Szerző: Dojcsák Dániel

2013. április 19. 15:33

Sportórát dob piacra a TomTom is

Az okosórák ígérete a már meglévő eszközpiacon is komoly hullámokat kelt, a sportórák fejlődése soha nem látott tempót vett az elmúlt évben. Korábban a Motorola jelent meg egy minden szenzoros igényt kielégítő termékkel, a Motoactvvel, most pedig a TomTom jelentette be, hogy belép erre a területre.

A TomTom főként az autós és egyéb utcai navigációs készülékeiről ismert, korábban csak kisebb kirándulásokat tett a holland gyártó a szabadidős eszközök világában. Most viszont egyből két komoly termékkel is előrukkol a cég, az egyik egy kifejezetten futáshoz kifejlesztett óra, a másik pedig egy multisport óra. Hardveresen a két modell szinte teljesen megegyezik, a különbségek a kínált szolgáltatásokban és a szoftverben vannak.

A TomTom Runner és a Multi-sport egyaránt magas kontrasztú, de monokróm LCD kijelzőt kapott Gorilla Glass borítással. A sportórák között a színes és nagy felbontású kijelző többszörösen is hátrány, hiszen a szabadnap, napfényben rosszul látszanak és gyorsan lemerítik a viszonylag kis méretű eszközben lévő akkumulátort. Ugyan a TomTom nem a legtakarékosabb e-Ink kijelzőtípust használja, de ez a monokróm kijelző is hosszú üzemidőt és jó láthatóságot biztosít. Ráadásul annak ellenére, hogy viszonylag nagy a kijelző, a TomTom órái lesznek a legvékonyabb sportórák a piacon.

Nagy gomb, nagy kijelző

Az órák természetesen vízállóak, egészen 50 méteres mélységig, belül pedig helyet kapott egy rezgőmotor az értesítésekhez, illetve egy nagyobb GPS-antenna és egy gyorsulásmérő. Valószínűleg a praktikusság oltárán hozott áldozat, de a nagyméretű kijelző nem érintésérzékeny, a funkciók eléréséhez a kijelző alatt található multifunkciós, ötirányú gombot lehet használni. Érdekesség, hogy a GPS-vevő ez alatt a gomb alatt található, hogy a lehető legkevésbé zavarja a vételt az óra elektronikájától kapott interferencia.

Az órák nem támogatják a leginkább elterjedt vezeték nélküli szabványt, az ANT+-t, további szenzorok kizárólag Bluetooth kapcsolattal köthetőek hozzájuk. Ennek előnye, hogy az okostelefonokhoz megvásárolt pulzusmérők, vagy pedálfordulat-mérők is használhatóak lesznek az, ezek viszont sokszor elmaradnak pontosságban, üzemidőben és megbízhatóságban az ANT+ vagy más dedikált szabványt használó társaiktól.

Amiben viszont a TomTom erősít, az a szinkronizáció. A cél, hogy a lehető legtöbb webes, PC-s és Mac-es szoftvert és edzőszolgáltatást támogassa vagy kiszolgálja, legyen szó a Runkeeperről, MyFitnessPalról, Endomondóról vagy Straváról. Az órák egy speciális csatlakozó segítségével USB-n csatlakoztathatóak számítógépre, s ezen keresztül tölthetőek is. A kimenet minden bizonnyal GPX formátumú fájl, amit szinte minden navigációs és sportprogram képes kezelni. A GPX nem más, mint egy nyílt XML formátum, amiben adott időpontokhoz tartozó földrajzi koordináta, magasságadatok és egyéb metaadatok olvashatóak ki.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A multisport verzió a futás mellett kerékpározáshoz, kardiogépekhez és úszáshoz is használható lesz majd. A beépített gyorsulásmérő helyettesíti a különálló lépésszámlálót, illetve velük nem csak a szabadban, hanem teremben is pontos méréseket tud a sportoló végezni edzéséről. Az adatok feltölthetőek lesznek egy TomTom álal működtetett webes rendszerbe is, de már a kezdeti kommunikációból látszik, hogy a cég egyszerűen a hardvert akarja eladni és hagyná a felhasználókat, hogy az adatokat bármelyik egyéb meglévő, népszerű platformon kezeljék.

A megjelenés dátuma egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy már idén nyáron a boltokba kerül, sajnos a cég egyelőre azt sem árulta el, hogy milyen árakon, milyen csomagokban és kiegészítőkkel lehet majd az órákat megvásárolni. A TomTom mellett több más cég is lát fantáziát ebben a műfajban, a dán Leikr is hamarosan megjelenik okos sportórájával, illetve több fiatal vállalkozás is érkezik formabontó dolgokkal, mint például az Amiigo a fitnesz karpereccel. Eközben az okostelefon kiegészítőnek szánt órák is jönnek, a HWSW-be éppen ma érkezett meg a Pebble, amiről hamarosan részletes tesztet közlünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról