Szerző: Gálffy Csaba

2013. május 6. 09:18

.NET fejlesztői eszközök Azure-höz és Rackspace-hez

A Microsoft és a Rackspace is a .NET-es fejlesztők kegyeire áhítozik, ennek jegyében mindkét cég kiadta a keretrendszerre alapozó, infrastruktúraszolgáltatásával kompatibilis fejlesztői eszköztárat, SDK-t.

A Microsoft igyekszik kedvében járni a .NET fejlesztőknek, ennek fejében már a második kiadás érkezik az Azure-ös .NET SDK-ból. A Rackspace is érzi a fejlesztők értékét, a felhős szolgáltató most saját .NET SDK-val és PowerShell API-val jelentkezett.

Microsoftos eszköztár

Az SDK második kiadása támogatja a nagy memóriaallokációval rendelkező virtuális gépeket és átírták a projektek feltöltésére, frissítésére és publikációjára vonatkozó részt is. Javult a hibakeresés és -elhárítás funkciója is, a futó alkalmazások diagnosztikai adatai közvetlenül a Visual Studioba streamelhetőek. További újdonság, hogy a Windows Azure Storage Table már közvetlenül a Visual Studio Server Explorerből létrehozható. Az üzemeltetést segíti, hogy az Azure PowerShell által támogatott parancsok száma kibővült és frissítést kapott a Service Bus könyvtár.

A weboldalak publikációja sokat egyszerűsödött, a projektet egyszerűen, varázslón keresztül lehet immár kitenni a felhős platformra. A varázsló automatikusan letölti a megadott publikációs profilt és annak megfelelően tölti fel a projektet - ezt a lépést eddig manuálisan kellett végezni.

Az SDK for .NET Apache 2 licenc alatt érhető el, a forráskód GitHubon és az Azure Developer Centerben is elérhető.

A Rackspace is .NET-fejlesztőkre lő

A Microsoft mellett a Rackspace is szeretné magához csábítani a .NET fejlesztőket, erre utal, hogy külön Rackspace .NET SDK-t adott ki a szolgáltató. Az OpenStack-alapú platformot üzemeltető vállalat ezzel egyértelműen a Microsoft orra alá szeretne borsot törni, az Azure eddig ugyanis a .NET-fejlesztők "természetes otthonának" számított a felhőben. A Rackspace Cloud SDK for Microsoft .NET névre keresztelt fejlesztői környezet elsősorban azokat a szervezeteket célozza, amelyek már használják a vállalat szolgáltatásait, azonban meglévő .NET és PowerShell eszközeiket nem használhatták ezen a platformon.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az SDK tartalmazza a Rackspace által használt API-hoz való hozzáférést, egy bevezető kalauzt, referencia-kézikönyvet és példakódokat is. Az SDK a NuGet bővítménykezelővel épül be a Visual Studióba és jelenleg az erőforrások kiosztásához, a tárolókhoz (block és objketum), identitáskezelés és alapszintű hálózatos funkcióhoz nyújt programozási interfészt.. A fejlesztői eszközök mellett az üzemeltetők is örvendhetnek, a PowerClient nevű PowerShell-alapú API kliens szoftver képes összekötni a scriptnyelvet a Rackspace OpenStack-alapú rendszerével.

Rackspace most publikált eszközei MIT licenc alatt érhetőek el. A cég tervei szerint egyébként a fejlesztői eszközök a jövőben nem lesznek Rackspace-specifikusak, hanem minden OpenStack-alapú szolgáltatást képesek lesznek kezelni majd, a szabványos interfészeken keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról