Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 19. 11:48

Váratlanul jó negyedév a Microsoftnál

A Windows-divízió az új operációs rendszer megjelenése ellenére stagnált éves szinten, a többi részleg azonban jelentős javulást tudott felmutatni, így a Microsoft összességében bővülő bevétellel és profittal kezdte az évet.

Stagnált a Windows, de hasítottak a szerverek

A Windows 8 megjelenése egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a szakmai kritika hangos, a felhasználók nem látnak értéket az új operációs rendszerben a hagyományos PC-ken, az érintős modellek egyelőre pedig drágák. A PC-piac az első negyedévben majd 14 százalékkal zsugorodott éves szinten - ehhez képest szinte csodaszámba vehető, hogy a Windows-üzletág árbevétele szinten maradt éves összehasonlításban. A részleg forgalma könyv szerint 23 százalékkal nőtt, azonban az előrendelt Windows 8-ak hatásától megtisztítva már csak stagnált. Az üzemi eredmény 16 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

Kimondottan jól szerepelt a szerverrészleg, amelyet a Windows Server 2012 mellett a további új infrastruktúra-termékek hajtanak. Az árbevétel 11 százalékkal 5 milliárd dollárra emelkedett, a több évre kötött szerződések értéke pedig 20 százalékkal bővült tavalyhoz képest. Érdemes kiemelni a termékek közül a tavaly frissült System Centert, amely 22 százalékos növekedést produkált, de a SQL Server 16 százalékos erősödése is felülmúlta a piaci átlagot. A Servers and Tools részleg eredménye 17 százalékkal múlta felül a tavalyit.

1 milliárdos üzlet az Office 365

Jót tett az új Office rajtja az üzleti szoftverekkel foglalkozó divíziónak - igaz, az előrendelési akció itt is besegített. A részleg árbevétele 8 százalékkal 6,3 milliárdra nőtt, amivel a legnagyobb bevételt termelő üzletág a Microsofton belül. A jó eredmény elsősorban az új Office megjelenésének köszönhető, másfelől az Office 365 növekedő népszerűségének, a felhőszolgáltatás "run rate" már évi 1 milliárd dolláros üzlet a Microsoft számára, a felhasználók száma ötszörösére nőtt egy év alatt "seat" alapon számolva.

Az elemzői konferenciahíváson elhangzottak szerint 4 Office-használó nagyvállalatból 1 már Office 365-öt is bevezetett egyes munkakörök esetében, az ügyfelek háromnegyede legalább két online szolgáltatást vesz igénybe az Excahnge, Lync és SharePoint trióból, illetve a felhasználók 25 százaléka valamelyik prémium csomagra fizet elő. A Business Division üzemi eredménye 8 százalékkal 4,1 milliárd dollárra nőtt, amivel a legnagobb profittermelő is a cégen belül.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Továbbra is veszteséges az online divízió, azonban az árbevétel a keresőhirdetéseknek köszönhetően 832 millió dollárra gyarapodott, 18 százalékkal felülmúlva a tavalyi szintet. A részleg vesztesége eközben 262 millió dollárra apadt az egy évvel korábbi 480 millióról. Az Xboxért, Skype-ért és Windows Phone-ért felelős Entertainment and Devices üzletág annak ellenére másfélszeresére emelni bevételét, hogy Xboxból 9 százalékkal keveseb fogyott mint tavaly. Az Xbox Live szolgáltatásnak már 46 millió előfizetője van, 18 százalékkal több mint egy éve, és a Skype is töretlen népszerűségnek örvend, az előfizetők másfélszer annyi híváspercet bonyolítottak rajta keresztül, mint 2012 első negyedében.

A vártnál jobb számok

A szoftvergyártó összességében 20,5 milliárd dolláros árbevétellel zárta a negyedévet, ami 18 százalékos éves növekedést jelent, de ha a most elkönyvelt előrendeléseket kihagyjuk a képletből, akkor is 18,8 milliárd a bevétel, ami 8 százalékkal több mint tavaly. Az üzemi eredmény 7,6 milliárd dollár, az Európai Unió által kiszabott büntetést ezt 733 millióval csökkenti, így a Microsoft non-GAAP operatív profitja 6,7 milliárd dollár lett, ami 5 százalékkal múlta felül a tavalyit. A nettó eredmény 6 milliárd dollár, 18 százalékkal több mint 2012 első naptári negyedévében. Az eredmények bejelentése után a részvényárfolyam 2,8 százalékkal bővült, miután a piac gyengébb számokat várt.

A negyedéves eredményekkel együtt a Microsoft azt is közölte, távozik Peter Klein pénzügyi vezető, aki 11 éve dolgozott a cégnél és 4 éve töltötte be a pénzügyi igazgatói posztot. Klein már hónapokkal korábban döntött a távozásról, azért hagyja el a szoftvercéget, hogy több időt tölthessen a családjával. A Microsoft néhány héten belül kiválasztja az utódát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról