Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 16. 11:20

Jövőre teljesen eltűnnek a piacról a netbookok

Az IHs iSuppli előrejelzése szerint jövőre már gyakorlatilag eltűnnek a netbookok, de már idén is csak raktársöprésből származő készletek fogynak már. A korszak végét a tabletek, az Intel és a Microsoft együtt hozta el.

A netbookok születésüktől fogva kompromisszumos gépeknek számítanak, amelyek éppen csak elegendő számítási teljesítményt pakolnak az elérhető legolcsóbb számítógépbe. Ugyanezt a filozófiát követik az olcsó tabletek, amelyek azonban még a legolcsóbb netbookokhoz képest is féláron érhetőek el, miközben ugyanazt a piaci rést töltik be: otthoni könnyű böngészés, levelezés, játék, chat, zene és videó. Ezekre a piacon található olcsóbb, néhány tízezer forintos tabletek is alkalmasak ma már, miközben a felhasználói élmény jobb, a kezelés pedig egyszerűbb. Nem elhanyagolható, hogy a netbookok fő vonzerenek számító mobilitásban (akkus üzemidő és tömeg) is köröket vernek a tabletek az elavult formátumra.

Netbook helyett tablet

Az IHS iSuppli előrejelzése szerint idén mintegy négymillió netbook talál gazdára. Összehasonlításképp ez a 2010-es csúcsévhez képest 90 százalékos visszaesés, de még tavalyhoz képest is 72 százalékos csökkenést jelent. A piackutató szerint ráadásul az eladások még ezen a szinten sem fognak beállni, jövőre már csak néhány százezer netbook fogyhat, ami gyakorlatilag a szegmens eltűnését jelenti a több százmilliós PC-piacon. A piackutató állításait támasztja alá a netbook-gyártók januári bejelentése is, idén már az utolsó két mohikán, az Acer és az ASUS sem tervezi atomos netbookok piacra dobását, a futó modellek gyártása pedig leáll.

Fujitsu Siemens Amilo Mini - megették a tabletek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"A netbookok azonnal népszerűvé váltak közvetlenül az indulás után, mivel költségre optimalizált termékek voltak, miközben szállították azt, amit a legtöbb felhasználó még elfogadható teljesítménynek érzett. A netbookok eltűnése azonban az Apple iPad 2010-es bevezetésével elkezdődött"  - mondja az iSuppli elemzője, Craig Stice. Az iPad után pedig rögtön beindult az androidos eszközök lavinája, amelyek már a piac több mint felé teszik ki, és az árérzékeny netbook-vásárlók számára sikeres alternatívát kínáltak. Ma már néhány tízezer forintért lehet elfogadható tabletet venni.

Nem csak a tabletek?

Az iSuppli elemzése szerint a netbookok korszakát egyértelműen a tabletek szakították meg, amelyek az olcsó, korlátozott képességű számítástechnikai eszközök között mára egyeduralkodóvá váltak. Árnyalja ugyanakkor a képet a netbookok számára platformot adó Intel Atom technológiai stagnálása is, a processzor az elmúlt öt évben csupán minimális fejlődésen ment keresztül, alig mérhető teljesítménynövekedést tud felmutatni, de ezt is évekkel ezelőtt sikerült elérni. A netbookok hanyatlásában s szoftverkörnyezet is közrejátszott, a kis erőforrásigényű Windows XP életciklusa lejárt, Vista és Windows 7 alatt pedig a felhasználói élmény komoly csorbát szenvedett.

A PC-eladások zuhanása nem azt jelenti, hogy már senki nem vásárol PC-t, csupán a csereciklusok nyúltak minden korábbinál hosszabbra, miközben nincs olyan technológiai innováció, amely a régebbi, akár 5 évnél idősebb gépeket is egyértelműen elavulttá tenne. Hasonlóképp a netbookok is még akár évekig használatban lesznek, egyelőre azonban nincs olyan innováció, amely ebben a szegmensben markánsan jobb felhasználói élményt nyújtana, így a vevők jelenleg a tableteket keresik, mivel ezek jobban kiszolgálják az igényeiket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.