:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 6. 10:55

Drága az első windowsos 8 hüvelykes tablet

Felkerült az Amazon oldalára az első nyolc hüvelykes windowsos tablet, az Acer W3-810 formájában. Az azóta törölt listázás szerint a kis tablet 380 dollárért lesz megvásárolható, ami ijesztően drágának számít a versenytársakhoz képest.

A Microsoft még március folyamán írta át a windowsos tabletekre vonatkozó specifikációs listát, ezzel megnyitva az utat a 10 hüvelyknél kisebb (és ami még fontosabb) versenyképesebb árú eszközök előtt. A minimális felbontás 1366 x 768 pixelről 1024 x 768-ra csökkent, vagyis 4:3-as képarányt és a kisebb, 7-8-9 hüvelykes paneleknél megszokott felbontások támogatása is elérhetővé vált. A bejelentést követően arra számítottunk, hogy az első ilyen, olcsóbb modellekre a Windows Blue nyár végi érkezéséig várni kell, a most kiszivárgott adatok szerint azonban küszöbön áll az Acer első kis tabletje.

Az Amazon.com-ra véletlenül kikerült és gyorsan törölt listázás szerint az Acer W3-810 néven hozza forgalomba saját 8 hüvelykes, Windows-t futtató tabletjét. A tablet kiszivárgott specifikációi szerint a W3-810 Intel alapokra épül majd, ami kétmagos, 1,8 GHz-es Atom processzort, 2 gigabájt RAM-ot jelent. A processzor a Clover Trail kódnevű Atom Z2760, az Intel x86-os rendszerlapkája, ennek megfelelően a tablet képes az operációs rendszer teljes kiadását futtatni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kijelző felbontása 1280 x 800 pixel, ami ebben a méretkategóriában már elegendőnek számít. A panel típusa nem ismert, remélhetőleg IPS, nem pedig az alacsonyabb betekintési szögeket nyújtó TN-film. Az előlapi és hátlapi kamera egyaránt 2 megapixeles, ami videotelefonáláshoz elegendő lehet, fotózni meg ne a tabletet vegye elő a felhasználó. Az eszközön található egy microUSB és egy microHDMI kimenet, sajnos host módban működő full USB aljzat tudomásunk szerint nem került a gépre, de ezt pótolhatja egy külön dokkoló.

Messze túl drága, de sokoldalú

A 8 hüvelykes tabletek vonzerejét jelenleg a kompakt méreten túl a pénztárcabarát ár jeleni. Az iPad mini 330 dollárba kerül, androidos eszközök pedig ennél sokkal sokkal olcsóbban is elérhetőek, akár neves gyártótól is. Az ASUS Nexus 7 jelenleg 260 dollár az Amazonon, az abszolút belépő szintű HP Slate 7 pedig egyes piacokon már elérhető, 170 dollárért. Ehhez képest az Acer gépe az Amazonra 380 dollárért került ki, ami ebből a mezőnyből alaposan kilóg - felfelé.

Tény, az Acer tabletje Intel processzort használ, vagyis a Windows 8 teljesértékű kiadását futtatja, nem a korlátozottabb Windows RT verziót. Ennek megfelelően képes az összes jelenleg elérhető asztali alkalmazás futtatására, a felhozatal nem korlátozódik a Store-ból letöltött Modern felületű appokra. Nyilván az ilyen alkalmazásokat nem érdemes a 8 hüvelykes kijelzőn használni, de dokkolóban, külső monitor és egér-billentyűzet csatlakoztatásával teljes értékű PC válhat a gépből, igaz, a netbookoknak megfelelő teljesítménnyel. Tehát egy böngészőben futó üzleti alkalmazáshoz vagy könnyed szövegszerkesztésre elegendő lehet, az ennél komplexebb programok már kifognak rajta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.