Szerző: Koi Tamás

2013. április 18. 11:12

A Vodafone perel, ha sérül az egyenlő elbánás elve

Nem tetszik a Vodafone Magyarországnak, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság április elején kinyilvánította, egyik mobilszolgáltató frekvencialicencét sem kívánja automatikusan meghosszabbítani. A szolgáltató szerint nem fair, hogy a két versenytárs a hatóság jogelődjével hosszabbíthatott.

Kész perelni a Vodafone Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), ha a szervezet tartva magát április eleji közleményéhez csakugyan nem hosszabbítja meg a szolgáltató jövőre lejáró, 900 MHz-es frekvencialicencét - írja a Népszabadság. A hatóság április 8-án közölte, automatizmusok erőltetése helyett stratégiai partnerségre törekszik a  magyar mobilpiac szereplőivel, ez azonban olyan tényleges üzenetet hordozott magában, mely hidegzuhanyként érte a piros szolgáltatót.

A Vodafone-nál bennfentes értesülések szerint az csapta ki a biztosítékot, hogy az NMHH közleménye alapján nem adott a számára a licenchosszabbítás lehetősége, holott a két versenytárs az eredetileg 2008-ban lejáró 900 MHz-es licenceit további hét és fél évvel egyszer már meghosszabbíthatta, az erről szóló megállapodást még az NMHH jogelődje, az NHH kötötte meg az operátorokkal. A szolgáltatók koncessziós szerződéseiben egyébként a hosszabbítás csupán lehetőségként szerepel, az NMHH elnökének pedig úgynevezett diszkrecionális joga a jogosultságok meghosszabbítása, illetve a lejárati idők harmonizálása.


Az NMHH és a szolgáltatók vezetői 2011-ben: utoljára együtt a nyilvánosság előtt

Csakhogy a szerződésekben az is szerepel, hogy az államnak a frekvencialicencek kérdéskörében is az egyenlő elbánás elvét kell követnie, így a Vodafone-t éppúgy megilleti a hosszabbított licencidőszak, mint a Telenort vagy a Magyar Telekomot. A Népszabadság megkeresésére Marchhart Pál, a Vodafone szabályozásért felelős vezérigazgató-helyettese közölte, a szolgáltató az április 8-án kelt nyilatkozatot követően felszólította a hatóságot a szerződési feltételek betartására, ellenkező esetben a vállalat a jogorvoslati határidő lejárta előtt, május 8-án keresetet nyújt be a bíróságon az NMHH ellen.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A lap értesülése szerint a Vodafone emellett kész minden olyan frekvenciaaukciót bírósági úton megtámadni, mely érinti a 900 MHz-es sáv egy részét vagy egészét, feltéve, ha az aukció kiírásáig nem rendeződik a helyzet. Ez végeredményben lehetetlenné tenné, hogy az állam rövid távon nagyobb frekvenciacsomagokat értékesítsen, ami egyik félnek sem állhat érdekében, hiszen a szolgáltatók nem juthatnak hozzá újabb frekvenciablokkokhoz, emellett nem élénkülhet a verseny, és a költségvetés bevételi céljai sem teljesülnek.

Az NMHH időközben további lépéseket tett az eredeti szándék szerint még az idei év első felében tervezett új frekvenciaaukció előkészítése érdekében. A napilap értesülése szerint a hatóság két sikertelen közbeszerzési eljárást követően ezúttal zárt pályáztatással, meghívásos alapon kívánja kiválasztani azt a tanácsadócéget, mely 300 millió forintért kidolgozza az árverések lebonyolításának pontos menetét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról