Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 30. 11:14

Szoftveres VPN-nel is bővítette az Azure-t a Microsoft

Alig egy héttel azután, hogy kereskedelmi üzembe állt a Microsoft infrastruktúraszolgáltatása, az Azure új fejlesztésekkel bővült, amelyek a Virtual Network képességeinek bővítését célozzák, adta hírül blogjában Scott Guthrie, a fejlesztői eszközökért felelős részleg vezetője.

Szoftveres VPN

A legfontosabb új képességnek a szoftveres VPN-t harangozta be Guthrie. A fejlesztéseknek köszönhetően többé nem szükséges fizikai VPN eszközt vásárolni és üzembe helyezni, ha egy felhasználó biztonságos VPN összeköttetést szeretne kialakítani a Microsoft infrastruktúrafelhője és a helyben üzemeltetett rendszerei között, mostantól erre elég a Windows Server 2012 Routing and Remote Servicest használni. Természetesen továbbra is lehetséges a "régi" módon összekapcsolni a helyi infrastruktúrát és a felhőt, jegyzi meg blogában Guthrie.

Egy további újdonság a helyi és felhős infrastruktúra integrációjára a Point-to-Site VPN, amellyel az Azure-ben kialakított virtuális hálózatba vonhatók be helyi gépek, egyenként. A Microsoft szerint ezt a képességet az ügyfelek régóta kérték, a fejlesztéshez pedig a cégnél felhasználták a technológiai előzetes időszakában Windows Azure Connect néven emlegetett szolgáltatás tapasztalatait.

A Point-to-Site VPN szintén tisztán szoftveres megoldás, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tetszőleges helyről biztonságosan csatlakozzanak a Microsoft felhőjéhez. A lehetőség leginkább azon szervezetek számára lehet érdekes, amelyek nem rendelkeznek már fizikai VPN eszközökkel és a menedzselésükhöz szükséges tapasztalatokkal, a mostani fejlesztésnek köszönhetően ezek is integrálhatják helyi infrastruktúrájuk elemeit a felhővel (ha már van VPN eszköz, azon sem kell módosítani semmit).

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Guthrie szerint a Point-to-Site VPN még akkor is működik, ha a helyi gépek proxy vagy tűzfal mögött helyezkednek el - gyakorlatilag tetszőleges, internetre kapcsolódó gép része lehet egy Azure virtuális hálózatnak, egy admin vagy fejlesztő a világ bármely pontjáról beléphet és elvégezheti a feladatát a Windowsba épített szoftveres VPN klienst használva.

Szintén most élesített képesség a dinamikus DNS-konfiguráció: egy virtuális hálózatban többé nem szükséges egy DNS-beállítás után a hálózatot és a VM-eket újraindítani - minden VM frissíti a beállításokat, amikor a DNS frissül az adott gépen. Ez egyszerűbbé és zökkenőmentesebbé teszi a hálózat konfigurációját. Infrastruktúra-üzemeltetők számára jó hír, hogy Windowson immár támogatott a távoli PowerShell az Azure felbőben, a Linuxot futtató VM-ek esetében pedig lehetőség van az SSH-kulcsok feltöltése révén mellőzni a jelszó állandó begépelését.

Milliárd dolláros biznisz

A Bloomberg friss cikke szerint immár az Azure is milliárd dolláros üzletévé vált a Microsoftnak, vagyis a 200 ezer felhasználóval rendelkező szolgáltatás évente legalább 1 milliárd dolláros bevételt termel. A felhőszolgáltatás folyamatosan fejlődik, ezzel párhuzamosan az érdeklődés is növekszik, a cég szerint az Azure előfizetőinek létszáma 48 százalékkal nőtt egy év alatt és csak az infrastruktúraszolgáltatás múlt heti beindítása óta 10 ezerrel emelkedett - azt egyelőre nem tudni, a felhasználók mekkora része fizető ügyfél és hányan vannak, akik csak ingyenes csomagot használnak például tesztelési céllal.

A Forrester Research felmérése szerint az Amazon továbbra is toronymagasan vezeti az infrastruktúraszolgáltatások piacát, a piackutató által megkérdezett vállalatok 71 százaléka használja az AWS-t, míg az Azure-t egyelőre csak 20 százalék körül. Ugyanakkor az Azure előtt álló növekedési lehetőség hatalmas, véli a Forrester elemzője. Maga a piac is elképesztő mértékben nő, a Gartner úgy számol, az infrastruktúraszolgáltatások piaca a tavalyi 6,17 milliárd dollárról 30 milliárd dollár fölé nő 5 év alatt.

Az Amazon infrastruktúrafelhője 2006-ban indult, vagyis sok éves előnye van a Microsoft nemrég élesedett IaaS szolgáltatásához képest. Ez a bevételeken is meglátszik, az Amazon gyorsjelentéséből kiderül, hogy az AWS-en elért árbevétel az Azure-ének három-négyszerese egyelőre, de Redmond gyorsan dolgozza le a hátrányát - a Forrester szerint az Azure bevételének éves duplázódása reális lehetőség.A harc azonban nem lesz egyszerű, az AWS évek óta létező, bizonyított szolgáltatás, amelyre számos sikeres webes startup alapoz - köztük a Facebook által felvásárolt Instagram, a Foursquare, a Reddit vagy éppen Netflix.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról