Szerző: Bodnár Ádám

2013. május 2. 17:25

Május közepétől Brian Krzanich vezeti az Intelt

Megnevezte hatodik elnök-vezérigazgatóját az Intel, amelynek éléről még tavaly ősszel jelentette be nyugdíjba vonulását Paul Otellini. Az új vezető a részvényesek közgyűlésén, május 16-án áll munkába.

Brian Krzanich kezébe adja át a stafétabotot a részvényesek május 16-i közgyűlésén Paul Otellini. Az Intel elnök-vezérigazgatója még tavaly ősszel jelentette be, hogy idén tavasszal nyugdíjba megy, utódát azonban egészen mostanáig nem nevezték meg, ami némi bizonytalanságot is szült. Egészen vad pletykák is szárnyra kaptak Otellini utódával kapcsolatban, néhányan Intel-NVIDIA összeolvadást is vizionáltak, amelynek folyományaként Jen-Hsun Huang vette volna át a világ legnagyobb chipgyártójának irányítását. Az Intel igazgatótanácsa ezzel szemben úgy határozott, májustól egy "belsős", a jelenlegi operatív igazgató, Brian Krzanich fogja vezetni a céget.

Az Intel idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját. Az eddig eltelt időben 5 elnök-vezérigazgatót "fogyasztott" el a cég, az 1968-as alapítástól fogva Bob Noyce állt az élen, 1979-ben őt Gordon Moore, a cég másik társalapítója követte. 1987-től irányította a vállalatot a magyar származású Andy Grove, aki 1998-ban mondott le pozíciójáról, miután prosztatarákot diagnosztizáltak nála. 1998-tól 2005-ig Craig Barrett volt az Intel elnök-vezérigazgatója, őt követte Paul Otellini - a vállalat eddig egyetlen vezetője, aki nem mérnöki, hanem gazdasági végzettségű.

Brian Krzanich ebben a tekintben is visszakanyarodást jelent a "régi iskolához", ugyanis vegyészdiplomával rendelkezik és 1982-ben gyártástechnológiai fejlesztőmérnökként kezdte meg munkáját a cégnél. Ezt követően több üzemben felelt félvezetőgyártással kapcsolatos területekért, később gyárigazgatóvá is kinevezték. 2001-től fogva ő irányította a 130 nanométeres eljárás bevezetését az Intel üzemeiben világszerte, 2003-ban a tesztelési és tokozási terület, 2007-től pedig a teljes gyártás az irányítása alatt volt. 2011-ben a vállalat operatív igazgatójává nevezték ki.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Krzanich előtt álló feladat nem kicsi: ugyan az Intel továbbra is a világ legnagyobb félvezetőgyártója bevétel alapján, PC- és szerverpiaci dominanciáját az évek során kikezdeni sem igazán sikerült, de az ezredfordulót követően kialakultak olyan területek, ahol a vállalat minden ereje ellenére sem tudta megvetni a lábát: ezek az olyan ultramobil eszközök, mint a tabletek és okostelefonok. Az Intel itt minden erőfeszítése ellenére sem tudott komoly sikereket aratni.

Az új elnök-vezérigazgató mellett új elnököt is kapott az Intel: a kinevezett nem más, mint Renée James, aki a cég szoftverrészlegét vezette. James üzleti végzettségű, a Bell felvásárlásával került az Intelhez 25 évvel ezelőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról