Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 26. 08:46

Túlnövekedte az Apple-t a Samsung

Minden tekintetben erős negyedévet zárt a Samsung Electronics. A vállalat több mint felével növelte okostelefon-eladásait, a memóriapiac javulásával pedig a félvezetőgyártó részleg is erősödött. A bruttó eredményhányad már magasabb mint az Apple-nél.

Az első negyedévben 47,6 milliárd dollárnak megfelelő 5,287 billió koreai wonos árbevételt ért el a Samsung Electronics, ez éves összehasonlításban 17 százalékos növekedést jelent - a vállalat tehát túlnövekedte legnagyobb riválisát, az Apple-t, amely az azonos időszakban 11 százalékkal tudta emelni árbevételét. A koreai elektronikai cég nyereségesség terén is sokat lépett előre, köszönhetően okostelefonjai sikerének, valamint a félvezetőpiac javulásának. A Samsung negyedéves üzemi eredménye 56 százalékkal 878 milliárd wonra (7,9 milliárd dollárra) ugrott, nettó eredménye 41 százalékkal 6,45 milliárd dollárra emelkedett.

Robog a telefonos részleg, javított a félvezető-divízió

A vállalat jó eredményei természetesen a megállíthatatlanul menetelő távközlési részlegnek köszönheti. A Samsung telefonos divíziója 46 százalékkal emelkedő árbevételt ért el az előző év hasonló időszakához képest, a készülékértékesítés forgalma még ennél is nagyobb mértékben, 49 százalékkal ugrott meg. A telefonos részleg üzemi profitja 31 százalékkal haladta meg 2012 első negyedévének szintjét, köszönhetően a felsőbb kategóriás, drágább Samsung készülékek világméretű sikerének.

A vállalat egy ideje nem hozza nyilvánosságra, pontosan hány telefont adott el, elemzői becslések 68-70 millióra teszik a Samsung okostelefon-eladásainak volumenét, ami 33 százalék körüli piaci részesedést jelent. Tavaly ilyenkor a cég 44 millió okostelefont adott el elemzői becslések szerint, vagyis egy év alatt több mint 50 százalékkal tudta növelni készülékeladásait - eközben az Apple mindössze 7 százalékkal több iPhone-t adott el mint tavaly.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A két másik nagy divízió öröme már nem lehetett ilyen felhőtlen. A konzumelektronikai részlegnél 2 százalékkal csökkent a bevétel, a Samsung viszonylag egészséges tévépiaci keresletet látott, saját eladásaiból egyre nagyobb részt adnak a LED háttérvilágítású modellek, amelyek aránya az összes eladott Samsung tévén belül 80 százalék fölé emelkedett. Emellett a prémium szegmensbe tartozó tévék (ES7/8000 sorozat) eladásai is növekedni tudtak, méghozzá éves szinten negyedével. A konzumelektronikai divízió üzemi nyeresége ennek ellenére kevesebb mint felére csökkent.

Éppen ellentétes volt a tendencia a kijelzőpaneleket és félvezetőket forgalmazó üzletágnál, ahol a bevétel csökkenéséhez a nyereség hatalmas ugrása társult, köszönhetően a félvezetőpiaci trendeknek. A memóriapiacon véget ért az elmúlt éveket jellemző túlkínálat, az árak 2012 vége óta folyamatosan növekednek, a Samsung félvezetőgyártó részlege bevételben 7 százalékot nőtt, nyereségbe eközben 52 százalékkal emelkedett. A cég jelentése szerint a PC-k iránti gyenge kereslet miatt a DRAM-piac nem nőtt számottevően, a mobil eszközök és az SSD-k terjedése ugyanakkor meghúzta a NAND flash chipek forgalmát - a Samsung a gyártástechnológiai fejlesztésekkel javította nyereségességét ezen a területen, 1x nanométeres osztályú termelésre áttérve.

Új rekord várható a Galaxy S4-től

A vállalat a jelenlegi negyedévben vezeti be a piacra új csúcsmodelljét, a Galaxy S4-et, amelyet 155 országban majdnem 330 mobilszolgáltató fog forgalmazni. A termékkel kapcsolatban már most késésekről lehet hallani, a Samsung ugyanis nem tudja kielégíteni a hatalmas keresletet, több amerikai mobilszolgáltató is jelezte, fennakadások lehetnek a szállításokban a készlethiány miatt. Ettől függetlenül az elsősorban szoftveres újdonságokban gazdag Samsung Galaxy S4 alighanem új bevételi és profitrekordhoz segíti a vállalatot, miközben a fő rivális Apple a forgalmának stagnálását és a nyereségének csökkenését jelezte előre.

A Samsung és az Apple teljesítményének összehasonlításakor mindenképp érdemes kitérni arra, hogy a most lezárt negyedévben a koreai cég jobb bruttó nyereségmutatóval rendelkezett. Az Apple-nél a bruttó eredményhányad 37 százalék volt, míg a Samsungnál ez a mutató 40,6 százalékot tett ki. Egy évvel korábban az Apple bruttó eredményhányada még 47 százalékon, a Samsungé pedig 30,8 százalékon állt, derül ki a cégek által közzétett pénzügyi jelentésekből. Üzemi és nettó szinten az Apple azonban messze nyereségesebb volt a riválisánál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról