Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 11. 13:13

Linuxon is tesztelhető az NVIDIA Optimus

Régi mulasztását pótolja be a chipgyártó, végre elérhetővé vált a GPU-k közti zökkenőmentes váltást lehetővé tevő Optimus technológiát támogató driver Linuxon.

Az NVIDIA három éve mutatta be Optimus technológiáját, amely a két grafikus vezérlővel rendelkező noteszgépeknél lehetővé teszi a GPU-k közti zökkenőmentes váltást, így a felhasználó eldöntheti, a nagyobb teljesítmény vagy a hosszabb akkumulátoros üzemidő a fontosabb-e a számára, és ennek megfelelően állíthatja be rendszerét. Az Optimus kezdettől fogva működik Windowson, Linuxon azonban egészen mostanáig várni kellett a megfelelő driverre.

A vállalat végre elérhetővé tette a Linuxra készült 319.12 driverének bétáját, amely már támogatja az Optimust. A megjelenés kapcsán született fórumbejegyzésben túl sok információt nem osztott meg a cég a használatról és működésről, szerencsére ezt a readme.txt pótolja, innen derül ki például, hogy az Optimus a szabad operációs rendszeren legalább 1.13 verziójú X Servert és 1.4-es XRandR kiterjesztést igényel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Optimus-kompatibilis linuxos meghajtó működését a rendszermagba tavaly bekerült PRIME keretrendszer biztosítja, ami az elsődleges grafikus chip számára lehetővé teszi a renderelési feladatok "offload"-ját, vagyis egy másik chip, jelen esetben az NVIDIA GPU is elvégezheti azt. Emellett azonban szükségesek hozzá olyan kernel interfészek, amelyek egyelőre csak a 3.9-es rendszermagban találhatók meg. Ez cikkünk írásakor rc6 állapotban van, hamarosan várható a megjelenése, magyarán szólva aki jelenleg tesztelni szeretné Linux alatt az Optimust, béta drivert és rc állapotú kernelt kell telepítenie, valamint a BIOS-ban is szükség lehet a rendszer engedélyezésére.

Az Optimus technológia használatakor nincs szükség hardveres kapcsolóra de még szoftveres "gombra" sem a GPU-k közötti váltáshoz, nem kell az operációs rendszerből kijelentkezni vagy a futó alkalmazásokat bezárni, a grafikus chip, az operációs rendszer és a meghajtóprogram a háttérben "csendben" elvégzi a váltást. Hogy mikor melyik grafikus vezérlő legyen aktív, azt a driverben található, alkalmazásokat tartalmazó lista alapján dönti el a driver, amibe persze a felhasználó is beavatkozhat. Az NVIDIA által közzétett dokumentáció szerint a linuxos driver "funkcionalitása korlátozott lehet", de részletekre a cég nem tér ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról