:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 15. 15:18

Hyper-V köztesrétegen is fut a Cisco virtuális switche

A fizikai Nexus switchekkel együtt jelent meg az 1000v jelű szoftveres switch, amely a virtuális gépek területére is kiterjesztette a Cisco hálózati infrastruktúrát. A termék kezdetben VMware hypervisoron volt elérhető, most elkészült a Microsoft Hyper-V köztesréteggel kompatibilis változata is.

A Windows Server 2012 és a vele együtt érkező Hyper-V számos újdonsága koncentrál a virtualizációra, és az operációs rendszerrel, illetve a virtualizációs réteggel együtt egy saját virtuális switchet is bemutatott a Microsoft. A Cisco azonban továbbra is a legnagyobb szereplője az adatközponti hálózati infrastruktúra-piacnak, miközben a Hyper-V egyre inkább teret nyer a virtualizációs piacon - Magyarországon például már át is vette a vezetést a VMware-től az új telepítések között, derül ki az IDC 2012 negyedik negyedéves adataiból.

Azon felhasználók, akik Hyper-V-n akartak virtuális hálózati infrastruktúrát futtatni, eddig csak a Microsoft saját Hyper-V Extensible Switch szoftverét használhatták, amely képes kapcsolódni a Cisco fizikai eszközeihez, illetve integrálódni tudott a Cisco Unified Computing System architektúrájába is. A tisztán ciscós cégek számára azonban ennek használata újabb üzemeltetési kompetencia bevonását tette szükségessé, míg a Cisco saját terméke bármilyen Cisco-admin számára ismerős lehet és könnyebben illeszthető meglevő Cisco hálózatba.

A Nexus 1000V mellett a Hyper-V-n futó változata megkapja a Virtual Machine Fabric Extender (VM-FEX) technológiát is, így a fizikai és virtuális hálózati eszközök funkciói és üzemeltethetősége egységessé válik. A VM-FEX teljesen összeolvasztja a virtuális és fizikai kiszolgálókat összekötő hálózatokat egy egységes infrastruktúrává, így egyszerűsíti a rendszer felügyeletét és képes optimalizálni a hálózat kihasználtságát. A nyár során ehhez újabb szoftveres eszközök érkeznek a Cisco részéről, amelyek elmélyítik a VM-FEX és a Hyper-V közötti integrációt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Cisco szoftver gyakorlatilag teljes értékű Layer 2 kapcsolóként üzemeltethető. A Nexus 1000v két változatban érhető el, az ingyenes Essential Edition mellett létezik egy fizetős változat is, amely biztonsági képességek (DHCP Snooping, IP Source Guard, Dynamic ARP Inspection, Cisco TrustSec SGA támogatásd) terén ad többet, valamint tartalmazza a Cisco Virtual Security Gatewayt is. A fizetős verzió ára 695 dollár. A fizetős Advanced Edition emellett fürtözést is támogat.

A múlt heti Las Vegas-i Microsoft Management Summit eseményen elhangzottak szerint a köznyelv által Hyper-V 3.0-nak hívott jelenlegi legújabb hypervisorra írt Nexus 1000v még ebben a hónapban elérhető lesz

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.