Szerző: Koi Tamás

2013. április 15. 12:33

LG 84 hüvelykes UHDTV - vigyázz, hová teszed a kanapét!

Az Ultra HD korszak immár Magyarországon is elkezdődött, az elmúlt hetekben piacra került az első olyan készülék, mely a Full HD tévékhez képest négyszer több pixelt tud megjeleníteni. Az LG csúcsmodellje szó szerint bámulatos technológiai demonstráció, de egyelőre nagyon hiányzik hozzá a tartalom.

Magyarországon is boltokba került a koreai LG Electronics első Ulta HD tévéje, mely tudomásunk szerint az első olyan tévékészülék a honi piacon, mely támogatja a Full HD-nál négyszer több pixellel megvalósított képi megjelenítést. A 84LM960V típusjelzést viselő tévé jelenleg két üzletben van kiállítva Budapesten és környékén, én a budaörsi Euronicsban néztem meg, mit képes nyújtani egy televízió, melynek kijelzője 8,3 millió pixelt tartalmaz.

Szépséges szörnyeteg

A 84LM960V ahogy arra a típusjelzés is utal, 84 hüvelykes, vagyis nagyjából 213 centiméteres képátlóval rendelkezik, tehát elég nagy nappali, netán külön tévészoba kell hozzá. Persze pusztán ennyitől nem fogunk még hanyatt esni, főleg plazmában láttunk már ennél sokkal nagyobb méretű kijelzőt, hosszú évekkel ezelőtt is. Lévén tavalyi modellről van szó, a készülék okosfunkciói, valamint az azt kiszolgáló elektronika sem tekinthető különösebben forradalminak, a tévé külseje pedig egy az egyben a prémium LG tévék dizájnjára hajaz.

Ebben egyébként nagyon sokat fejlődtek a koreaiak az utóbbi években. Míg a legutóbbi, 2007-es tévévásárlásom idején a cég még olyan LCD-ket forgalmazott, melyeket akkor sem raktam volna be a lakásomba, ha fizettek volna érte, ma már kifejezetten esztétikus, egységes megjelenésű a kínálat. A 84LM960V az egységes dizájn miatt pont úgy néz ki, mint egy jóval kisebb prémiumkategóriás LG tévé, csak jelentősen felnagyítva. A különbség, hogy itt az egyedi kialakítású talpnak nem 8-10 kilogrammnyi terhet kell megtartania, hanem közel 70 kilogrammot. A tévé persze falra is szerelhető, ekkora tömeg esetén azonban már nem árt figyelni rá, hogy a fal szilárdsága és a rögzítés megfelelő legyen, különben a drága készülék könnyen a padlón köt ki.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az LG első Ultra HD-s LED-tévéje a szokatlanul nagy tömeg ellenére egyáltalán nem tűnik túlzottan masszívnak, a panel vastagsága nincs 4 cm, vagyis még így is vékonyabb mint a legtöbb régebbi LCD- vagy plazmatévé. Mivel hely éppenséggel akad bőven, a hátlapra a csatlakozópanel mellé felfért két tekintélyes méretű, egyenként 15 wattos mélynyomó is, ami ha moziélményt nem is feltétlenül ad, az átlagos LED-tévék dobozhangjánál lényegesen jobb minőségű, teltebb hangképet biztosít.

A 84LM960V grandiózusságát azonban nem a kéttenyérnyi mélysugárzók, nem a 80 kilogrammos tömeg és nem is az átlagosan 280 watt körüli fogyasztás jellemzi, hanem a 3840x2160 pixeles felbontású, LED-háttérvilágítású panel, melynek ekkora méretben van igazán létjogosultsága. Szakértők szerint ahhoz, hogy az Ultra HD brutális sorfelbontásának előnyeit igazán megtapasztalhassuk, egy 84 hüvelykes tévékészülék esetén nagyjából 1,7 méterre kellene ülni a tévétől, és sasszeműnek kell lennünk. Összehasonlításként ez nagyjából olyan, mintha a legnagyobb multiplex-mozikban a negyedik-ötödik sorban ülnénk, vagyis a teljes kép jelentős része a periférikus látómezőbe kerül. Nem véletlen, hogy a Euronics áruházban nagyjából három méterre helyezték el a demótévétől a fotelt.

Az LG Ultra HD tévéjén kizárólag a cég saját demóanyaga futott natív felbontásban, a mind színvilágát mind a kameramozgásokat, illetve úgy általában az egész képi világát tekintve ügyesen megkomponált felvételek kétségtelenül nagyon jól mutattak. Az Ultra HD felbontás új értelmet ad a mélységélesség jelentésének, a leglátványosabban talán a városi felvételen lehetett látni, hogy még a távolba vesző épületek is elképesztő részletességgel jelennek meg. Persze ehhez ismételten csak kellően közel kell ülnünk a tévéhez, különben hiába a panel óriási részletessége, a szemünk nem tud lépést tartani az elektronikával.

Az LG 84LM960V nem mellékesen az összes prémium LG-tévéhez hasonlóan 3D-s megjelenítésre is képes, a szokásos passzív szemüvegből összesen öt kerül a dobozába. Az Ultra HD felbontású panelnek köszönhetően ráadásul ezúttal nincs információveszteség sem, más kérdés, hogy Ultra HD-ra optimalizált 3D-s tartalomban jó darabig nem fogunk dúskálni, hiszen még a 2D-s natív mozgóképanyagok is hiányoznak. A 84LM960V-nek éppen ez a legnagyobb rákfenéje: gyakorlatilag csak az üzletben kiállított demofelvételek állnak rendelkezésre, otthon meg marad az 1080i HD, Full HD, netán SD-tartalmak felkonvertálása (utóbbiba bele sem merek gondolni).

Hová helyezzelek?

Az Ultra HD konverzió egyébként igyekszik derekasan helytállni, a 84 hüvelykes kijelző azonban a fejlett elektronika ellenére sem tudja elfedni az ilyen képátlónál olykor már ordítóan zavarónak ható, tömörítésből adódó zajosodást. Az a Full HD YouTube videó, amelyik átlagos távolságból nézve jól mutat egy 42 hüvelykes tévén, az LG 84 hüvelykes monstrumán nagyjából öt-nyolc méterről nézve ad igazán élvezhető látványt, ilyen távolságból viszont pont az Ultra HD tartalmak részletessége vész el, szóval elég komoly dilemma a tévéfotel elhelyezése egy olyan lakásban, ahová egy forint híján hatmillióért (ezzel az árral egyébként messze nem az LG UHDTV-je a rekorder a hazai piacon) hazaviszik az újdonságot.

Ettől függetlenül a technológia olcsóbbá válásával, a tartalomkínálat bővülésével ez egyre kevesebbeket fog zavarni, és az Ultra HD mainstreammé válása hasonló folyamatként fog lezajlani, mint a Full HD betörése az alacsonyabb árszegmensbe. Csak itt várhatóan sokkal hamarabb zajlik majd le a folyamat, a tévégyártóknak ugyanis elemi érdekük, hogy a technológia befusson, emellett a tartalomtulajdonosoknak már most is rendelkezésre áll jelentős mennyiségű anyag natív 4K felbontásban. Most már csak az a kérdés marad nyitott, hogy ez a natív felbontású képanyag hogyan jut el az előfizetőhöz.

Az Ultra HD stream másodpercenkénti nagyjából 40 megabites sávszélesség-igényét alapul véve ez korántsem triviális feladat, de a műholdas műsorszórók már készülnek a váltásra: a SES-Astra éppen a múlt héten indított Ultra HD tesztcsatornát, de az első műholdas UHDTV tesztadás már január óta látható a Eutelsat 10A műholdján keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról