, illetve a térkép címek is nyithatóak Google Maps-ben Apple Maps helyett.

A Google az utóbbi időben látványosan igyekszik kiterjeszteni csápjait az iOS-re is, a tendencia főleg azóta látványos, hogy az Apple megjelent saját térképszolgáltatásával. A Google-felhasználóknak már most is szinte minden rendelkezésére áll, szinte teljesen kiiktatható, felülírható az Apple saját alkalmazáscsomagja, kezdve a Maps-től, a Mail-en át a Safariig. A Google ezzel nem kényszerít senkit semmire, a felhasználóknak és a fejlesztőknek több szabadságot kínál az iOS platformon is, viszont egyre inkább aláássa az Apple elképzelését az iOS egységes felhasználói élményével kapcsolatban. Nem lenne meglepő, ha az Apple szigorítana az előírásain és megpróbálná megakadályozni, hogy az iOS felületet tovább erodálja a Google vagy bárki más.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról