Szerző: Koi Tamás

2013. május 6. 09:27

Roamingolhatnak a pénztárgépek

Ha a helyzet nem változik, külföldi mobilszolgáltató SIM-jei kerülhetnek abba a mintegy 250 ezer pénztárgépbe, melyeket egy vonatkozó kormányrendelet értelmében mobilkommunikációra képes ellenőrző egységgel kell ellátni a nyáron.

Könnyen elképzelhető, hogy külföldi mobilszolgáltató SIM-je kerülhet abba az adóügyi ellenőrző egységbe (AEE), mellyel még a nyár folyamán legalább kétszázezer magyarországi kereskedő pénztárgépét fel kell szerelni - írja szombati számában a Népszabadság. A lap szerint az ok, hogy a pénztárgépek online bekötését előirányzó kormányrendelet kritériumainak egyetlen hazai mobilcég sem felel. A roaming miatt felmerülő plusz költségeket vélhetően a kereskedőknek kell majd állniuk.

Háromirányú kommunikáció

A tavaly ősszel megálmodott rendelet szerint a kereskedők által üzemeltetett pénztárgépek folyamatosan kommunikálnának a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereivel, ehhez a gépekbe elhelyezett ellenőrző egység mobilkommunikációs kapcsolatot használ. A születése során többször is módosított rendelet többek közt kikötötte, hogy a gépeknek olyan mobilkapcsolattal kell rendelkezniük, melyek mindhárom mobilszolgáltató hálózatán működőképesek.

Csakhogy ilyen ajánlata egyetlen hazai mobilszolgáltatónak sincs, vagyis a nemzeti roaming intézménye egyáltalán nem működik hazánkban, egy esetet, a segélyhívásokat leszámítva. A Népszabadság forrásai szerint egyetlen cég felelt volna meg ezeknek a kritériumoknak: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly lezárult frekvenciaaukcióján elindult, állami tulajdonú MPVI Zrt. A cég ugyanakkor a Kúria februári döntése nyomán végképp elvesztette a lehetőséget arra, hogy a tervezett forgatókönyv szerint mobilszolgáltatást indítson.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Belsős iparági források szerint így az egyetlen lehetőség a minél nagyobb lefedettséget biztosító mobiladat-kapcsolatra az, ha a kereskedők egy általuk választott, vagy számukra kijelölt külföldi mobilszolgáltató SIM-jét rakják az AEE-be, ez ugyanis a nemzetközi roaming szabályai szerint alkalmas lehet arra, hogy mindhárom mobilszolgáltató vételkörzetében működőképes legyen. A Népszabadság ugyanakkor rámutat, egy ilyen megoldás költségvonzata sokszorosa lehet annak, mintha a kereskedők belföldi tarifával forgalmaznának adatot - melynek mennyisége egyébként függhet a kereskedőhely forgalmától is.

Teljesíthetetlen alternatívák

Esetleges megoldásként felmerülhet az is, hogy a NAV az NMHH bevonásával kötelezi a mobilszolgáltatókat arra, hogy akárcsak a segélyhívásoknál, úgy a pénztárgépeknél felmerülő adatkommunikáció során is biztosítsanak átjárhatóságot egymás hálózatai közt, ez a lehetőség azonban sem az idő- sem a költségvonzatokat tekintve nem tűnik reálisan megvalósítható tervnek. Felmerülhet alternatívaként az is, hogy a szolgáltatókkal szerződést köt egy új virtuális mobilszolgáltató, mely mindhárom fizikai hálózathoz hozzáfér, ilyesmire azonban még nemzetközi példák sincsenek, a Telenor, a Telekom és a Vodafone pedig önszántából aligha fog belemenni egy ilyen megállapodásba.

Közben a lap mai számában megszellőztette, hogy a piacon máris feltűnt egy mobil adatszolgáltatást végző, illetve SIM chipeket forgalmazó cég, a Mobil Adat Kft. Két hete egy siófoki kereskedelmi konferencia résztvevői előtt a pénztárgépbizniszben jól ismert Bbox és a Sagemcom mutatott be működő AEE-egységet - mindkettő az említett Kft-től származó SIM-et használta. Ez a cég köthetne a tervek szerint hírközlési szerződést a mobilcégekkel, az adatátvitelt pedig informatikai szolgáltatásként adhatná tovább a kereskedőknek, olcsóbban, mintha azok egyedi távközlési szerződéseket kötnének.

A kormányrendelet értelmében az adatkommunikáció kapcsán felmerülő költségeket a kereskedőknek kell állniuk, miként a pénztárgépek bővítésének költségeit is - igaz, utóbbihoz támogatást nyújt az állam az azt igénylő vállalkozásoknak. A kormány egyébként a pénztárgépek online bekötésétől éves szinten mintegy 95 milliárd forintos költségvetési pluszbevétellel számol.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról