Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 29. 14:28

Tavaly már több mobilos chatüzenetet küldtek, mint SMS-t

"Hivatalos: a chatalkalmazások világszinten megelőzték az SMS-t. A fejőstehén meg fog halni" - kommentálta Twitteren az Európai Unió digitális portfólióért felelős biztosa azt a hírt, amely szerint 2012-ben már több mobilos chatüzenetet küldtek a a mobilhasználók, mint SMS-t.

A telkó- és médiapiacra szokosodott Informa elemzőcég friss adatai szerint 2012-ben világszerte 17,6 milliárd SMS-t írtak egymásnak a mobiltelefon-tulajdonosok naponta, míg a különféle mobilos chatalkalmazásokból (pl. Viber, WhatsApp, Nimbuzz, BlackBerry Messenger) már 19 milliárdot, noha utóbbiak felhasználói száma jóval alacsonyabb. Mobiltelefonja mintegy 3,5 milliárd embernek van a világon, mobilos chatalkalmazást azonban ennél kevesebben használnak.

Hogy pontosan mennyien, azt nehéz lenne megbecsülni, a kizárólag üzenetküldésre alkalmas appok felhasználói tábora mellett ugyanis a nagy üzenetküldőknek (Skype, Google Talk), valamint az üzenetküldési szolgáltatást is nyújtó Facebooknak is hatalmas mobilos előfizetői tábora van. Az Informa mindenesetre úgy számolja, egy mobiltulajdonos átlagosan 5 SMS-t küld naponta, míg a mobilos chatalkalmazások felhasználói átlagosan 32 üzenettel terhelik meg a hálózatot. A különbség hatalmas, bár az intenzívebb chates kommunikáció egyik oka nyilvánvalóan az, hogy a chatalkalmazásokból ingyenesen lehet üzeneteket küldeni, míg az SMS-ek a legtöbb esetben pénzbe kerülnek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egy másik piackutató, az Ovum szerint 23 milliárd dollárnyi bevételt vettek ki az (ingyenes) chatalkalmazások a mobilszolgáltatók zsebéből. Azt persze nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy minden elküldött chatüzenet egy nem elküldött SMS-t jelent, hiszen a chatelés ingyenessége miatt a felhasználók vég nélkül szövegelhetnek, míg a szünet nélküli SMS-ezésnek előbb vagy utóbb korlátat szabhat a költség.

Az SMS-ek száma sem csökken

Az SMS-ek napjai azonban távolról sincsenek megszámlálva, sőt: az Informa előrejelzése alapján 2014-ben már napi 21 milliárd SMS utazik a hálózatokon, ugyanakkor a mobilos chatkliensekből elküldött üzenetek száma napi 50 milliárdra emelkedik. A szolgáltatókhoz befolyó árbevétel az SMS-ekből 115 milliárd dollár volt tavaly, 2016-ra ez 127 milliárd dollárra emelkedhet.

A világ számos részén továbbra is az SMS az első számú mobilos üzenetküldési lehetőség, sok helyen a készülékek magas ára miatt alacsony az okostelefonok penetrációja, illetve az adatcsomagok ára miatt az előfizetők száma. Az internetes adatforgalomra építő chatszolgáltatások népszerűségének növekedését mi sem mutatja jobban annál, mint hogy a Nokia vadonatúj Asha készülékére, az elsősorban fejlődő piacokra szánt Asha 210-re dedikált WhatsApp gomb is került már, és számos készüléken előre telepítve érkezik valamilyen chatkliens.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról